Finnish Rock Tour 2014: Vaikka olisit alastomana Puolassa poliisin pamputettavana, silti tämä on parasta ikinä!

Manzana 2013Muistaako joku 1987–1988 Suomea kiertäneen Hard Rock -kiertueen, johon ottivat osaa Zero Nine, Peer Gunt sekä Backsliders? Tuo paketti on esimerkki aikoinaan vallinneesta kimppahengestä. Pitkän aikaa on näyttänyt siltä, että vastaavanlainen yhtenäisyys on hävinnyt Suomen rock-ympyröistä. Tamperelaiset (Alpha-female fronted Rock), Peekaboo Primate (Alternative metal for pussies) ja lahtelainen (Reneissance Rock) osoittavat, että näin ei kuitenkaan ole. Vuonna 2014 asiat vain tehdään eri tavalla. Tänään toimitaan niin, että bändit pakkaavat kamansa ja suuntavat kiertueelle Itä-Eurooppaan, missä osataan yhä rockata. Kolmen kiireisen tahon saaminen samaan pöytään yhtäaikaa on toki oma juttunsa, ja aluksi näyttääkin siltä, että rupattelemme Tampereen sunnuntai-illan baarihumussa. Tapaamispaikaksi valikoituu kuitenkin kahvila maanantai-aamuna kello 10.

Kuulin tästä kiertueesta jo vuodenvaihteen jälkeen. Keneltä tuli idea tällaisen vanhan koulukunnan kiertueen järjestämiseen?

Luxury Toysin laulaja Lester Brisco kertoo idean olleen kehitteillä parin vuoden ajan.
”Opiskelemme Manzanan basistin Johannes Tolosen kanssa samassa opinahjossa ja olen vihjaillut hänelle pitkän aikaa, että kun lähdette taas Eurooppaan, niin ottakaa meidät mukaan, please. Tolonen sanoi, että tässä olisi sauma lähteä messiin ja näin Luxury Toys on menossa esittämään Beatles-henkisiä lauluja heavykansalle.”

Piritta ei löydä samanlaista romanttista yhteyttä 1980-luvun yhtenäisempään meininkiin kuin minä, vaan toteaa, että syy tällaisen kiertuepaketin järjestämiseen on kulujen jakautuminen useammalle tahoille.

”Tuostahan on ollut kysymys myös 1980-luvulla, eli juoksevien kulujen jakamisesta useammalle taholle. Sitä paitsi on hauskempaa, kun on suurempi joukko ihmisiä ryyppäämässä samassa bussissa. Tämä on synergiaa, vanhan liiton punk-meininkiä ja kulttuuritouhua puhtaimmillaan. Kiertueelle liittyy mukaan muitakin bändejä. Esimerkiksi Maryann Cotton, joka on vanhan liiton glamrockia. Itä-Eurooppa köyhempänä alueena antaa meidän kaltaisillemme persaukisille bändeille täydellisen toiminta-alustan. Sitä me lähdemme hyödyntämään täysillä.”

Peekaboo Primate on mukana Manzanan kitaristin Henri Virsellin pyynnöstä. Zen ja Henkka ovat tunteneet toisensa vuosien ajan.

Manzana juhlii kiertueella kymmenvuotista taivaltaan. Onko muita seikkoja, joita tuleva kiertue saattaisi juhlistaa? Onko kiertueen bändeiltä luvassa uutta materiaalia levyjen muodossa lähitulevaisuudessa?

Piritta laskee, että tuleva Euroopan kiertue on järjestyksessään kahdeksas. Uutta materiaalia on luvassa ensi vuoden puolella.
Manzanan viides levy jatkaa edellisen linjaa siinä mielessä, että yleisilme on pirteämpi ja iloisempi. Kaikki aiempi tuotantoni (levyt ja kirjat) perustui vitutukseen. Halusin huutaa kaikille, että haistakaa vittu! Tuota tuli tehtyä tarpeeksi, enää ei vituta eikä ole tarvetta olla vihainen. Samalla musiikki tulee todennäköisesti liikkumaan akustisempaan ja orgaanisempaan suuntaan.”

Lesterin mukaan seuraava Luxury Toys -levy ilmestyy syksyllä, mikäli kiertueelta selvitään hengissä. Bändin värikäs ja röyhkeästi retroileva debyyttilevy ilmestyi viime keväänä.

Luxury Toys 2014”Jätämme tulevan kesän keikat minimiin ja keskitymme uusien biisien valmiiksi saamiseen. Aiomme myös soittaa tulevan levyn materiaalia. Joku toimittaja kutsui musiikkiamme renessanssirockiksi ja nyt viemme renessanssia hitaampaan, ilkeämpään, bluesimpaan, jammailevampaan, unisempaan ja savisempaan suuntaan.”

