Festariennakko: Desert Hel tuo Helsinkiin väkevän stoner- ja doom metal -kattauksen ensi viikonloppuna

Kirjoittanut Teemu Esko - 15.4.2024

Kolmatta kertaa järjestettävä stoneriin ja doom metaliin erikoistunut Desert Hel -festivaali pyyhkii Helsingin yli tulevalla viikolla. Perjantaina 19.4. ja lauantaina 20.4. Tiivistämön lavalle nousee joukko toinen toistaan vakuuttavampia yhtyeitä, joita näiden genrejen ystävien ei ole syytä missata. Tässä muutama tärppi tulevalle viikonlopulle.

Messa

Perjantai 19.4.2024 klo 00:00

Ensimmäisen festivaalipäivän pääesiintyjä on sellainen helmi, että aeimman Suomen-keikan missaaminen on kismittänyt minua suunnattomasti. Nyt se kuitenkiin häämöttää jo ovella, nimittäin Italiassa vuonna 2014 perustettu doom rock -yhtye Messa. Yhtye on julkaissut tähän mennessä yhden live-levyn ja kolme studioalbumia, joista varsinkin uusin ”Close”-albumi (2022) on sen luokan tunnelmallinen mestariteos, että oksat pois. Tule sinäkin lumoutumaan Messan tummanpuhuvasta mutta kauniista musiikista. Doom metal -fanien iloksi mainittakoon vielä, että Messa on uransa aikana esiintynyt mm. legendaarisessa Roadburn-festivaalissa ja levyttää suomalaiselle Svart Recordsille.

Kairon; IRSE!

Perjantai 19.4.2024 klo 22:30

Perjantain toiseksi viimeinen esiintyjä on varustettu ärsyttävän hankalalla nimellä, mutta kun musiikki toimii niin hyvin, minkäs sille mahtaa. Seinäjokelainen progressiivista rockia ja shoegazea esittävä Kairon; IRSE!  on saanut tunnustusta psykedeelisestä ja kimurantista musiikistaan niin kotimaassa kuin kansainvälisesti ja esiintynyt mm. Roadburnin lavalla. Kun tätä häröä mutta mestarillista genrerajojen venyttelyä on mahdollisuus päästä todistamaan livenä, ainakaan minun ei tarvitse miettiä kahdesti saavunko paikalle vai en. Turhan usein tällaiset taideviritelmät jäävät kädenlämpöisiksi kokeiluiksi, mutta Kairon; IRSE!:n avaruusrockin ja jopa popin katkuinen sekametelisoppa on kokeilullisuuden lisäksi hyvin ammattitaitoista.

Dome Runner

Lauantai 20.4.2024 klo 20:20

Toisena(kin) festivaalipäivänä on suositeltavaa saapua hyvissä ajoin paikalle, sillä heti toisena esiintyjänä nähdään yksi Suomen kiinnostavimpia metalliyhtyeitä tällä hetkellä. Kolkkoa ja sludgen katkuista industrial metalia Godfleshin hengessä esittävä Dome Runner on saavuttanut jo kulttimaineen, ja ihmettelen, jos tästä kokoonpanosta ei kuulla jatkossakin vielä suuremmin. Tampereella vuonna 2020 perustettu yhtye pyyhki viime vuoden Helsinki Death Festeillä lattiaa death metalin kärkinimillä Benedictionilla ja Cancerilla, vaikka nuo 80-luvun lopulla perustetut veteraaniyhtyeet olivat nekin upeassa kunnossa. Raskaiden ja hypnoottisten perkussioiden saattelema apokalyptinen koneisto rullaa niin murskaavasti, että Dome Runner on merkkitapaus tapahtumassa kuin tapahtumassa. Kuuntele tästä, jos et usko:

Mansion

Lauantai 20.4.2024 klo 21:20

Välittömästi Dome Runnerin jälkeen päästään nauttimaan toisesta kulttiyhtyeestä, nimittäin Mansionista. Vuonna 2011 perustettu doom metalia ja rockia soittava yhtye julkaisi viime vuonna toisen studioalbuminsa ”Second Death”, joka päätyi monelle vuoden parhaiden levyjen listalle. Hienon musiikin lisäksi Mansionilta on lupa odottaa tunnelmallista esiintymistä, jossa liikutaan Suomessa 1920-1950-luvuilla vaikuttaneen uskonnollisen kultin syvyyksissä.

Truckfighters

Lauantai 20.4.2024 klo 23:50

Lauantaina pääesiintyjän paikkaa pitää vuonna 2001 perustettu ruotsalainen Truckfighters, joka on noussut kansainvälisen stoner rock -skenen kärkeen. Muun muassa Century Media Recordsille levyttänyt Truckfighters on julkaissut tähän mennessä viisi studioalbumia, joista uusin ”V” ilmestyi vuonna 2016. Kenties musiikkiiankin enemmän yhtyettä on kehuttu poikkeuksellisen energisistä esiintymisistä, joten jos stoner rock on sinun juttusi, tätä ei kannata missata.

Näiden nostojen lisäksi Desert Hel -festivaalissa esiintyy useita avaruus-, stoner- ja psykedeelisen rockin underground-nimiä, kuten kotimaiset Heezer, Polymoon ja Maan Tomu. Festivaalin päättäjäisiksi päästään juhlimaan stoner rock -pioneeri Kyussin tuotannon tahtiin, kun tribuuttiyhtye One Inch Band tulkitsee uransa jo lopettaneen legendan kappaleita. Yhden päivän liput lauantaille on jo myyty loppuun, mutta kahden päivän ja perjantain lippuja riittää nopeimmille. Liput tapahtumaan myy Tiketti.