Blitzkrieg, Evil-Lÿn, Angel Sword @ Club Prkl, Helsinki, 07.02.2015

Kirjoittanut Riku Mäkinen - 10.2.2015

Blitzkrieg11Varsinaista “vanhan liiton” heavy metallin riemujuhlaa vietettiin lauantaisena helmikuun iltana Helsingin PRKL Clubilla, kun paikalle saapui brittiläinen kulttiyhtye Blitzkrieg juhlistamaan 30 vuotta täyttävää levyänsä “A Time of Changes”. Lämmittelijäksi tälle yhä aktiivisena olevalle NWOBHM-legendalle oli buukattu kotimaista osaamista tamperelaisen Evil-Lÿnin ja paikallisen Angel Swordin voimin, jotka selkeästi 80-luvun heavy metallista vaikutteensa ammentaneina yhtyeinä sopivat illan teemaan oikein mallikkaasti.

Angel Sword7Ensimmäisenä lavalle astellut helsinkiläinen Angel Sword oli itselleni entuudestaan tuntematon yhtye, enkä tiukoista aikatauluistani johtuen tullut edes ajatelleeksi perehtyä yhtyeen musiikkiin ennen keikalle lähtöä. No, junamatkalla se tuli mieleen, mutta oli silloin jo hiukan myöhäistä. Toisaalta, kun lähtee katsomaan itselleen täysin tuntemattoman yhtyeen keikkaa, sitä ikään kuin antaa yhtyeelle mahdollisuuden vakuuttaa livenä. Ja tällä asenteella lähdin antamaan Angel Swordille mahdollisuuden.

Angel Sword15Täytyy heti kärkeen sanoa, että yhtye todellakin käytti tämän mahdollisuutensa erittäin upealla tavalla, sillä heti ensi kappaleista lähtien yhtyeen retrohenkinen simppeli heavy metal pisti rytmijalkani vipattamaan siihen malliin, että yhtye sai välittömästi korvamerkinnän ”tsekkaa tämä kotona”. Musiikillisesti Angel Sword ei mikään ainutlaatuinen ole, pikemminkin päinvastoin, mutta nykytrendin ollessa vahvasti kallellaan tämänkaltaiselle soitannalle, voisin povata myös Angel Swordille varsin mukavaa tulevaisuutta metallimarkkinoilla. Kaikilla mahdollisilla heavy metallin kliseillä varustetun yhtyeen musiikki on kaikessa yksinkertaisuudessaan hyvin koukuttavaa, ja etenkin yhtyeen yhteen soitto näytti olevan viimeisen päälle hiottua.  Liekö jopa lavakoreografiaa suunniteltu etukäteen? Tiedä häntä, mutta siltä se vaikutti, sen verran hyvin yhtye tosiaan soitti ja esiintyi yhdessä. Erityisplussat erityisesti rytmikitaristi/ laulaja Jerry Razorsin ja kitaristi/ taustalaulaja Sylvester Shedderin duettolauluille sekä basisti Eviltakerin rytmikkäälle jammailulle. Kappaleista parhaiten mieleeni jäivät tapahtuman järjestäjälle Bonded by Metallille omistettu ylistyslaulu heavy metallille ”Heavy Metal Night” sekä keikan päättänyt loistava ralli ”Break The Chains”, jotka molemmat löytyvät yhtyeen uudelta EP:ltä ”The Midwinter Tapes”.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Evil Lyn13Seuraavana lavalle noussut tamperelainen Evil-Lÿn sen sijaan oli itselleni jo entuudestaan tuttu, mutta livenä yhtyettä en ollut vielä aiemmin päässyt kokemaan. Olin myös hiukan pettynyt, kun mielestäni yhden kotimaan metallinaislaulajien parhaimmistoon kuuluvan Johanna Ruton ja yhtyeen välit erkanivat muutama vuosi sitten ja Johanna paikattiin Evil-Lÿnissä miespuolisella laulajalla. Uusi laulaja Pekka Montin kun ei ainakaan itseäni vakuuttanut yhtyeen viimeisimmällä julkaisulla, viimevuotisella ”Out Of The Shadows”-singlellä, vielä millään tavalla.  Mutta aina joskus on mukava olla väärässäkin ja niin tällä kertaa, sillä niin vain herra Montin heitti tällä keikalla epäilykseni miehen laulutaidoista ja sopivuudesta yhtyeeseen kertaheitolla romukoppaan. Itse asiassa – kaikki kunnia Johannalle, jota arvostan edelleen suuresti laulajana – Pekan lauluääni keikalla toi jopa yhtyeen vanhempiin ralleihin lisää särmikkyyttä. Evil Lyn21Sen verran uskallan kuitenkin kritiikkiä miehen esiintymisestä antaa, että laulutyyli miehellä vaikutti hyvin paljon äänijänteitä kuluttavalta ja jossain vaiheessa keikkaa kuulostikin hiukkasen siltä, ettei ääni kenties jaksa koko keikkaa läpi, mutta hyvinhän se loppupeleissä kuitenkin kesti. Vaikka tästä laulajanvaihdoksesta johtuen keskityin valtaosan keikasta laulajan esiintymiseen, ei muukaan bändi jäänyt mitenkään varjoon, vaan hoiti hommansa lavalla erittäin mallikkaasti ja oikeastaan yhtyeestä voisi sanoa samat sanat kuin Angel Swordista, yhteen soitto sekä lavaesiintyminen oli todella hiottu kuntoon . Kappaleista keikan kohokohtina mainittakoon uudelta sinkulta soitettu ”In The Convent” sekä keikan päättäneet ”The Four Horsemen” ja ”Last Of My Kind”.

