Cannibal Corpse – Torture

Cannibal Corpse on monille varmasti tuttu bändi. Tuo Amerikan death metal -jyrä on runnonut levyjä vuodesta 1990 lähtien. Bändi on juuri julkaissut kahdennentoista levynsä ”Torture”, jonka aikaisempien levyjen suurkuluttajana laitan soittimeeni.

”Torture” alkaa varsin tutulla jytinällä ”Demented Aggression” -biisin muodossa, joka on ns. perusmateriaalia Cannibal Corpselta. Kappale kumminkin paljastaa heti muutokset edelliseen ”Evisceration Plague” –levyyn verrattuna, sillä soundipuolella mennään astetta selkeämmällä otteella. Kitarat ovat pinnassa ja riffit kuuluvat todella hyvin. Levyä eteenpäin kuunnellessaan huomaa myös toisen muutoksen. Kappaleista on karsittu hiukan tempoa verrattuna edelliseen levyyn. Nämä kaksi asiaa tekevät sen, että bändin mielipuoliset riffit pääsevät oikeuksiinsa. Kitarointi onkin äärettömän tiukkaa ja teknistä. Voisi kuvitella, että näinkin vanhalla bändillä alkaisvati riffit loppua kesken, mutta Cannibal Corpsen kitarasankarit ovat taas onnistuneet loihtimaan tiukkaakin tiukempia riffejä. Corpsegrinder hoitaa korinapuolen tutulla tyylillä, joskin kaverin äänestä alkaa kuulla useiden levyjen ja keikkojen varjopuolen. Sinänsä lisäkarheus sopii Corpsegrinderin äänelle – sekä bändille kokonaisuudessaan. Levyn ensimmäinen yllätys on kolmas biisi ”Scourge of Iron”, joka muistuttaa Chris Barnes aikojen hitaita biisejä. Kappale toimii kuin höyryjuna, ja itselleni tässä kohtaa tuli ensimmäisenä mieleen, että ”nyt on muuten jätkät tehneet kovan levyn”.

Alkulevyn rullatessa perinteisiä polkuja viidentenä tuleva ”As Deep As The Knife Will Go” iskee arvostelijaan varsin yllättävällä tavalla. Biisi kuulostaa todella paljon toiselta amerikkalaiselta death metal -jätiltä Deicideltä, johtuen kertosäkeen hitaalla tempolla toistetusta lauseesta sekä kappalerakenteesta. Hämmentävää mutta toimivaa. Samoilla linjoilla jatkaa ”Followed Home Then Killed”. Loppulevy mennään hiukan rauhallisemmalla tempolla, ja biisit vain paranevat loppua kohti. ”Caged…Contorted” -kappale on todella ”kipeän” kuuloinen ja levyn päättävä ”Torn Through” kiihdyttää ja runtelee perinteisellä Cannibal Corpse -tyylillä.

”Torture” sisältää kaksitoista biisiä, ja levylle kertyy kestoa melkein 40 minuuttia. Levy on tasapainoinen ja pitää pintansa loppuun asti. On positiivista huomata, että näinkin vanha ja varma bändi uskaltaa tehdä välillä jotain erilaista. Vaikka monille muutokset ovat vain hiuksenhienoja, bändin musiikin suurkuluttajalle nuo muutokset ovat varsin virkistävä lisä. Itse asiassa hitaampia biisejä olisi voinut olla enemmänkin levyllä, sillä useamman läpikuuntelun jälkeen ”Scourge of Iron” iskee itselleni eniten. Cannibal Corpse näyttää taas, missä death metallin kruunun paikka on!

9/10

Kappalelista:
1. Demented Aggression
2. Sarcophagic Frenzy
3. Scourge of Iron
4. Encased in Concrete
5. As Deep As the Knife Will Go
6. Intestinal Crank
7. Followed Home then Killed
8. The Strangulation Chair
9. Caged…Contorted
10. Crucifier Avenged
11. Rabid
12. Torn Through

http://www.myspace.com/cannibalcorpse

Kirjoittanut: Janne Partanen

Kommentoi julkaisua