Disturbed - Rockfest 2019.

Disturbedin David Draiman kritisoi mielenterveysongelmien hoidon haasteita: ”Sillä ei pitäisi tehdä bisnestä”

Kirjoittanut Suvi Seppänen - 12.7.2023

Disturbedin laulaja David Draiman on avautunut kamppailustaan mielenterveysongelmien kanssa The Charismatic Voice -median haastattelussa. Draiman on aiemminkin puhunut asiasta avoimesti, mutta tuoreessa haastattelussa hän tuo esille entistä yksityiskohtaisemmin oman elämänsä esimerkkien kautta, miten huonolla tolalla mielenterveysongelmien hoito Yhdysvalloissa on:

”Suurin kritiikkini kohdistuu siihen, että meillä ei ole tarpeeksi tukea saatavilla. Ei puhelinnumero ole tarpeeksi. Monien tarvitsee kerätä kohtuuton määrä rohkeutta edes näppäilläkseen numero. Sanotaan vaikka, että olet samassa tilanteessa kuin minä. Mitä minä muka teen – soitan palvelunumeroon? En voi tehdä sitä. Avun löytäminen, kun olet tilanteessa, jossa tarvitsisit sitä eniten, pitäisi olla helpompaa.

Kun olin huonoimmillani noin kolme kuukautta sitten, olin juuri joutunut hyvästelemään 14-vuotiaan koirani, parhaan ystäväni. Olin yksin talossa, jonka olin hankkinut erityisesti koiraa ajatellen – 50-kiloista akitaa, Gabrieliani, suojelusenkeliäni. Olin yksin talossa, edes poikani ei ollut luonani, olin eronnut, enkä tuntenut oloani terveeksi. Ja kaikkialle, mihin katsoin, näin koirani: kaikki muistuttaa minua hänestä. Yritin saada apua, ja se oli vitun uskomattoman turhauttavaa. Ketään ei saa kiinni. Kukaan ei ota uusia potilaita. He haluavat sinun tekevän arviointeja arvioinnin perään. Onko sinulla tarpeeksi rahaa? Oletko oikeutettu siihen? Kattaako vakuutuksesi sen? Vitut, riittää, sanon minä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Päädyt siihen pisteeseen, että olet heikko ja epätoivoinen ja tarvitset apua. Vittu, auttakaa! Päädyin menemään yhdelle terapeutille, siis yhdelle, ja hän päätyi kertomaan minulle, ettei hänellä ollut tarpeeksi aikaa auttaa minua ja heitti minut kolmelle muulle terapeutille, joilla ei ollut aikaa auttaa minua. Ei sen pitäisi olla niin vaikeaa. Sillä ei pitäisi tehdä bisnestä.”

Haastattelussa Draiman viittaa myös muihin mielenterveysongelmista kärsineisiin muusikkoihin, joiden masennusta esiintymisen ja julkisuuden tuoma paine on vain syventänyt:

”Meidän pitäisi olla proaktiivisempia mielenterveyden suhteen tässä maassa, koko maailmassa, tässä yhteiskunnassa, jossa elämme. Sen pitäisi olla paljon helpompaa, eikä se ole. Kiitän Jumalaa pojastani ja hyvistä ihmisistä, joita minulla on ympärilläni. Kiitän Jumalaa faneista ja bändistä ja esiintymisestä, koska ilman niitä en tiedä, olisinko pystynyt jatkamaan. Ja ne samat asiat, jotka pelastivat minut ja pelastavat joka päivä, ovat asioita, jotka johtivat joidenkin kollegoideni poismenoon. Paine. Katseen alla oleminen. Kun jokainen laulamasi sävel, jokainen sanasi, liikkeesi ja käyttäytymisesi analysoidaan, ja niihin kohdistuu odotuksia; tietyn tason saavutettuasi sinulta odotetaan samaa joka ilta. Ja jos joskus et ylläkkään samaan suoritukseen, jota sinulta odotetaan, on se turmelevaa tavalla, joita en osaa edes selittää. Kun et pysty enää avaamaan sisäisiä lukkojasi… se on pelottava elämäntilanne. Ja se vain kärjisti liian monien kollegoideni jo valmiiksi syvää masennusta.”

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Haastattelussa sivutaan lisäksi muun muassa tekoälyn merkitystä musiikkibisnekselle ja Disturbedin cover-versiota kappaleesta ”The Sound of Silence”. Koko haastattelun pääset kuuntelemaan tästä: