Festariennakko: Rock Imperium kokoaa Espanjan Cartagenaan joukon kiinnostavia ulkomaisia esiintyjiä legendoja unohtamatta

Kirjoittanut Viivi Sänkiniemi - 12.4.2023

Parque El Batelissa, Espanjan rannikkokaupunki Cartagenassa, vietetään rockin juhlaa juhannuksena 23.-25. kesäkuuta, kun kolmipäiväisen Rock Imperium -festivaalin laajan esiintyjäkattauksen edustajat pääsevät irti. Espanjan suurimpiin rockfestivaaleihin lukeutuvassa Rock Imperiumissa on eritysipiirteensä, sillä se on erittäin suomalaisystävällinen. Tapahtuman nettisivuja pääsee nimittäin selaamaan espanjan kielisen version lisäksi englanniksi, ranskaksi ja suomeksi. Bändikattausta vilkaistessa käy selväksi, että myöskään suomalainen musiikki ei ole tämän festivaalin järjestäjille vieras konsepti. Jos kotimaiset festarit on jo nähty, voi juhannukseksi lähteä Espanjaan muun muassa Lordin, Stratovariuksen ja Steve ’N’ Seagullsin festarikeikoille.

Vilkaistaan vähän, mitä Espanjan auringon alla on juhannuksena tiedossa. Perjantain pääesiintyjäksi on kiinnitetty power metallin jättiläinen Helloween. Sen seurana avauspäivänä nähdään muun muassa niinikään power metallia soittava saksalainen Blind Guardian ja suomalaisosaamista edustavat Stratovarius ja Steve ’N’ Seagulls. Ruotsista perjantaiksi saapuu göteborgilainen progressiivista metallia soittava Evergrey ja black metallia saapuu tarjoilemaan kreikkalainen Rotting Christ.

Perjantain esiintyjäkattauksesta on nostettava myös muutama muu kiinnostava yhtye. Venus 5 on melodista metallia soittava kokoonpano, joka koostuu viidestä upeasta naislaulajasta eri puolilta Eurooppaa. Viime vuonna debyyttialbuminsa julkaisseessa bändissä on jäseniä Ruotsista (Tezzi Persson), Italiasta (Herma Sick), Albaniasta (Erina Seitllari), Serbiasta (Jelena Milovanovic) ja Sloveniasta (Karmen Klinc). Lisäksi odotan mielenkiinnolla italialaista Secret Sphereä, joka soittaa sinfonista power metallia. Myönnän sivistymättömyyteni ja tunnustan, ettei bändi ollut minulle entuudestaan tuttu. Vaikutti kuitenkin ensipuraisulta oikein hyvältä. Tuoreemmista yhtyeistä myös norjalainen Fixation kuulosti ensikuuntelulla varsin kiinnostavalta. Laajaa huomiota singleillään maailmalla saanut Fixation julkaisee debyyttialbuminsa tänä vuonna, ja se yhdistelee musiikissaan muun muassa melodista metalcorea elektronisiin elementteihin.

Espanjassa kun ollaan, on kattauksessa tottakai myös paljon paikallista verta. Kiinnostavia kiinnityksiä ovat esimerkiksi 90-luvulla perustettu heavymetal-yhtye Saratoga sekä glam-/hardrockia soittava Jolly Joker. Festivaalikaupunki Cartagenasta löytyy myös kotikulmien omia bändejä, joita perjantaihin on kiinnitetty. Yksi näistä on Alae Noctis, jota kuvataan retrowave-yhtyeeksi, jonka musiikissa kuuluu vahvasti 80-luku ja tyylissä kuuluu mm. rock ja elektroniset vaikutteet.

Vähintään yhtä kiintoisalla tarjonnalla jatketaan lauantaihin. Päivän suuriin nimiin lukeutuvat viime kesänä Suomessakin vieraillut Deep Purple, ruotsalaisiin suurnimiin lukeutuva Europe, sekä niinikään ruotsalaisen rockin kärkeen kuuluva H.E.A.T, joka tunnetaan mm. energisestä lavashowstaan. Päivän tarjonnassa löytyy myös vaikka mitä muuta kiinnostavaa. Vastikään uuden singlen The Sensation julkaissut Night Flight Orchestra saapuu tanssittamaan festivaaliyleisöä kevyen menevällä ja tarttuvalla rockillaan, jonka olen aiemmin todistanut aiheuttavan akuuttia letkajenkkailua.

Lauantain esiintyjäkattauksessa ei ruotsalaisten bändien puute pääse yllättämään. Tähän sarjaan kuuluu nimittäin aiempien lisäksi progemetallia soittava Soen, joka tuntuu oman käsitykseni mukaan vakiinnuttaneen melko vankan aseman suomalaisten musafanien keskuudessa. Eikä siinä vielä kaikki! Mainittakoon vielä yhtenä ruotsalaiskiinnityksenä tukholmalainen modernin power metallin sanansaattaja Metalite.

