Grand Magus – The Hunt

Ruotsalainen heavy metal-trio Grand Magus ei ole lähtenyt radikaaleja muutoksia kuudennella täyspitkällään tekemään. ”The Hunt” jatkaa pitkälti edeltäjänsä ”Hammer Of The North” -linjalla, erotuksena kenties vain se, että kaikki tehdään hiukan isommin tällä kertaa. Ehkäpä siirtyminen toisen levy-yhtiön suojiin on antanut paremmat puitteet levyn nauhoitukseen, sillä ”The Hunt” on yksi massiivisimpia heavy metal-tuotoksia kuluneelta vuodelta.

”The Hunt” on pääpiirteissään suhteellisen yksinkertaista, eeppistä heavy metallia, mutta Grand Maguksen kohdalla tuo yksinkertaisuus ei ole laisinkaan paha asia, päinvastoin. Helposti koukuttavia kappaleita tarjoillaan lähes koko levyllisen verran, eikä allekirjoittanut voi muuta kuin toivoa joku kaunis päivä puivansa nyrkkiä yleisössä yhtyeen soittaessa yhtä hienointa kappaletta aikoihin, ”Valhalla Rising”. Tuo kyseinen kappale tulee jäämään metallin suuriksi klassikoiksi kautta aikojen, mutta kauaksi ei jää myöskään levyn nimikkokappale ”The Hunt”, saati päätösraita ”Draksådd”. Hiukan erikoisempaa materiaalia levyllä tarjoilee levyn päätöspuolella kuultava tarinatuokio ”The Son Of Last Breath”, joka on ehkä melankolisinta Grand Magusia ikinä. Kappaleen sellosovitukset sekä vokalisti JB Christofferssonin, hetkittäin käyttämä tavallista matalampi, lauluääni tuovat levylle mukavasti vaihtelua, vaikka ilman sitäkin olisi ”The Hunt” ollut liki täydellinen levytys. Viimeisen pisteen i:n päälle tuo kyseinen kappale kuitenkin tarjoaa.

”The Hunt” on siltikin ennen kaikkea kokonaisuudessaan niin valtava teos, että siitä on vaikea irrotella pieniä palasia. Enemmänkin se on yhteen hioutunut, lähes kolmevarttinen eepos, jonka aikana ei malta ajatella erinäisiä kappaleita, vaikka muutama sieltä nostaa päätään hieman esille. Niin yksinkertaista, kuin Grand Magusin heavy metal onkin, se parhaimmillaan iskee kuulijaansa kuin se kuuluisa Thorin vasara ja tällä kertaa se vasara jaksaa hakata kaikella voimallaan koko levyllisen ajan.

Jylhää, massiivista, dynaamista, eeppistä ja ennen kaikkea viimeisen päälle hiottua ja loistavasti tuotettua heavy metallia kaipaaville, ”The Hunt” on kenties vuoden odotetuin levy. Lähes orgasmin antaneelle kuuntelunautinnolle onkin vaikea antaa muuta, kuin täydet pisteet. Hail Grand Magus!

10/10

Kappalelista:
1. Starlight Slaughter
2. Sword Of The Ocean
3. Valhalla Rising
4. Storm King
5. Silver Moon
6. The Hunt
7. Son Of The Last Breath- Part I: Nattfödd Part II: Vedergällning
8. Iron Hand
9. Draksådd

http://www.grandmagus.com/

Kirjoittanut Riku Mäkinen

Kommentoi julkaisua