Zen Mestari kertoo myös heidän levynsä valmistuvan syksyllä, mikäli homma saadaan tehtyä loppuun asti. Viisi biisiä on valmiina. Virta vain loppui jossain vaiheessa sessiota. Kysyn tarkempaa määritelmää heidän ilmoittamalleen suuntaukselle, Alternative Metal for Pussies.

”Tuleva kiertue on oivallinen tilaisuus häipyä kotistudiosta, lähteä hengähtämään ja lataamaan akkuja. Kotistudio voi olla välillä pahin vihollinen, kun yrittää luoda musiikkia. Tuolla määritelmällä tarkoitan sitä, että pyrin tekemään monipuolista, kokeilevaa musiikkia ja lisätä metallikehykseen dubsteppia ja kaikenlaisia mausteita. Haluan katsoa eteenpäin, kaikki vanha on niin tylsää. Haluan sekoitella omasta mielestäni hyviä juttuja.”

Kiertue ei näytä sisältävän keikkoja Suomessa. Onko ollut puhetta Suomen-keikoista? Järjestäkää varjofestivaali South Parkin aikaan jonnekin Pispalan/Pyynikin rantaan?

Lester heittää vähemmän tosissaan, että jatkoa saattaa olla luvassa isommassa muodossa.
”Kun nyt on puhuttu vanhan koulun meiningeistä, niin aiomme vuokrata kesäksi sisämaalaivan ja herättää henkiin Saimaa-ilmiön ja Tuuliajolla-kiertueet oikein toden teolla. Jos totta puhutaan, niin kaikki tämä on joka tapauksessa meille uutta. Luxury Toysilla ei ole ollut juurikaan keikkoja Lahden ja Tampereen ulkopuolella. Mutta vaihtoehdon tarjoaminen ihmisille kiinnostaa aina. Posliinisessa vessanpöntössä ja puisessa paskahuussissa on kummassakin oma viehätyksensä.”

Piritta on myös vaihtoehtoisten juttujen kannalla.
”Kiertueen loppuun voisi kyllä järjestää jonkun keikan Suomeenkin. On aina kiva tulla karaistuneena takaisin omalle maaperälle. Kannatan ehdottomasti ”bulkkimeininkiä”. Rytöisemmällä puolella on aina hauskempaa. Vakavasti puhuen on tärkeää taistella sitä vastaan, että uusi musiikki ei tunnu kiinnostavan. South Park ajankohtana ei onnistu, mutta muuten olen valmis aina.”

Zen Mestari on iloinen jo siitä, että pääsee välillä pois näistä tutuista ympyröistä etsimään kaltaisiaan.

Onko tällainen taloudellisesti kannattavaa? Jääkö tästä käteen yhtään mitään?

Piritta toteaa, että soittajat eivät saa palkkaa, johon Lester toteaa järkyttyneenä, että voi vittu! ”Tekniikkahenkilökunnalle maksetaan palkkaa. Itse odotamme lähinnä pääsevämme nollille. Suuntaus on ollut joka kiertueella ylöspäin. Ensimmäisestä kiertueesta tuli tappiota 7000€, jonka jälkeen tulevia lapsilisiä odottelikin ihan eri tavalla. Kiertueella tapahtuva merkkari- ja levykauppa tuo aina jonkin verran rahaa.”

Zen Mestari pitää nollatulosta ideaalina ja on yhä onnellisempi kiertueelle pääsemisestä.

Entä henkilökemiaseikat? Kolmesta bändistä tulee aikamoinen lössi yhteen bussiin tungettavaksi. Siinä paska haisee ja banjot soivat. Kuinka selviätte kiertueesta jos nyt ei ihan tappamatta toisianne niin ainakin ilman nyrkkitappeluita?

Piritta lähtee siitä, että Lester on se, joka ottaa pataan.
”Joka kiertueella joku aina sekoaa jotenkin, mutta asia on vain pakko hoitaa, koska sieltä ei pääse mihinkään. Silloin tällöin tapahtuvat katoamiset jossain uudessa paikassa huolestuttavat aina eniten, mutta tähän asti kaikki kadonneet yksilöt on aina onneksi löydetty. Noilla kiertueilla pitää vain osata suhtautua asioihin avoimin silmin ja mielin, koska varsinkin Itä-Euroopan poliisit toimivat täysin eri tavalla kuin Suomessa. Sitä voi löytää itsensä kaikkien bändikamojen keskeltä tien pientareelta, ja joku kiertuehenkilökunnasta seisoo alastomana maksamassa tekaistua ja järjettömästä syystä tullutta sakkoa kysellen samalla puhelimella konsulaatista, että voiko näin muka toimia? Vastaus on, että kyllä voi.”