Muitakin alagenrejä Rock Imperiumin lauantaihin mahtuu. Kasarirockia Cartagenan lauantaissa tarjoilee brittiläislaulaja Chez Kane, joka julkaisi viime vuonna toisen albuminsa hyvinkin pian debyytin julkaisusta. Myöskään folkmetallia ei ole unohdettu, ja festivaalin yksi folk-kiinnityksistä onkin espanjalainen Lepoka. Pohjoismaisen folkin ystävänä odotan tätä itse mielenkiinnolla. Myös suomalaisedustus tulee lauantaina folkin puolelta, ja se on itselleni tämän kirjoittamiseen saakka vieras nimi Midjungards. Bändin historia ei toki ole pitkä, se on nimittäin kuluvana keväänä julkaissut debyyttialbuminsa ”From Scandza”. Lisäksi espanjalaisbändien puolelta nostettakoon death metal -yhtye Bloodhunter.

Meno Cartagenassa ei ainakaan hiljene sunnuntaita kohti. Kolmannen päivän pääesiintyjiin kuuluu nimittäin sellaisia joillekin ehkä jo tuttuja nimiä kuten Kiss ja Skid Row. Kiss esiintyy (tällä tietoa) viimeistä kertaa Espanjassa osana jäähyväiskiertuettaan, ja Suomeenhan yhtyeellä ei ainakaan vielä ole keikkoja tiedossakaan. Skid Row sen sijaan porskuttaa uudehkolla ja sitäkin kovemmalla energialla Erik Grönwallin liityttyä viime vuonna bändiin vokalistiksi. Loppuvuodesta 2022 uuden albuminkin julkaissut Skid Row on allekirjoittaneelle vähintään yhtä odotettu esiintyjä kuin Kiss, mutta todettakoon molempien saapuvan festivaaleille jonkunmoista legendan statuksen kanssa.

Sunnuntaina suomalaisverta edustaa maailmalla suurta suosiota nauttiva Lordi, jonka hillitön uuden materiaalin julkaisutahti ei näytä hiipumisen merkkejä. Sunnuntaihin mahtuu myös kiinnostavia superkokoonpanoja. Toinen on Elegant Weapons, jonka jäsenistö koostuu niinkin vaatimattomista nimistä kuin Rex Brown (Pantera), Richie Faulkner (Judas Priest), Scott Travis (Judas Priest) ja Ronnie Romero (Rainbow). Elegant Weapons julkaisee juuri sopivasti debyyttialbuminsa ”Horns for a Halo” toukokuussa. Toinen superkokoonpano on The Winery Dogs, jonka jäsenillä Richie Kotzenilla, Billy Sheehanilla ja Mike Portnoylla on taustaa mm. Poisonista, Mr. Bigistä ja Dream Theaterista.

Raskaampaa osastoa sunnuntaina edustavat norjalainen black metal -yhtye Nordjevel ja belgialainen death metal -pumppu Aborted.
Rokkipuolella valikoimasta löytyy muun muassa ruotsalaista kasarirokkia. Nestor soittaa kepeän menevää ja hyväntuulista rokkenrollia, ja ilmentää  vahvasti 80-lukua niin musiikissaan kuin visuaalisellakin puolella.


Paikallisia bändejä ei puutu sunnuntaistakaan. Esiintyjäkattauksen espanjalaisbändeihin kuuluvat muun muassa heavy metallia soittavat Redshark sekä Rise to Fall (jonka tosin kerrotaan ottavan vaikutteita ruotsalaisesta death metal skenestä) sekä Salduie, joka soittaa folk metallia. Melodista death metallia edustaa Death & Legacy. Cartagenan paikallisosaamista sunnuntaina esittelee Elure, joka kertoo ottavansa vaikutteita mm. Radioheadista ja Red Hot Chili Peppersistä.

Mikäli juhannus Espanjassa kolmen päivän festivaaleilla alkoi kiinnostamaan, niin kyseiseen kohteeseen on nyt auennut top10matkatarjoukset.com:n kautta erilaisia valmiita matkapaketteja, jotka löydät ilman lentoja täältä ja puolestaan lentojen kanssa täältä. Kaaoszinen lukijoille on tarjolla paketteihin 20%:n alennus koodilla: RIFFI202320

Kolmen päivän liput festivaaleille maksavat toimituskuluineen 189 euroa ja VIP-liput puolestaan 370 euroa. Liput festivaaleille löydät täältä. Cartagenan kaupungista voit puolestaan lukea lisää täältä.

Luetuimmat

Uusimmat