Ennalta-arvaamatonta extreme metalia – arviossa Enslavedin ”Utgard”

Kirjoittanut Iida Elstelä - 2.10.2020

Jos norjalaisen Enslavedin uutta levyä pitäisi kuvailla parilla sanalla, olisivat ne ”vähän kaikkea, muttei kaikille”. ”Utgard” sulkee kuuntelijan mykistävän hämmentävään black metal-proge-viikinkiulottuvuuteen. Levyä voisi suositella kenelle tahansa, joka tykkää kuunnella Opethia, Abbathia, Wardrunaa, Ihsahnia tai Gaahl’s WYRDia. 

Nämä esimerkit kuvaavat albumin monimuotoisuutta, sillä musiikki poukkoilee kappaleen sisällä genrestä ja tyylistä toiseen tehden sen kuitenkin uskomattoman sulavasti ja uskottavasti. Kaikki kuulostaa hemmetin hyvältä, ja kaikki kuulostaa Enslavedilta.

Enslaved julkaisi alkusyksystä ”Urjotun” -singlen, joka sisälsi kolmen kappaleen verran esimakua ”Utgardilta”. Tämän perusteella ei kuitenkaan voi arvata yhtään, mitä tuleman pitää. 

Albumin polkaisee käyntiin kuusiminuuttinen ”Fires In The Dark”, joka alkaa koukuttavalla viikinkilaulannalla ja muuttuu progen kautta mataliin black metal -murinoihin ja riffittelyyn, pompaten siitä melodisen atmosfääriseen puhtaaseen lauluun. Kappale on tarpeeksi pitkä, jotta jokainen osio ottaa tarpeeksi aikaa muodostaakseen kokonaisuuden. ”Fires In The Dark” on kattava ensikosketus ”Utgardin” tematiikkaan.

Erityismaininnan ansaitsee ”Urjotun” -singlen nimikkoraita ”Urjotun”, joka on albumin kappaleista kenties erilaisin siinä mielessä, että se pysyy niistä eniten niin sanotusti paikallaan. ”Urjotunissa” luodaan heti alkuun hypnoottinen tunnelma kappaleen läpi kulkevalla kosketinmelodialla, ja taituroidaan vakuuttavasti siitä nousevan raskaamman riffittelyn jälkimainingeilla puhtaaseen lauluun ja pahaenteisiin murinoihin.

Enslaved vie extreme metalin uudelle tasolle yhdistäen kasaan sellaisen jättiläisen, joka saattaa ensikuuntelulla tuntua uhkaavalta. ”Utgard” ei ole helppo levy, ja vaatii keskittymistä pitää punainen lanka hyppysissään. Siinä onnistuminen kuitenkin palkitsee avaamalla ovet musiikilliseen mestarillisuuteen, josta löytää joka kuuntelulla uusia ulottuvuuksia.

9/10

 

Kappalelista:

  1. Fires In The Dark
  2. Jettegryta
  3. Sequence
  4. Homebound
  5. Utgardr
  6. Urjotun
  7. Flight Of Thought And Memory
  8. Storms Of Utgard
  9. Distant Seasons