Various Artist – A Tribute To ”The Black” Album

Kirjoittanut Riku Mäkinen - 6.9.2011

Saksan Metal Hammer kunnioittaa 20 vuotta sitten julkaistua, yhtä kenties tunnetuimpia metallilevytyksiä kautta aikojen, Metallican “mustaa” levyä. Levy sisältää koko alkuperäisen teoksen 12 eri yhtyeen/ artistin esittäjänä, ja mukaan on saatu mm. Lemmy Kilmister, Doro, Sodom, ICS Vortex sekä Borknagar.

Itseoikeutettuna eräs rockhistorian suurimmista legendoista, Herra Kilmister saa kunnian aloittaa. Lemmyn versiointi ”Enter Sandmanista” onkin ainoa tältä tribuutilta, jonka olin jo aiemmin kuullut ja kappale on mukana myös Lemmyn omalla ”Damage Case”-kokoelmalla. Vaikka itse kappale onkin kovin samantyylinen Metallican alkuperäisversion kanssa, tuo Lemmyn ääni (tiedättehän te nyt kaikki Lemmyn äänen) kappaleelle aivan oman luonteensa. Sen sijaan seuraavana kuultava The New Black-yhtyeen versiointi ”Sad But Truesta” jää kovin vaisuksi. Kappale on oikeastaan täydellinen kopio Metalllican omasta versiosta, mikä ei mielestäni ole kovinkaan järkevä tapa cover-kappaleen esittämiseen. Devildriver tuo omaa death metalliaan esille ”Holier Than Thou” -kappaleessa melko mallikelpoisesti, tehden siitä entistä aggressiivisemman. Dark Agen ”The Unforgiven” on, lukuun ottamatta laulajan kärinöitä, kovin mielenkiinnoton. Sen sijaan itselleni entuudestaan tuntematon Callejon on tribuutin yksi suurimpia yllättäjiä. Yhtyeen vauhdikas versio ”Wherever I May Roamista” on hyvinkin mukaansatempaava. ICS Vortex, jonka levyä hehkutin sivuillamme jo aiemmin, on pienoinen pettymys sillä ”Don’t Tread On Me” on mielestäni täysin väärä kappalevalinta, eikä herran laulajantaidot pääse tässä oikeuksiinsa. Nearean ”Through The Never” kuuluu levyn väliinputoajiin, ollen ihan ok death metal-visio kappaleesta, ei sen kummempaa. Levyn ainoa naisedustaja Doro on tietenkin saanut versioitavakseen ”Nothing Else Mattersin” ja kappale jousisovituksineen sekä Doron karhealla lauluäänellä on suhteellisen hämmentävä. Se toimii aluksi jotakuinkin hyvin, mutta lopun kuuluisat kitarasoolot soitetaan aivan käsittämättömän vaisusti. Täydestä tuntemattomuudesta tulee allekirjoittaneelle myös ”Of Wolf And Manin” versioiva Motorjesus, mutta kappale jää kuitenkin perusvarmaksi ja kauttaaltaan tylsäksi cover-vedoksi. Sen sijaan kotimaata edustava Finntroll kuuluu kokoelman positiivisiin yllättäjiin yhdistämällä taidokkaasti omaa folkmetalliansa ”The God That Failediin” ja on ehdottomasti levyn parhaita vetoja. Myös Borknagarin massiivinen versio ”My Friend Of Miserystä” sekä Sodomin thrash-poljento ”The Struggle Withinistä” ovat oikein mukavaa kuunneltavaa.

Kokonaisuudessaan tribuutti jättää kuitenkin vähän valjun maun suuhun. Se on tavallaan erittäin hieno idea, johon olisi voinut valita yhtyeitä vähän huolellisemminkin, ja tehdä siitä sillä tavalla ehjemmän paketin. Nyt toteutus on vähän niin sanotusti juosten kustu kun mukaan on otettu saksalaisia ”suuruuksia”, kuten The New Black tai Motorjesus. Olkoonkin, että kyseessä on vain lehden liitteenä tuleva kokoelma, voisin kuvitella että moni keskivertoa suurempi yhtye olisi hyvin mielellään ollut mukana kunnioittamassa levyä, jonka merkitystä musiikin historiassa tuskin kukaan voi kiistää. Hätäisesti kyhättynä kokoelmalle on jäänyt liikaa perusvarmoja ja tylsiä vetoja. Ja vaikka sieltä ne muutama positiivinen yllätys löytyy, niin olisi tämän mielestäni voinut paremminkin toteuttaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

6/10

Kappalelista:
01. LEMMY – ”Enter Sandman”
02. THE NEW BLACK – “Sad But True”
03. DEVILDRIVER – “Holier Than Thou”
04. DARK AGE – “The Unforgiven”
05. CALLEJON – “Wherever I May Roam”
06. I.C.S. VORTEX – “Don’t Tread On Me”
07. NEAERA – “Through The Never”
08. DORO – “Nothing Else Matters”
09. MOTORJESUS – “Of Wolf And Man”
10. FINNTROLL – “The God That Failed”
11. BORKNAGAR – “My Friend Of Misery”
12. SODOM – “The Struggle Within”

http://www.metal-hammer.de/

Kirjoittanut Riku Mäkinen

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy