Dark River Festival

Perinteinen Dark River Festival järjestetään tänä vuonna 17.–18.8.2012, ja tapahtumapaikkana on tuttuun tapaan Kotkan Laajakoski, Honkalan ampumahiihtostadion. Tapahtumassa tulevat viikonlopun aikana esiintymään mm. Swallow The Sun, Before The Dawn sekä Omnium Gatherum. Kaaoszine tavoitti sähköpostitse festivaaleja järjestävän Sami Haurun, joka kertoi meille hieman omasta arjestaan festareihin liittyen ja omista odotuksistaan festivaalin suhteen. Lue lisää nähdäksesi haastattelu kokonaisuudessaan.

Morjensta Sami. Kuinkas itselläsi on kesä sujunut tähän mennessä?

Sami: Moi, kiireisissä merkeissähän tämä on mennyt. Oman päivätyön (ääniteknikko) ohella kun puuhailee Dark Riverin käytännön asioita kasaan, niin vapaa-aika jää hyvin vähäiseksi. Onneksi molemmat hommat ovat erittäin mieluisia.

Järjestät Kotkan Laajakoskella järjestettävää Dark River Festivalia. Mistä idea festivaalin järjestykseen alunperin lähti?

Sami: Tarkkaan ottaen järjestävänä tahona toimii KESTO RY ja minä toimin promoottorin tehtävissä Dark Riverissä. Dark River Festival on saanut alkunsa 9 vuotta sitten Lauri Eerolan toimesta. Muistaakseni Laurin motivaatio tällaisen tapahtuman luomiseen oli Kotkan rock/metalli -tapahtumien vähyys. Alun perin Dark River oli ilmaistapahtuma ja artisteina oli lähinnä paikallisia bändejä, mutta vuosien saatossa bändit kasvoivat ja oli pakko muuttaa tapahtuma pääsymaksulliseksi. Muutama vuosi takaperin mukaan tuli KESTO RY, joka siirtyi tapahtuman vastuulliseksi järjestäjäksi. Vuosien saatossa Dark Riverissä on esiintynyt mm. Ghost Brigade, Insomnium, Before The Dawn, Omnium Gatherum, Kiuas, Sotajumala, Medeia, Domination Black, ID: Exorcist, Manitou, Kaihoro… plus monia muita.

Kuinka aikaisessa vaiheessa festivaalin suunnittelu yleensä lähtee käyntiin?

Sami: Tämän vuoden festareita itse rupesin kasailemaan viime vuoden lokakuussa. Kyllä tässä melkein vuosi aina menee, jotta voidaan viikonloppu mölistä Laajakosken metsissä.

Olen kuullut, että monelle eri festivaalille vuosi 2012 oli erittäin vaikea yhtyeiden suhteen. Oliko se sitä myös Dark River Festivalille vai löytyikö sopiva artistikattaus helposti?

Sami: Kun järjestää tällaistä pienempää festivaalia, missä koko festivaalibudjetti on suhteellisen pieni, tulee auttamatta vastaan se että ei voida sitä ”Metallicaa” buukata, vaan joudutaan miettimään paras hyöty-suhde jokaiselle eurolle. Kiinnostusta bändien ja keikkamyyjien puolelta Dark Riveriin kyllä oli ja monien kanssa neuvoteltiinkin. Ehkä isoimpana ongelmana oli juuri tuo rahapuoli; keikkapalkkiot ovat pariin edellisvuoteen nähden kasvaneet jonkin verran, mikä rajasi meiltä tiettyjä artisteja ulos.

Mitä asioita itse otat eniten huomioon festivaalin line-uppia miettiessä?

Sami: Olen pyrkinyt line-uppia kasatessani siihen, että bändit edustaisivat hieman eri genrejä. Tämä siksi, että emme ole järjestämässä vain death, thrash, black tai power -metallitapahtumaa, vaan enemmin niin että on hieman sitä rockimpaa osastoa ja sitten on sitä brutaalimpaa kamaa – ja vähän siltä väliltäkin. Kaikkea ei tietenkään saa ihan jo senkin takia, että meillä on vain yksi esiintymislava joka tuo omat rajoituksensa.

Millaiset odotukset itselläsi on festivaalin suhteen?

Sami: Tämän vuoden artisti line-up on mielestäni kovempi kuin koskaan. Tämän kautta odotukset olisivat sen suuntaiset, että Laajakosken Hiihtostadionille saadaan tänä vuonna mukava määrä ihmisiä nauttimaan kesän viimeisistä raskaista bileistä.

Onko tapahtumaa tarkoitusta kasvattaa niin, että sinne tulisi tulevaisuudessa enemmän ulkomaisia nimiä?

Sami: Joka vuosi tapahtuma on kasvanut edellisvuodesta, kasvu on ollut luonnollista ja järkevää. Kun tulevaisuutta ajattelee, niin ensi vuosi on 10-vuotis juhlavuosi, joten ehkä sinne sitten räväytetään jotain isompaa ja ihmeellisempää. Vielä ei osaa ajatella niin pitkälle. Käydään nyt ensin nämä tämän vuoden festivaalit läpi ja ruvetaan sitten suunnittelemaan.

Onko itselläsi jotain suuria kansainvälisiä nimiä, joita toivoisit joskus näkeväsi Dark River festivalissa?

Sami: Ainahan noita nimiä takaraivossa on mitä mielellään näkisi Dark River Festivaleilla, se on sitten eria asia onko ne kuinka realistisia ja ajankohtaisia. Mielelläni minä näkisin Rivereillä esim. Entombedin, Dark Tranquillityn tai Amon Amarthin. Mutta nuo ovat aina haaveita ja unelmia, mennään jalat maassa niin pysyy järki päässä.

Kiitoksia paljon haastattelusta ja onnea Dark River Festivalin suhteen. Haluatko vielä lopuksi sanoa jotain viimeisiä sanoja Kaaoszinen lukijoille?

Sami: Kiitoksia itsellenne. Kaikille Kaaoszinen lukijoille toivotan tervetulleiksi Dark River Festivaleille, Kotkan Laajakoskelle. Rytinää ja ryskettä on luvassa mukavassa porukassa, meillä ei nälkä tai jano pääse yllättämään, eikä korvat puutumaan.

Dark River Festivalin kattaus vuonna 2012:
Reckless Love
Swallow The Sun
Omnium Gatherum
Before the Dawn
Metsatöll
Kaihoro
Domination Black
Ghoul Patrol
Wolftrap
Bob Malmström
Adastra

Lippuja tapahtumaan voit ostaa täältä.

Kommentoi julkaisua