Blitzkrieg10Lämmitteljäyhtyeiden esittäneen silkan loistavuuden jälkeen oli lauteet varmasti lämmitelty riittävän kuumiksi illan pääesiintyjää Blitzkriegia varten ja hiukan puolen yön jälkeen olikin yhtyeen vuoro astua estradille. Yhtyeen suunnitelmissa oli siis esittää koko 30-vuotta täyttävä ”A Time Of Changes” albuminsa alusta loppuun, olkoonkin ettei nykyisessä lavalle astuneessa kokoonpanossa ole kyseisen levyn aikaan yhtyeessä olleista jäsenistä jäljellä kuin laulaja Brian Ross. Jos ihan tarkkoja ollaan, niin Brian Rossin ympärille koostettu loppuyhtye on liittynyt yhtyeeseen vasta 2000-luvun puolella ja ainoastaan kitaristi Ken Johnson on esiintynyt useammalla yhtyeen julkaisulla, kuin viimeisimmällä vuonna 2013 ilmestyneellä ”Back From Hell” albumilla. Yhtyehän siis tosiaan on hengissä edelleen, vaikka aivan valtaisaa suosiota se ei olekaan urallaan saavuttanut, että sillä tavalla kyseessä ei kuitenkaan ole mikään juhlavuoden kunniaksi kasattu kokoonpano.

Blitzkrieg4Mitään suurta merkitystä yhtyeen esittävällä kokoonpanolla ei sinällään ole, sillä kyllähän Blitzkriegin kulttimaine sekä levyillä että lavalla on kautta aikojen perustunut melko pitkälle itse Brian Rossin karismaan, muun yhtyeen ollen enemmän tai vähemmän statistin roolissa. Ja näinhän se meni myös PRKL Clubin illassa, vaikka eihän loppuyhtyeenkään esiintymisessä mitään moitittavaa ollut, niin käytännössä lavan täytti Brian Ross yhtyeineen. Tosin fyysiseltä olemukseltaan voisi sanoa, että puolet lavasta meni kitaristi Alan Rossille, joka on siis laulaja Brianin poika.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Jos olivat illan lämmittelijät kovia, niin kyllähän Brian ja kumppanit viimeistään lämmittivät klassista 80-luvun heavy metallia kuuntelemaan tulleen yleisön. Yhtye esitti luonnollisesti ”A Time of Changes” levyn kokonaisuudessaan ja etenkin levyn tunnetuimmat kappaleet; nimikappale ”A Time of Changes”, Satan-coverkappale ”Pull the Trigger”sekä levyn balladi ”Vikings” toimivat loistavasti. Sen lisäksi yhtye esitti muutamia kappaleita uudemmilta levyiltä, mm. uusimman levynsä kappaleet ”Back From Hell” sekä ”V” ja 90-luvun tuotannosta kappaleet ”Unholy Trinity” sekä ”Nocturnal Vision”.

BlitzkriegLieneekö sitten samaan aikaan Nosturissa esiintyneet Arcturus, Vulture Industries ja Woland vieneet osan yleisöstä, mutta ainakin itse odotin että väkeä Blitzkriegiä katsomassa olisi ollut jopa enemmän. Tosin ottaen tapahtumapaikan ja lavan mataluuden huomioon, niin tämä oli ainoastaan positiivinen huomio siinä mielessä, että jopa pääesiintyjän keikasta oli mahdollisuus nähdäkin jotain. Eikä PRKL kuitenkaan tyhjillään ollut, mutta liiallinen ahtaus loisti poissaolollaan. Ja oli niin tai näin, ainakin itselleni tämä nostalgiatrippi toimi vallan mainiosti, vaikka valitettavasti jouduin aikataulullisista syistä poistumaan ennen Blitzkriegin aivan viimeisiä ralleja. Ilta oli heavy metallin, ja niin kuin Angel Sword sen kappaleessaan sanoiksi puki; ”It’s all good, it’s alright. Heavy metal binds us all tonight”. Kiitos Bonded by Metal ja PRKL Club, toivottavasti tämänkaltaisia tapahtumia nähdään jatkossakin.

Kirjoittanut: Riku Mäkinen

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy