Coughdust – A Means To An End

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 13.7.2014

Tamperelainen Coughdust julkaisi debyyttinsä omakustanteena toukokuun 27. päivä. Nelivuotisen death/stoner yhtyeen discografiaan kuuluu ko. äänitteen lisäksi ainoastaan pari vuotta sitten julkaistu neljä kappaletta sisältänyt EP ”I”. Vaikka yhtye on suhteellisen uutukainen kentällään ei sen miehistöstä kokemusta puutu. Vokaaleissa kuullaan mm. Wardista ja Corpset-yhtyeesta tuttua Murtosta. Rumpuja paukuttaa Deathboundista ja Rotten Soundista tunnettu Latva ja kitarassa vaikuttaa mm. edesmenneen Enochian Crescentin rivistössä vaikuttanut Hannuksela.

Se mitä tämä All Star-rivistö on saanut aikaan poikkeaa varsin paljon sen jäsenistön muista projekteista. Ensinnäkin tempo on tippunut melkoisesti ja riffistö on muuttunut huomattavan paljon groovaavammaksi, vaikka vire pysytteleekin edelleen alhaisena. Vaikutteet läntisen rajanaapurimme 90-luvulla ulostamaan kuolonmetalliin ovat niin ikään ilmeisiä.

Ensimmäinen raita ”The Big Sleep” alkaa raskaalla poljennolla ja Murtosen raa’at vokaalit tahdittavat hyvin pahaenteisen kuuloista verseä. Lauluosastolla kuullaan jo tässä vaiheessa hyvin vaihtelua matalammasta murinasta korkeampaan rääyntään, mikä osittain myös erottelee kappaleen rakennetta mukavasti. Menevämmän puolen vaikute nostaa sopivasti päätään aika ajoin ja tuo materiaaliin tietynlaista tummaa rokkaavuutta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Julkaisun alkupuolen poljento jatkaa pääosin keskitempoisena, vaikka mukaan mahtuu myös hieman menevämpiä ja osittain punk-vivahteisia ralleja, kuten ”The Snake And The Wheel” ja ”Selective Amnesia”, joka esittelee loppupuolellaan jopa hieman flanger-sooloilua.

Yleisilmeestään huolimatta kappaleet on kuitenkin rakennettu monipuolisiksi ja ne esittelevät vaihtelevia nopeuksia riippumatta siitä mikä yleistempoksi on asetettu. Tämä poistaa junnaavuuden tunnetta ja luo mielenkiintoa. Levyn parhautta edustaa seitsemäs raita ”Walls Are My Friends”. Ahma Bluessin hengessä kulkeva tuotos kulkee eteenpäin kuin jylläävä veturi läpi tiiliseinän ja ei varmasti jätä ketään kylmäksi. Lisämaustetta tarjoilee vielä keskivaiheilla alkava doom-osa, jossa vokalistin pulppuavan koriseva ilmaisu raapii selkäpiitä ja jota satunnaisen etäiset bassokuviot pohjustavat. Tästä päästään takaisin alun groovaavaan teemaan ja lopputulos on sinetöity.

Julkaisun loppupuoli tuntuukin edustavan enemmän tätä groovaavaa linjaa alkupäähän verrattuna, jossa osa kappaleista hidastuu jopa doomahtavalle tasolle. Esikuviensa (joihin epäilemättä kuuluvat Entombed ja Xysma) tavoin stoner-vaikute on selkeästi kuultavissa, mutta kuka tietää mitä tuleman pitää. Vaikka metallin kenttä onkin häilyvän laaja uskon, että tämä kvartetti saa toteuttaa kaahaushalujaan tarpeeksi muiden kokoonpanojensa riveissä ja jättää ne täten häiritsemästä tämän yhtyeen jo tässä vaiheessa dynaamista linjaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

8/10

Kappalelista:

01 The Big Sleep
02 The Snake And The Wheel
03 Substitution As A Way Of Life
04 Selective Amnesia
05 Wrong
06 Nothing In Common
07 Walls Are My Friends
08 Three To One
09 Frozen Silver

Kirjoittanut: Tuukka Franck

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Luetuimmat

Uusimmat