Epica – The Quantum Enigma

Kirjoittanut Juha Attola - 25.4.2014

Jotenkin jaksaa naurattaa tämän yhtyeen luokitus ”female fronted metal”, mitä tuo nyt sitten kertoo itse musiikista? No, joka tapauksessa Epica on saanut valmiiksi uuden albuminsa, joka on nimeltään ”The Quantum Enigma”. Albumin julkaisee Nuclear Blast.

”Originem” -niminen introna toimiva kappale avaa tämän albumin. Heti alkuun luodaan jo mahtipontisia tunnelmia ja nehän kyllä ovat aina olleet tunnusmerkkejä tämän yhtyeen musiikissa. Ensimmäinen varsinainen kappale ”The Second Stone” lähtee oikeastaan aikalailla odotetusti liikkeelle. Löytyy hieman kuorolaulua, tempon vaihdoksia ja erittäin mahtipontisia melodioita, eli juurikin sitä mitä osattiin odotella. ”The Essence Of Silence” jatkaa samalla polulla, lisäksi mukaan tulee vielä miespuolinen murinalaulu. Vaikka Epica ei mitään isompia yllätyksiä tässä kuuntelijalle tarjoakaan, yhtye tekee kieltämättä tämän oman juttunsa niin kovalla ammattitaidolla, ettei tästä voi olla pitämättä. Kappaleet soivat todella hienosti, eikä voi kieltää etteikö Simone Simons olisi todella hyvä laulaja.

Joulukalenteri

Kaaoszinen joulukalenteri 2022 →

Verrattaessa yhtyeen edelliseen albumiin ”Requim For The Indiffirent”, on kappalemateriaali huomattavasti monipuolisempaa ja albumi on kokonaisuutena selkeästi vahvempi kuin hieman tylsäksi jäänyt edeltäjänsä. Ja kyllähän todisteita yhtyeen kovasta iskusta nähtiin viime keväänä keikkarintamalla, kun yhtye täälläkin pyörähti. Tuli itsellenikin pienenä yllätyksenä kuinka kova live-bändi tämä on.

Albumin kappaleissa toimii hienosti vaihtelut raskaammasta poljennosta kevyempään tulkintaan, ilman että ne kuulostaisivat joko liian sekavilta tai väkisin väännetyiltä. Kappaleet sulautuvat myös hienosti toisiinsa vahventaen näin albumin kokonaisuutta. Mainittakoon erikseen vielä kappaleet ”Victims Of Contigency”, ”Reverence – Living In The Heart” ja ”Chemical Insomnia”. Kieltämättä pirteintä Epicaa vähään aikaan. Yhtye näyttää miksi se on yksi kovimmista nimistä tässä genressä ja tekee todella kovatasoisen levyn. Varmaa tavaraa kaikille tämän lajityypin faneille ja miksei muillekin, onhan tämä nimittäin aika kovatasoinen lätty.

8/10

Kappalelista:

1.Originem
2.The Second Stone
3.The Essence Of Silence
4.Victims Of Contingency
5.Sense Without Sanity – The Impervious Code
6.Unchain Utopia
7.The Fifth Guardian – Interlude
8.Chemical Insomnia
9.Reverence – Living In The Heart
10.Omen – The Ghoulish Malady
11.Canvas Of Life
12.Natural Corruption
13.The Quantum Enigma – Kingdom Of Heaven Part II

http://epica.nl/

Kirjoittanut: Juha Attola