Ei mikään tylsin juhlajulkaisu – Arviossa Re-Armedin ”XX”

Kirjoittanut Ilona Pakarinen - 22.3.2022

Suomalainen melodista death metalia soittava Re-Armed juhlistaa 20-vuotista uraansa EP:llä nimeltä ”XX”. Yhtyeestä kokoelma sen tunnetuimmista hiteistä tuntui kovin tylsältä ratkaisulta, ja se halusi koota hieman erikoisemman julkaisun, joka sisältää jotain uutta mutta myös kaikuja menneisyydestä.

EP:n aloittaa uusi kappale ”As The Stars Align”. Kappale kajahtaa ilmoille komeasti, eikä se kumartele ketään. Kappale on täynnä musiikillisia koukkuja, jotka pitävät kuulijansa tiukassa puristusotteessaan. Seuraavana kuultu ”Monoeyes” on niin ikään uusi kappale, joka hypnotisoi kuuntelijansa välittömästi. Tykästyin kappaleeseen heti, ja se on minulla yksi vuoden ensimmäisen neljänneksen soitetuimpia kappaleita. Kappale on ylväs, ja siinä on jotain samaa nostalgisuutta kuin suomalaisen To/Die/Forin alkupään tuotannossa.

EP:n puolessa välissä on tilaa herkistymiselle, kun yhtye tulkitsee yhdessä Mirva Saviniemen kanssa edelliseltä pitkäsoitoltaan tutun kappaleen ”Beyond The Horizon”. Akustinen versio ”Ignis Aeternum” -albumilta maalaa kauhoisan kaunista tunnelmaa ja toimii akustisin kitaroin varusteltuna mainiosti. Yhtyeen ensimmäinen demo vuodelta 2002 ”Morrow” taipuu täysin päivitetyksi, paremmaksi versioksi itsestään ja kantaa EP:llä nimeä ”Tomorrow”. Tämä mielettomiä melodioita sisältävä kappale on tuotu uudestaan tähän päivään, ja se on toimiva ja mielenkiintoinen ratkaisu osana tätä erikoista EP:tä. Luova hulluus on läsnä EP:n lopulla, kun eeppinen versio kappaleesta ”Evolve Circle” pudottaa kuulijan keskelle bittiavaruutta. EP:n päättää juhlavan ylväs orkesteriversio kappaleesta ”Ode To Live” esitellen yhtyeen sinfonisempaa puolta.

”XX” on hieno ja oivaltava esimerkki siitä, ettei juhlajulkaisujen tarvitse aina olla kokoelmia tunnetuimmista kappaleista vaan jo kerran toteutetun voi hyvin tuoda uudelleen tähän päivään. Re-Armedin juhlajulkaisu on monipuolisen luova kokonaisuus, joka ei tyydy mahtumaan mihinkään lokeroon. Yhtye nähdään juhlakeikalla 15. päivä huhtikuuta yhtyeen kotikonnuilla Keravan Bowling & Billiard Garagella.

Luetuimmat

Uusimmat