Lester on sitä mieltä, että hermostumiskysymys on täysin turha silloin, kun ringissä on hahmo nimeltään Zen Mestari.
”Eihän tämän lupsakampaa väkeä olekaan, kuin tämä tamperelainen rundille lähtevä joukko. Tamperelaisessa vesijohtovedessä on selvästi jotain, mitä Lahdessa ei ole. Itse aion olla mahdollisimman vähän tekemisissä oman bändin kanssa ja imeä oppia näiltä konkareilta.”

Zen on sitä mieltä, että jengi haluaa tälle kiertueelle intohimoisesti. Aika rytöiseksi saa siis mennä, että alkaisi vituttamaan liikaa.

Kiertueella on mukana ensi kertaa Euroopassa kiertäviä tahoja. Mitä neuvoja konkarin asemassa oleva Manzana antaa oppipojille? Kiertuekumppanin viinoihin ei kosketa?

Pekaboo Primate 2014”Kannattaa ottaa mahdollisimman vähän tavaraa mukaan keikkabussiin, koska tilaa ei ole liikaa. Ja sitten kannattaa ryypätä ensimmäisen kolmen päivän aikana löysät pois ja himmailla loppurundi, koska muuten ei kestä fysiikka eikä järki. Varsinkin laulajalle on inhottavaa huomata, että kiertuetta olisi vielä vaikkapa kuukausi jäljellä ja ääni on juotu pilalle. Jossain vaiheessa kiertuetta käydään lastaamassa bussi halpakaljalla eikä niitä lasketa, mutta huomattu on, että joku alkaa aina jossain vaiheessa kiertuetta tekemään omia juomapiilojaan.”

Lesterin mukaan kiertueen teema on kapitalismin sijaan kommunismi ja Piritta painottaa, että puhdas juomavesi on tärkeämpää kuin viina. Ja vessaton bussi vähentää dokaamista.

Entä tuleeko tuleva kiertue sisältämään luonnonantimia eli nakuilua? Olisi mahtava lopetus keikoille, jos te kaikki nousisitte jammailemaan lavalle yhtä aikaa pelkässä luonnon muokkaamassa nahka-asussa.

Tässä kohtaa kaikki ovat yhtä mieltä siitä, että jossain vaiheessa kiertuetta tapahtuu alastomia asioita. On myös inhottavaa, että kaikki vaatteet ovat keikalla yltä päältä hiessä. Sitä pitää kaikin tavoin välttää. Piritta on ihmeissään, että eikö yhtä vilautusjuttua erään lehden artikkelissa unohdeta koskaan. Totean, että Juho Juntunen tarttuu varmuudella aina tällaisiin tarinoihin. Piritta armahtaa Juhon, toivottavasti siis minutkin tasapuolisuuden nimissä.

Mikä on mieleenpainuvin keikkakokemus tähän mennessä? Hetki jota ei unohda vaikka pahimman laatuinen dementia iskisi.

Piritta muistaa parhaiten ensimmäiset kerrat, kuten loppuunmyydyn Tavastian tai loppuunmyydyn keikan Berliinissä. Kummassakin tapauksessa oltiin lämmittelybändin asemassa, mutta kuitenkin.
”Venäjällä teimme hallikiertueen, joka oli kaukana kaikista metropoleista. Halleissa ei ollut edes sähköjä ja tuntui jotenkin epätodelliselta, että keikoille tulisi koskaan ketään. Mutta joka ilta tupa oli täynnä kumiin pukeutuneita goottityttöjä ja muuta juhlaväkeä ja uskomaton meininki. Sähkö tuotettiin generaattorilla.”

Lester ottaa esimerkiksi akustisen keikan Maunusjoen Takinkääntöfestivaaleilta.
”Tuolla keikalla kuulin ensimmäisen kerran oman lauluni kunnolla, mitä ei tapahdu esimerkiksi keikalla Torvessa. Samalla kuulin ja tajusin biisiemme sisältämät koukut ja kaikkea muutakin olennaista. Tuolla keikalla minusta tuli oman bändini fani. Ensi kesänä otamme uusiksi Pellen lämppärinä.”

Zen Mestarilla on aina ollut hauskaa keikalla.
Vaikka on kokemusta täysin päinvastaisista asioista kuin loppuunmyyty hallikiertue, niin muistan varmasti aina sen, että minulla on hauskaa. Vaikka keikkaa olisi katsomassa viisi kaljanjuojaa.”

