The Black Dahlia Murder @ Tavastia 20.11.2014

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 24.11.2014

BDM_tavastia-1-6Melodista death metallia soittava The Black Dahlia Murder saapui Suomeen tänä vuonna jo toista kertaa. Yhtye esiintyi Nummirockissa juhannuksena ja heti sen jälkeen julkaistiin tieto lyhyestä klubikiertueesta loppuvuodelle. Kiertue sisälsi kolme keikkaa joista viimeisestä päästiin nauttimaan 20.11.2014 Helsingin Tavastialla.

BDM_tavastia-1-2Lämmitelijäksi valikoitui Joensuulainen Nerve End, joka genretyyppien joukossa tipahtanee jonnekin progressiivisen/alternative metallin joukkoon. Itse en henkilökohtaisesti ollut aiemmin bändiä kuunnellut, eikä se saanut sydäntäni pahemmin sykkimään livenä. Yleisön joukosta kuitenkin löytyi selvästi faneja ja soittajille huudeltiinkin setin lopussa, että hei vielä olisi vartti aikaa soittaa. Bändi on jo muutamia vuosia soittanut yhdessä ja lavalta huokui yleisesti ottaen hyvä fiilis ja yhtye hoiti mallikkaasti sen, minkä pitikin, eli yleisön lämmittelyn.

BDM_tavastia-1-4Hieman itse petyin siihen, kuinka vähän paikalle oli tullut ihmisiä. The Black Dahlia Murder on kuitenkin ollut kasassa vuosikausia ja ensimmäisen studiolevynkin ilmestymisestä on kymmenkunta vuotta. Uusin pitkäsoitto ilmestyi viime vuonna. Toisaalta bändi on käynyt Suomessa usein, joten ehkä se selittää osaltaan ihmiskatoa. Pääasia oli kuitenkin se, että paikalla olijat olivat mukana täydellä sydämellä ja yleisö jaksoi liikkua koko ajan.

Koska keikkailua on bändillä takana jo useampi vuosi, sujuu esiintyminen ihan puhtaasti rutiinilla. Silti on pakko kehaista yhtyettä siitä, että vaikka välispiikit olivat pitkälti samoja kuin kesän Nummessa, ei tullut sellaista oloa, että taas tätä samaa. Laulaja Trevor Strnad ottaa kontaktia yleisöön jatkuvalla syötöllä niin puheissaan, kuin yläfemmoissakin. Eturivistä löytyi varmasti useampi superonnellinen fani, koska kättelyitä tapahtui pitkin keikkaa. Kuivinsuin Strnadin ei myöskään tarvinnut olla, sillä uskolliset fanit tarjoilivat kaljaa lavalle.

BDM_tavastia-1-7Tämä oli yksi niitä keikkoja, joiden en olisi halunnut loppuvan ollenkaan. Eikä pelkästään siksi, että The Black Dahlia Murder on järjettömän kova livepumppu (omasta mielestäni ehkä jopa parempi livenä, kuin kotona omassa rauhassa kuunneltuna), vaan myös siksi, että fanit ovat mukana kokonaisvaltaisesti ja kuuntelevat biisien lisäksi ne välispiikit. Kun Strnad pyysi liikettä, hän sai sitä. Kun oli aika olla paikoillaan ja kuunnella kevyttää läpänheittoa, yleisö teki niin. Kymmenessä vuodessa on fanikantaan ehtinyt myös kertyä kaikenikäistä porukkaa, TBDM toimii omalta osaltaan hienosti metallikansan yhdistäjänä sukupolvikuilujen yli.

BDM_tavastia-1-3

Raportti: Mira Pöyhönen
Valokuvat: Annina Sinisalo