Enslaved – In Times

Norjalainen Enslaved on ollut 90-luvun alusta lähtien bändi, jonka black metalille kumarteleva viikinkimetalli on innoittanut itseäni suuresti. Tällä vuosituhannella bändi on ottanut suuria harppauksia uuteen suuntaan: siinä missä vuoden 2003 ”Below the Lights” hiukan flirttaili baaritiskillä progen suuntaan, viimeistään ”Axioma Ethica Odini” siirtyi jo deittailuun vuonna 2010 ja 2,5 vuoden takainen ”Riitiir” oli jo ajautunut vakavaan seurustelusuhteeseen. Miltä siis kuulostaa maaliskuussa 2015 ilmestyvä ”In Times”? Ovatko välit progen ja viikinkibläkkiksen välillä lämmenneet entisestään, vai saammeko huomata kumppanusten erkaantuneen toisistaan?

Levy pyörähtää käyntiin mukavilla kähinöillä ”Thurisaz Dreaming” -biisin myötä. Hyvin nopeasti heti aloituskappaleessa siirrytään progemetallin maailmaan – mutta ah, Enslaved tekee sen taas niin tyylikkäästi. Biisien sisäistä vaihtelua riittää edellisen levyn tapaan, ja tämä tekee suhteellisen pitkistä biiseistä sellaisia, että mielenkiinto jaksaa pysyä yllä. Kähinävokalisointi ja puhtaat laulut vaihtelevat kappaleiden eri osioissa tasaisesti, eikä kummastakaan laulutyylistä löydy mitään valitettavaa.

Levyllä liikutaan tulesta sateeseen, ja kolmantena kuultava ”One Thousand Years of Rain” -biisin sadetta mukaileva aloitus on kaikessa korniudessaankin tunnelmallinen ja mielikuvia luova. Muutenkin tämä biisi nousee suosikikseni samalla, kun se edustaa levyn nopeatempoisinta materiaalia. Tässä biisissä kuuluu selkeimmin esimerkiksi kuoro-osuuksissa Enslavedin viikinkimetallitausta. Samoja viikinki/folk-vaikutteita on kuultavissa mm. ”Nauthir Bleeding” –kappaleessa, joka sahaa menemään soljuvasti. Sitä ennen kuultava ”Building With Fire” on puolestaan hiukan puuduttavaa kuunneltavaa pitkien instrumentaaliosioidensa takia. Minun kaltaiselleni kärsimättömälle ihmiselle tämä vain on hiukan liikaa. Reilut kymmenen minuuttia kellottava levyn nimibiisi puolestaan on hyvä osoitus bergeniläisen black metalin ja progressiivisen metallin naittamisesta. Tässä järkäleessä edes biisin pituus ei haitannut!

”In Times” -levyn kaikki kuusi kappaletta ovat loppujen lopuksi keskenään hyvin samanlaisia: sisäistä vaihtelevuutta löytyy, mutta rakenteellisesti biisit ovat melko kaavamaisia. Erilaiset elementit vaihtelevat niissä: välillä kaahataan viikinkimaailmassa ja sitten taas progeillaan. Tämä on kyllä hyvä kaava, mutta levyä useamman kerran kuunnellessa mielenkiinto alkaa osittain tämän takia herpaantua.

Tunnelmien luomisessa Enslaved kuitenkin entiseen tapaan onnistuu hyvin. ”In Times” -levynkin kohdalla voi sanoa, että tarjolla on kaunista musiikkia, joka ei välttämättä sovi niihin tilanteisiin, kun haluaa mennä sata lasissa eteenpäin. Mutta sateisen syysiltojen ja viinilasillisen seuraksi ainakin minä valitsisin mielelläni tämän bändin ja tämän levyn.

Enslavedin edellinen kokopitkä ”Riitiir” näytti, mihin bändi on musiikillisesti kulkeutunut, ja ”In Times” jatkaa tällä tiellä. Luulenpa, etten ole paljon väärässä ennustaessani, että ”In Times” tulee olemaan yksi ehdokas ”vuoden levy” -kategoriassa, kun vuonna 2015 Norjan Grammyjä jaetaan. En itse ole suuri progeilun ystävä, mutta Enslaved uppoaa yhä minuunkin. Odotan innolla pääseväni kuulemaan uuden levyn materiaalia myös live-olosuhteissa, koska jokainen todistamani bändin keikka on ollut tähän mennessä loistava kokemus. Uusin levy vaatii vastaanottoon kuitenkin tietyn mielentilan, koska välillä se saattaa olla melko puuduttavakin kuuntelukokemus ja toisella kertaa taas hieno tunnelmapalanen.

8/10

Kappalelista:

  1. Thurisaz Dreaming
  2. Building With Fire
  3. One Thousand Years Of Rain
  4. Nauthir Bleeding
  5. In Times
  6. Daylight

http://www.enslaved.no/
https://www.facebook.com/enslaved

Kirjoittanut: Rudi Peltonen

Kommentoi julkaisua