Luonnehtikaa tulevaa kiertuetta muutamalla tyhjentävällä lauseella. Mitä suomalaiset menettävät, kun eivät näe tätä värikästä pakettia?

Piritta luonnehtii tulevaa kiertuetta sirkukseksi.
”Tämä kiertue on statement kaikille Amadeuksessa kaljaansa valittaville narisijoille. Lähtekää ulos sieltä baarista ja tehkää jotain uutta. Television laulukilpailut ja muu tuollainen ei vituta, jos teet sitkeästi omaa juttuasi. On opittava se, että rockmusiikkia ei tueta muualta rahallisesti muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta ja on pakko rakastaa tulisesti sitä mitä teet. Lesterin mielestä suomalaiset menettävät antiikin ajan Rooman orgiat ja energian. Zen haluaisi, että kaikki pääsisivät tällaiselle reissulle ja tuulettumaan kotikulmiltaan.”

Mikä on sellainen kysymys, johon haluaisitte artisteina törmätä, mutta mitä teiltä ei koskaan kysytä ja se harmittaa helvetisti? Mitä pimentoon jäänyttä haluaisitte tuoda esiin?

Piritta haluaa tuoda esille sen, että he ovat aina matkalla etsimään kaltaisiaan. Lester etsii henkisyyttä.
”En ole koskaan päässyt vaahtoamaan siitä näkymättömästä asiasta, joka ajaa nämä ihmiset paskaisiin busseihin, tekemään biisejä ja sanoituksia tai kaikkea muutakin musiikkiin liittyvää, joka voi jostain ulkopuolisesta tuntua täysin yhdentekevältä. Mikä on se polte, jokapäiväinen rakastuminen tähän juttuun joka päivä uudelleen? Että vaikka olisit alastomana Puolassa poliisin pamputettavana, niin silti tämä on parasta koskaan.”

Zen on myös korkeammilla taajuuksilla.
”Kyllä tulee haastavaa settiä maanantaiaamuun. Haluaisin sauhuta siitä, että uskonko tähän juttuun. Että uskonko pääseväni pois tästä karsinasta ja onko tuolla muualla juuri minulle jotain. Minusta tuntuu, että täällä Suomessa tai Tampereella en kuulu mihinkään ja olen täysin ulkopuolinen. Minä katson aamuisin kaikkia näitä tylsän näköisiä töihin meneviä ihmisiä ja mietin, että ei helvetti, on pakko olla jotain muutakin. Haluan Piritan tavoin mennä etsimään tuolta jostain kaltaisiani ihmisiä ja uskon heitä myös löytäväni.”

Edellisessä haastattelussa kysyin Piritalta, mikä nautintoaine Manzana olisi ja päädyimme siihen, että Manzana olisi omenaan väsätystä bongista vedettävää makutupakkaa, kanelia tai kardemummaa. Vieläkö määritelmä pätee ja mitä nautintoainesuuntausta Peekaboo ja Luxury Toys edustavat?

Piritta haluaa omasta puolestaan olla nykyisin mieluummin vaikkapa vehnäoraslientä. Pojat kyllä juovat viinaa.
Lester on huolissaan seksin vähäisyydestä nykyajassa.
”Maailma ei rakastele tarpeeksi. Tiedätkö sen kihelmöivän ja kutkuttavan tunteen toisen ihmisen kanssa ennen kuin alkaa tapahtumaan? Luxury Toys on endorfiinia, sateenkaaren värejä, riikinkukkoja, kaikkia värejä sisältävä spiraali.”

Zen on myös kehon tuottaman hyvän olon kannalla.
”Alkoholi tekee flegmaattiseksi. Olemme adrenaliininarkomaaneja. Peekaboo Primate on adrenaliinin ja endorfiinin yhdistelmä. Päälle poltellaan vähän mantelin makuista tupakkaa. Joskus sitä on ihmeissään keikalla, kun keikalla tulee biisissä eteen riffi joka räjäyttää tajunnan. Adrenaliini nousee ja nousee ja samalla aistii sen, että jumalauta mikä riffi. Että miten tämä voi potkia näin rajusti!!”

Manzana keikalla

18.4. Kiirarock, YO-talo, Tampere
19.4. Vastavirta, Tampere

Luxury Toys keikalla

19.4. Ravintola Cheri, Lahti

Varsinaisen kiertueaikataulun löydät esimerkiksi FB-sivustolta Finnish Rock Tour 2014.

Teksti: Miikka Tuovinen

Manzana-kuva: Rami Marjamäki

Luxury Toys/Peekaboo Primate -kuvien kuvaaja tuntematon.

Kommentoi julkaisua