Gotthard – Firebirth

Hard rockia vuodesta 1992 asti veivannut Gotthard on saanut valmiiksi kymmenennen albuminsa, joka on nimeltään ”Firebirth”. Se on ensimmäinen vokalisti Nic Maederin kanssa tehty levy, edellisen vokalistin, Steve Leen kuoltua traagisesti moottoripyöräonnettomuudessa 2010.

Levy lähtee käyntiin ”Starlight” -nimisellä kappaleella, joka on mukavan leppoisaa kuunneltavaa. Bluesahtavaa hard rockia ja AOR:a yhdistelevä kappale toimii ihan hienosti, mutta ei kylläkään ole kaikkein vahvin avausraita. Kuitenkin ”Give Me Real” on astetta rokkaavampi kappale. Jotenkin tätä kuunnellessa tulee mieleen, että Steve Leen menetys painaa vieläkin yhtyeen jäsenten takaraivoissa. Jollain tapaa yhtye kuulostaa hieman puolitehoiselta.

Uusi vokalisti Maeder hoitelee tonttinsa perusvarmasti, mutta jotain miehen tulkinnasta puuttuu. Hän ei tunnu saavan kappaleisiin niiden vaatimaa potkua. Albumin ensimmäinen balladi ”Remember It’s Me” paljastaa kuitenkin kyseisen herran olevan näissä hitaammissa vedoissa omimmillaan. Todella vahvasti David Coverdalen hengessä vedetty kappale nouseekin levyn parhaimmistoon. Levyn jatkuessa ”Fight” -nimisellä rockimmalla raidalla, putoaa kappaleesta jälleen jotain oleellista pois. Kappale itsessään on kyllä hyvin rakennettu, se etenee tasaisesti ja siitä löytyy hyvä kertosäe jne., mutta kuitenkin lopputulos kuulostaa jälleen hieman liian vaisulta. Tietenkään kaikkea syytä ei voi vierittää laulajan piikkiin, mutta joku tässä nyt on kun kappaleet eivät oikein tunnu saavan riittävästi tehoa. Gotthard on kuitenkin aina ollut parhaimmillaan juuri näissä rockimmissa vedoissa, joten saa nähdä miten Maeder tulee hoitamaan osuutensa livenä.

Balladi-osasto kyllä toimii moitteettomasti tällä levyllä. Jo mainitun ”Remember It’s Me” lisäksi levyltä löytyy kappaleet ”Shine” ja ”Take It All Back”, jotka nekin nousevat levyn kärkikappaleisiin. Ehkäpä näihin hitaimpiin vetoihin on yhtye saanut jollain tapaa isomman tunnelatauksen tai jotain, mutta ne vain tuntuvat toimivan huomattavasti paremmin, kuin nuo raskaamman osaston kappaleet. ”Firebirth” on ihan kelvollista kuunneltavaa, mutta ei jaksa pitää kiinnostusta yllä kovin pitkäaikaiseen kuunteluun.

6/10

Kappalelista:

1.Starlight
2.Give Me Real
3.Remember It’s Me
4.Fight
5.Yippie Aye Yay
6.Tell Me
7.Shine
8.The Story’s Over
9.Right On
10.S.O.S
11.Take It All Back
12.I Can
13.Where Are You

http://www.gotthard.com/

Kirjoittanut: Juha Attola

Kommentoi julkaisua