CMX on Neljän Vuosisadan Torniolainen Musiikkiviihdyttäjä

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 18.2.2021

Yli tuhat ääntä annettiin Väylän Pyörre -nettisivuston ja Tornion kaupungin järjestämässä äänestyksessä, jossa haettiin Neljän Vuosisadan Torniolaista Musiikkiviihdyttäjää.

Kalenterikuva 2023
Joulukalenteri

Kaaoszinen joulukalenteri 2023 →

Voiton vei loppujen lopuksi melko selvin numeroin 144 äänellä Suomi-rockin yksi suurista, omintakeinen CMX, joka on rajakaupungissa syntynyt ja sen ytimen on muodostanut yli 30 vuoden ajan torniolaislähtöinen kolmikko A. W.Yrjänä, Janne Halmkrona ja Timo Rasio. Meriittejä bändillä riittää: 16 kulta- ja kaksi platina-albumia, yli tusina valintaa vuoden yhtyeeksi ja paljon muuta.

Musiikkiviihdyttäjä-titteli olisi sopinut myös yllättäen viime marraskuussa edesmenneelle viihteen monipuolisuusmies Jari Vesalle. Hän on kuulunut niin Tornion arkeen kuin juhlaankin. Toki osansa hänestä sai eteläkin, suosittujen radio-ohjelmien, Anonyymien kotikiusattujen ja Entisten nuorten sävellahjan juontojen kautta. Hän sai 95 ääntä, ja tieto kertoo Kaakamon suunnalta, että hänelle ollaan puuhaamassa ensi kesäksi muistokonserttia.

Kolmannesta sijasta käytiin tiukka vääntö Zacharius Carls Groupin ja Terveitten Käsien kesken loppuun asti. Ero oli kaksi ääntä, ja Tornion viimeisin listabändi selätti punkmessiaat, ääniä kaikkiaan 81.

Voittaja CMX tullaan palkitsemaan jossain tulevassa Tornio400-juhlavuoden tilaisuudessa palkinnolla, jossa näkyy vahvana kuvataiteilija Alapartasen kädenjälki.

400-vuotiaan Tornion kunniaksi järjestetyssä Neljän Vuosisadan Torniolainen Musiikkiviihdyttäjä -äänestyksessä oli mukana yhtyeitä, soittajia, laulajia, kuoroja ja erilaisia musiikki-ihmisiä nelisenkymmentä, ja jokainen sai ääniä.

Arto Junttila Väylän Pyörteestä on tyytyväinen äänestyksen saamaan suosioon, sillä kaikille musiikki ei ole se maailman tärkein asia. Hän uskoo, että jos olisi äänestetty Neljän Vuosisadan Torniolaisesta, äänivyöry olisi ollut melkoinen.

– Äänestys oli avoin kaikille, mutta kun mainostaminen keskitettiin Tornioon ja sen lähiympäristöön, ei voi muuta kuin kiittää ja kumartaa äänestysaktiivisuudesta. Ilahduttavaa oli myös, että vältyttiin fanien junttaamiselta, joten saatiin melko lailla rehellinen lopputulos. Elikkä pulinat pois! Kansa on puhunut ja vaikenee taas neljäksi sadaksi vuodeksi.

Tornio400 TOP10:
1. CMX
2. Jari Vesa
3. Zacharius Carls Group
4. Terveet Kädet
5. Esko Rahkonen
6. Greedy Pig
7. Melodonnat
8. Battaglia Nobility
9. Free Ride
10. Saverio Maccne

Luetuimmat

Uusimmat