Taake - Steelfest - 2022

Festariennakko: Lokakuisessa Steelchaoksessa kuullaan kotimaista äärimetallia ja 30-vuotista uraansa juhlistava Taake

Kirjoittanut Rudi Peltonen - 10.10.2023

Kesällä sähköposteihin tuli Steelchaoksen järjestäjältä viesti, joka jätti arvailujen varaan, järjestetäänkö syysfestaria tänä vuonna ollenkaan. Mutta lopulta syksyn kynnyksellä saatiin vahvistus ja ensimmäiset julkistukset. Steelchaos vietetään jälleen lokakuun loppupuolella Hyvinkään Villatehtaalla, ja tarjolla on odotetusti varsin oivallinen kattaus äärimetallia. Nyt ääneen pääsevät pääasiassa suomalaiset bändit.

Perjantai 20.10.2023: Viisi kovaa kotimaista, joita näkee livenä turhan harvoin

Lokakuun toiseksi viimeisenä perjantaina Hyvinkään Villatehtaalla tärähtää, kun Steelchaoksen lavalle astelee viisi kotimaista osaajaa. Ovet festarille aukenevat kansalle klo 17, joten jos pikkuisen pääsee työpäiväänsä lyhentämään, kannattaa paikalle tulla heti alkumetreillä. Turkulainen Nightside aktivoitui uudelleen pari vuotta sitten, ja sen paluukeikka Turku Saatanalle -kinkereissä sai vähintäänkin hyväksyvää myhäilyä aikaiseksi. Tänä vuonna bändiltä saatiin kuultavaksi myös uutta musiikkia kolmen biisin demon verran. Eiköhän näitä kuulla Hyvinkään Steelchaoksessakin?

Norrhemiä moni on ehtinyt kaipaillakin Steelchaoksen ohjelmistoon, ja nyt tähän huutoon vastataan, kun bändi pyyhkii pölyt Villatehtaan salista Steelchaos-perjantaina.

Eipäs unohdeta myöskään black/thrashiä! Vähintäänkin mielenkiintoista keikkaa saa varmasti jälleen odottaa, kun lahtelainen pitkän linjan pumppu Evil Angel rysäyttää bileisiin vauhtia Steelchaoksessa.

Yksi ensimmäisen festari-illan odotetuimmista esiintymisistä on varmasti Korgonthurusin keikka, joka on tänä vuonna ainut laatuaan. Bändiltä saadaan marraskuussa uutta musiikkia “Jumalhaaska”-levyn myötä. Steelchaoksen keikalla debytoi myös bändin uusi live-kitaristi Syphon, joka on monista kotimaisista black metal -bändeistä tuttu mies. 

Steelchaoksen perjantain päättäjänä toimii Satanic Warmaster, joka ei varmaankaan suurempia esittelyjä kaipaa. Pääsipä bändi uusimmalla “Aamongandr”-levyllään kiilaamaan myös Suomen virallisen albumilistan kärkeen! Eikä tämä tapahtunut turhaan, onhan kyseessä varsinainen mestariteos. 

Lauantai 21.10.2023: Illan kruunaa 30-vuotias Taake

Toinen Steelchaos-päivä nykäistään käyntiin teemalla “päiväkänni -happy hour”, jossa tahdin määrää Iron Maiden -tribuutti Maiden Hell. Tämä saa varmasti päivän vauhdikkaasti käyntiin. Lauantai  jatkuukin tämän jälkeen varmasti vauhdikkaasti, kun death metal/grindcore-poppoo Cannibal Accident tuo festarille takuuvarmasti menoa ja meininkiä Villatehtaan lavalle.

Valravn julkaisi aivan hiljattain kakkosalbuminsa “The Awakening”, joka ensikuuntelujen perusteella vaikuttaa varsin onnistuneelta lätyltä. Tätä on mukava päästä kuulemaan myös livenä.

Kotikenttäedusta nauttiva hyvinkääläinen Kalmankantaja on tuttu bändi monilta keväisiltä Steelfesteiltä. Tämän hyvin tuotteliaan esiintyjän tunnelmointiin syventyy  mielellään pimenevässä syysillassa. Helsinkiläinen Krypts on puolestaan jäänyt itselleni vähän tuntemattomammaksi yhtyeeksi, mutta mielenkiinnolla odotan, kuinka se soljahtaa Steelchaoksen kattaukseen.

Saadaanhan Steelchaos-lauantaihin lisää vauhtiakin, kun black/thrash-porukka Urn paahtaa menemään Villatehtaalla. Ihan uutta materiaalia bändillä ei ole ainakaan levyllä ilmestynyt, mutta eiköhän tutuillakin biiseillä saada bileet aikaiseksi.

Barathrum on luonnollisesti oman alansa klassikko Suomessa – ja jälleen luomassa pimeyttä Steelchaoksen lauantai-iltaan. Bändi oli paikalla myös vuoden 2022 Steelchaoksessa, mutta sen ystäviä tuskin haittaa, että uusinta saadaan jo saatanan vuonna 2023. Odotettavassa on varmasti vauhtia ja vaarallisia tilanteita!

Tänä vuonna Steelchaoksen ainut ulkomainen yhtye on vuodesta 1993 aktiivisena pysynyt Taake, joka on juhlistanut täysiä kymmeniään tänä vuonna jo usealla keikalla. Kevään 2022 Steelfesteillä Taake soitti koko loistavan “Noregs Vaapen” -levynsä, joten toivottavasti nyt saamme kuulla biisejä koko uran ajalta. Sylkäisihän bändi uuden levynkin hiljattain ulos, joten ehkä kuullaan, kuinka tuon albumin suhteellisen pitkät biisit taipuvat live-esityksiksi. Taake on joka tapauksessa kuin se kuuluisa kirsikka kakun päällä Steelchaoksen kattauksessa.

Onko lippu Steelchaokseen vielä ostamatta? Tätä festaria ei luonnollisestikaan kannata jättää väliin.

Luetuimmat

Uusimmat