In Flames – Sounds Of A Playground Fading

Melodisen  metallin yksi suurimmista nimistä, länsinaapurimme ylpeys In Flames on palannut. ”Sounds Of A Playground Fading” -niminen levy sisältää 13 raitaa. Edellisellä kokopitkällään yhtye otti pari askelta taaksepäin, mutta kuinka ovat asiat nyt?

Fakta on se, että In Flamesin tempo on laskenut ajan myötä. Vielä ”Come Clarityllä” kuultiin nopeatempoista mäiskettä yhdisteltynä nostattaviin melodioihin (esim. kappale ”Take This Life”), mutta uudemmasta tuotannosta tuo nopeatempoisuus on jäänyt.

Kun levy oli ensimmäisen kerran pyörinyt läpi, oli reaktioni sama kuin ”A Sense Of Purpose” -levyn jälkeen. Melodian täyteistä ja yllättävän hidastempoista metallia puski kaiuttimista ulos, eikä levyllä ollut hirveästi merkkejä vanhasta In Flamesistä. Loistavan ”Come Clarity” -julkaisun jälkeen tuntui, että yhtyeen alamäki on alkanut mennä pelkästään entistä jyrkempään suuntaan.

Levy kuitenkin alkoi alkupettymyksestä huolimatta kiinnostaa. Useamman toiston jälkeen tajusin, että ne melodiathan toimivat – ja vielä loistavalla tavalla. Aloitusraita ”Sounds Of A Playground Fading” antaa jo kuvan siitä, mitä levy pitää sisällään: vähän hitaampaa tuotantoa ja paljon koukuttavia melodioita. Jo tämän avausraidan kertosäe räjäyttää tajunnan parin kuuntelun jälkeen ja rullaa päässä varmasti ainakin seuraavat pari viikkoa. Toisena loistavana esimerkkinä nyky-In Flamesistä on levyn loppupään kappale nimeltään ”Ropes”, joka lienee tämän albumin timantti. Koko kappale on yhtä suurta voittoa, ja kertosäe pistää kylmät väreet liukumaan selkäydintä myöten.

Vaikka suurin osa tämän julkaisun kappaleista on hitaampia, on niitä nopeitakin vielä muutama jäljellä. ”The Puzzle” ja ”Enter Tragedy” kelpaavat varmasti ainakin 2000-luvun alun In Flames -faneille.

Ruotsalaisten vahvuus onkin juuri se, että albumin kappaleet jäävät soimaan päähän. Ja kun tällä albumilla melodioissa on onnistuttu huomattavasti paremmin kuin edellisellä, on kokonaisuuskin parempi. Anders Fridenin suoritus tyydyttää myös, vaikka miekkonen onkin selvästi lisännyt puhtaan äänensä käyttöä. Tämäkin asia tulee varmasti jakamaan mielipiteitä, mutta allekirjoittaneen korvaan nämä puhtaatkin osuudet kuulostavat hyvältä. Kokonaisuudesta olisi kuitenkin saanut paremman vähän tiukemmalla otteella ja myös muutaman biisin pois jättämisellä.

Nostattavia kertosäkeitä, tarkkaa soittamista ja voimakasta tunnetta. Niistä on In Flamesin uutuusalbumi tehty.

8/10

Kappalelista:

1. Sounds Of a Playground Fading
2. Deliver Us
3. All For Me
4. The Puzzle
5. Fear Is The Weakness
6. Where The Dead Ships Dwell
7. The Attic
8. Darker Times
9. Ropes
10. Enter Tragedy
11. Jester’s Door
12. A New Dawn
13. Liberation

http://www.myspace.com/inflames

Kirjoittanut: Sami Haapoja

Kommentoi julkaisua