Crowbar – Sever The Wicked Hands

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 23.1.2011

Sludge metallin ja ”doomcoren” sanansaattaja Crowbar on ollut voimissaan jo reilut 20 vuotta, joten se ei juuri esittelyjä kaipaa, mutta jos olet syystä tai toisesta sen missannut niin viimeistään tässä vaiheessa se kannattaa kaivaa esiin wikipediasta. Edellisestä albumista ”Lifesblood For The Downtrodden” on kulunut tasan kuusi vuotta, mutta täysin toimettomana tuo aika ei suinkaan ole kulunut, vuosien varrella yhtyeen nokkamies Kirk Windstein on pitänyt itsensä kiireisenä muiden projektiensa Kingdom Of Sorrow:n ja Downin kanssa.

Saatekirjeessä Kirk kertoo, että on työstänyt albumia selvin päin ja samalla kääntänyt uuden lehden elämässään. Crowbarin musiikkiin tämä ei kuitenkaan ole päässyt sen suuremmin vaikuttamaan kuin sanoituksiin jotka käsittelevät hyvin henkilökohtaisia ja arkoja aiheita. Ne eivät kuitenkaan luonnollisesti välity suoraan suomalaiselle kuulijalle ilman, että lyriikat on kourassa katseltavana.

Kaikilla yhtyeen pitkän linjan faneilla on varmasti omat suosikki albuminsa kuten ”s/t”, ”Broken Glass” tai ”Odd Fellows Rest”. Uuden albumin myötä mielipiteet saattaa hyvinkin muuttua, sillä ”Sever The Wicked Hands”on kuin virheetön yhdistelmä niitä kaikkia, hyödyntäen vain niiden vahvimmat elementit. Mutta mitään uutta tai mullistavaa muutosta ei ole tapahtunut, kuten ei Crowbarin uralla koskaan aiemminkaan. Homma toimii samalla raskaalla ja ahdistuksella ladatulla laahauksella kuin kahdeksalla aiemmallakin albumilla, mitä sitä turhia lähteä muuntamaan toimivaa reseptiä uusilla mausteilla. Vanhoja raitoja ei kuitenkaan olla lähdetty apinoimaan vaan samasta puusta on veistetty läjä uusia hittejä.

Albumilta löytyy jotain yllättäviäkin ratkaisuja kuten pianon ja mieskuoron säestyksellä pyörivä välikappale ”A Farewell To Misery” tai ”The Cemetary Angels” raidan massiivinen puoltoista minuuttinen ”breakdown”. Koko setti on varsin pitkä kerralla kuunneltavaksi ja mielenkiinto lopahtaa jossain vaiheessa väkisinkin, mutta silloin onkin hyvä nauttia tätä pakettia pienemmissä pätkissä tai nostaa volume korkeammalle.

7/10

Kappalelista:
01. Isolation (Desperation)
02. Sever The Wicked Hand
03. Liquid Sky And Cold Black Earth
04. Let Me Mourn
05. The Cemetery Angels
06. As I Become One
07. A Farewell to Misery
08. Protectors Of The Shrine
09. I Only Deal In Truth
10. Echo An Eternity
11. Cleanse Me, Heal Me
12. Symbiosis

www.myspace.com/crowbar

Kirjoittanut: Tommi Hämäläinen