Corey Taylor kertoo seisoneensa Lars Ulrichin takana Napster-kiistan aikaan: ”Se on monella tapaa vastenmielistä”
2000-luvun musiikkikeskustelua väritti yhtenä elementtinä internetin rooli musiikin jakelussa. Erityisesti piratismi ja laittomat tiedostojen jakamiset herättivät kiivasta väittelyä.
Keskiössä lienee ollut metallijätti Metallican ja Napster-palvelun oikeuskiista. Yhtye ja eritoten rumpalinsa Lars Ulrich olivat pillastuneet, kun ”I Disappear” -kappale päätyikin soimaan radiossa, vaikka kappaletta ei oltu vielä virallisesti julkaistu.
Jäljet johtivat Napsteriin, ja tästä lähtikin oikeuskiista, jossa yhtye vaati vähintään 10 miljoonaa dollaria korvauksia tekijänoikeuksien rikkomisesta.
Moni on kritisoinut Metallican ja Ulrichin päätöstä taistella Napsteria vastaan, mutta osa on viimeistään nykyisenä striimausaikakautena asettunut Ulrichin puolelle.
Vuonna 2021 Slipknotin Corey Taylor sanoi Ulrichin olleen oikeassa Napsterin suhteen. Nyt Taylor myötäilee jälleen taannoista kommenttiaan ja kertoo seisseensä Ulrichin takana kohun aikana.
”Minä seisoin [Larsin] takana täysin. Rehellisesti sanottuna näemme sen jälkiseuraukset tänä päivänä. Tarkoitan, että minun on tietenkin työskenneltävä striimauksen, digitaalisten jakelualustojen ja muun kanssa, mutta se ei tarkoita, että pitäisin siitä. Todennäköisyydet ovat niin huonot artistia vastaan, että yhä harvempi pystyy tienaamaan elantonsa tällä alalla – paitsi jos todella onnistaa”, Taylor kertoo Kidd Chris – Off Air -podcastissa.
”Ja vaikka onnistaisikin, sinulle maksetaan vain pikkurahoja. Se on monella tapaa vastenmielistä. Odotan yhä, että lainsäädäntö tulee voimaan, mutta kaikki palveluntarjoajat ovat valittaneet siitä niin monta kertaa, että emme ehkä koskaan pääse oikealle tielle.”
”Ja rehellisesti sanottuna, se on yksi niistä asioista, joiden vuoksi olen tavallaan tyytyväinen siihen, että fyysiset levyt tekevät paluuta yhä enemmän ja enemmän, erityisesti meidän genressämme. Se ainakin pitää meidät pinnalla. Mutta se on vaikeaa. Ja tämän sanoo ihminen, joka tulee juuri ja juuri toimeen.”
”Mutta entä ne nuoremmat bändit, jotka eivät tule toimeen? Entä ne uudet bändit, jotka ovat sidottuja systeemiin ja voivat vain toivoa ja rukoilla, että lyövät läpi? Mutta silloinkin vaaditaan miljardeja kuunteluja, että siitä oikeasti jäisi jotain käteen. Aivan naurettavaa. Se matematiikka ei vain toimi.”
”Vaikutan kusipäältä, mutta näin se vain on. Luulen, että jos useammat ihmiset tajuaisivat, miten huonosti taiteilijoille maksetaan, he ehkä sanoisivat jotain tai yrittäisivät tehdä jotain. Mutta monet ihmiset ovat myös itsekkäitä, ja syystäkin, koska loppujen lopuksi, jos et huolehdi itsestäsi, kuka helvetti huolehtii sinusta? Mutta se ei silti tarkoita, etteikö taiteilijaa kusetettaisi.”
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen Mainos päättyy