Entinen Guns N’ Roses -rumpali Steven Adler oli syvällä huumehelvetissä: veli kidnappasi rumpalin pelastaakseen tämän hengen

Kirjoittanut Samuel Järvinen - 31.5.2023

Hard rock -suosikki Guns N’ Rosesin klassikkokokoonpanoon kuulunut rumpali Steven Adler soitti yhtyeessä vuosina 1985-1990. Adler erotettiin kuitenkin jatkuvien huumeongelmiensa takia, ja hänen tilalleen bändiin otettiin The Cultissakin soittanut Matt Sorum.

Adler oltiin erotettu yhtyeestä jo vuoden 1990 alussa, mutta hän palasi hetkeksi vielä bändiin käytyään vieroituksessa. Vieroitus ei kuitenkaan tehonnut, ja koska Adlerilla oli vaikeuksia soittaa yhtyeen tulevan ”Use Your Illusion” -albumisarjan kappaletta ”Civil War” ongelmiensa takia, hänet potkittiin lopullisesti.

Guns N’ Rosesista lähdettyään Adler oli yksi monista rumpaleista, jotka hakivat pestiä AC/DC:n rumpalina. Bändin rumpali Phil Rudd oli erotettu australialaisyhtyeestä vuonna 1983 omien huumeongelmiensa takia, ja hänet tuolloin korvannut Simon Wright lähti AC/DC:sta vuonna 1989.

Vuonna 1995 Adler pidätettiin kotonaan heroiinin hallussapidosta. Heti seuraavana vuonna hän sai sydänkohtauksen käytettyään niin kutsuttua speedballia, joka oli yhdistelmä heroiinia ja kokaiinia. Kyseiseen komboon ovat kuolleet historian saatossa esimerkiksi Alice In Chainsin laulajana tunnettu Layne Staley ja näyttelijä River Phoenix. Adler halvaantui tilapäisesti vasemmalta puolelta kehoaan.

Adler on kuitenkin onneksi edelleen hengissä ja musiikin parissa. Vuonna 2021 Adler esiintyi argentiinalaisen GNR-tribuuttiyhtye Son Of A Gunin kanssa soittaen entisen bändinsä materiaalia, ja onpa hän haastattelussa sanonut olevansa halukas vielä soittamaan entisten bänditoveriensa kanssa, joiden kanssa hän soitti edellisen kerran vuonna 2016. Adler on myös hiljattain aktivoinut projektiaan Adler’s Appetite.

Tuoreessa Yahoo! Entertainmentin kolmiosaisessa juttusarjassa Stevenin veli Jamie Adler kertoo veljensä kamppailusta huumeaddiktion kanssa. Jamie myös muistelee, kuinka hän päätyi rajuun ratkaisuun kidnapata veljensä, jotta saisi tämän vieroitettua huumeista.

Jamie muistelee, kuinka hän sai hätääntyneen puhelun Deanna-äidiltään maaliskuussa 2007. Lääkärit olivat ottaneet Stevenin ja Jamien vanhempiin yhteyttä, ja kertoneet Stevenin olevan todella pahassa tilassa. Stevenilla oli koko kehossaan paiseita, jotka johtuivat piikittämisestä, ja hän oli saanut vakavan verenmyrkytyksen. Oli myös puhetta, että hänen silmänsä saatettaisiin joutua poistamaan.

”Lääkärit sanoivat hänelle ja äidilleni, että hänen on otettava tätä lääkettä seuraavat 30 päivää puhdistaakseen verensä. Ja jos hän ei tee sitä, hän kuolee”, Jamie muistelee lääkärin kauheita uutisia.

Ennen kidnappauspäätöstään Jamie päätti kokeilla vielä virallista vieroitushoitolaa. Jamie sai yhteyden Guns N’ Rosesin kitaristi Slashiin, joka puolestaan otti yhteyden kitaristi Eric Claptoniin, joka tarjoutui antamaan Stevenille ilmaisen vieroitushoitopaikan Crossroads Centre -laitoksesta. Clapton oli yksi laitoksen perustajista.

