Arch Enemyn cover-levy on hyvä välipala seuraavaa albumia odotellessa

Arch Enemy – Covered in Blood

Sirpaleinen, sinne tänne sinkoileva 18. tammikuuta julkaistava 24 kappaleen cover-kokoelma ”Covered in Blood” on suunnattu Arch Enemyn faneille. Jos ei tunne lainkaan poppoon musiikkia, niin tämä tuskin on hyvä tapa aloittaa, mutta jos on kova Arch Enemy -fani, saattaa hyvinkin ilahtua siitä, että vuosikymmenien varrella coveroidut kappaleet löytyvät nyt samassa nipussa yhdellä levyllä.

Osa biiseistä on aivan rautaisia tulkintoja, osa helpommin sivuutettavia, mutta joka tapauksessa levylle mahtuu todella paljon kiinnostavaa kuunneltavaa. Erityisen ilahduttavaa on punkin vahva edustus, koska bändi saa tehtyä alkuperäisversioille kunniaa ja silti tuotua mukaan hyvin tunnistettavan Arch Enemy -soundin. Bändin soundihan on aina ammentanut myös punkin suunnalta – lyriikoista puhumattakaan. Kaikki neljä Skitslickers-versiointia (yhteiskesto noin neljä minuuttia) ovat ilahduttavaa kuultavaa. Niitä vain parantaa se, että Alissa White-Gluz huutaa ne ruotsiksi. Lisäksi versioidaan metallin jättiläisiä kuten Kissiä, Iron Maidenia, Megadethiä sun muita. Esimerkiksi Judas Priestin ”Starbreaker” saa hienon jälleenkäsittelyn. Tears for Fearsin ”Shout” on hauska lisä kokonaisuuteen.

Bändin historian kaikkia kolmea vokalistia kuullaan levyllä ja on mukavaa, että edellisten vokalistien tuotoksia ei aktiivisesti häivytetä historian hämäriin. Olisi tavallaan ymmärrettävää, jos nykyinen vokalisti haluaisi niin tehdä. Kertoo joko bändin valtadynamiikasta tai Alissan tervejärkisyydestä, että myös edelliset pidetään arvossaan.

En ole ollut missään vaiheessa järin kiinnostunut kaivelemaan esiin näitä Arch Enemyn tulkintoja muiden biiseistä. Joitakin olen tainnut livekeikoilla kuulla, mutta ainut kunnolla tuttu näistä on ”War Eternalin” bonusbiisinä julkaistu, Mike Oldfieldiltä lainattu ”Shadow on the Wall”. Se on niin hieno yksittäinen tulkinta toisen biisistä, että se sai kiinnostumaan myös tästä tulevasta levystä. Jos tämä levy jotain osoittaa, niin sen, että Arch Enemy on pirullisen taitava bändi. On maailman suurin klisee jorista aitona ja itselle uskollisena pysymisestä, mutta niin Michael Amott silti cover-levyn promomateriaaleissa tekee ja tässä se ehkä todella merkitsee jotain.

Tätä Arch Enemyn välipalatuotosta on vaikea kuunnella ajattelematta viimeaikaista somekohusuota, johon bändi sukelsi korviaan myöten. En välttämättä koskaan päässyt täysin selvyyteen siitä, mitä tämän valokuvaajan kanssa oikeastaan tapahtui, enkä edes ehtinyt analysoimaan tapausta niin tarkkaan. Kallistuin kuitenkin nopeasti symppaamaan valokuvaajaa, koska bändin raivostunut, ristiriitainen ja uhriutuva viestintä asiassa meni niin täydellisesti päin honkia.

Sitten kuitenkin heräsin ajattelemaan, että ehkä sekin on sitä aitoutta. Että ei olla viestinnän oppikirjojen mukaisesti sliipattuja ja hiottuja someintellektuelleja vaan tinkimättömiä artisteja. Tosimaailman ikävänä seurauksena tosin Marta Gabrielin Thunderball Clothing pisti lapun luukulle, eikä Angela Gossowin pahoittelu muuta sitä, että bändi sen aiheutti.

Jotain viehättävää siinä silti on, että hevibändi ei yritä miellyttää ja sanoo myös suorasanaisesti vastaan, olipa se järkevää tai ei. Sitä henkeä ainakin ”Covered in Blood” pursuilee ja paljon sen tehosta tulee juuri siitä.

7/10

Kappalelistaus:
1. Shout
2. Back To Back
3. Shadow On The Wall
4. Breaking The Law
5. Nitad
6. When The Innocent Die
7. Warsystem
8. Armed Revolution
9. Spräckta Snutskallar
10. The Leader (Of the Fuckin’ Assholes)
11. City Baby Attacked By Rats
12. Warning
13. The Zoo
14. Wings Of Tomorrow
15. The Oath
16. The Book Of Heavy Metal
17. Walk In The Shadows
18. Incarnated Solvent Abuse
19. Kill With Power
20. Symphony Of Destruction
21. Aces High
22. Scream Of Anger
23. Starbreaker
24. The Ides Of March

Kommentoi julkaisua