Jamie, Slash ja manageri Steve Lobel menivät noutamaan Stevenia, joka oli kotonaan huonossa hapessa huumeiden käytöstä. He saivat suostuteltua Stevenin lähtemään mukaan vieroitukseen, ja huumeriippuvainen rumpali purki kiukkuaan paikalla olleeseen Slashiin, jota hän syytti addiktiostaan. Saattue pysähtyi vielä tuottaja Mally Mallin kotona, joka kuitenkin totesi Stevenin fyysisen tilan niin huonoksi, että kutsui oman lääkärinsä paikalle.

”Hän tutki Stevenin ja totesi, että hänen tilansa oli kriittinen”, Jamie kertoo.

Steven vietiin sairaalaan, missä Jamie valehteli lääkäreille ja kertoi veljensä uhkaavan itsemurhalla. Steven otettiin tarkkailuun 72 tunnin ajaksi, jonka aikana syntyi päätös kidnappauksesta. Kolme päivää myöhemmin Jamie järjesti ”rikoskumppaninsa” hakemaan Stevenin sairaalasta. Stevenille annettiin pirtelö, joiden juomisesta rumpali nautti. Juomaan oli kuitenkin sekoitettu hänen tietämättään rauhoittavia lääkkeitä – Valiumia ja Xanaxia.

Jamie kuljetti veljensä Los Angelesiin, jossa hänet vangittiin vastoin tahtoaan 30 päiväksi. Jamie siis suoritti joukon rikoksia voidakseen pelastaa oman veljensä addiktiolta ja mahdolliselta yliannostukselta.

Palkatut vartijat pitivät Steveniä silmällä valvoen myös, että tämä söisi lääkkeensä kiltisti. Steven taisteli pakkovieroitustaan vastaan niin tarmokkaasti, että hänet jouduttiin välillä sitomaan. Eräässä vaiheessa Steven onnistui saamaan puhelimen käsiinsä, mutta sen sijaan että yrittäisi saada itsensä vapautettua, soitti hän diilerilleen, joka lähetti hänelle huumeita mikrofoniin piilotettuna.

Kuukauden jälkeen Jamie meni tapaamaan Steveniä, joka oli ymmärrettävästi vihainen veljelleen.

”Voit pitää minua täällä viikon, kuukauden, vuoden, kymmenen vuotta”, Steven huusi veljelleen. ”Heti kun lähden täältä, aion sekoittaa ensimmäiseksi pääni. Etkä sinä voi tehdä asialle mitään.”

Kun Jamie lopulta vapautti veljensä, Steven todella meni ja hankki huumeita. Mutta jotain oli muuttunut, sillä muutaman kuukauden kuluttua hän haki omatoimisesti apua.

Mutta veljesten suhde valitettavasti kärsi tapauksesta, ymmärrettävästi.

”Tapaus oli niin paha, että meillä ei vielä tänäänkään ole hyvää suhdetta toisiimme”, Jamie kertoo. Hän ei myöskään ole puhunut veljensä kanssa vuosiin.

”Voisin soittaa veljelleni juuri nyt, eikä hän tietäisi kolmen lapseni nimiä.

Jamie kuitenkin ymmärtää syyt välien huonoudelle.

”Pidin häntä kirjaimellisesti panttivankina ja pakotin hänet lopettamaan huumeet vastoin omaa tahtoaan ja alistin hänet täydelliseen kauhuun yli kuukauden ajan”, Jamie pohtii, mutta toteaa lopuksi: ”Tiedän tehneeni oikein, sillä veljeni on edelleen hengissä.”

Vuonna 2012 Steven Adler liitettiin osaksi Rock And Roll Hall Of Famea Guns N’ Rosesin kanssa. Lisäksi vuonna 2016 hän soitti yhdessä entisten bändikaveriensa kanssa bändin keikalla Cincinnatissa, Ohiossa.

Voit lukea koko artikkelisarjan aloittaen osasta yksi täällä.

Luetuimmat

Uusimmat