Guns N’ Rosesin kiistelty kokoelmalevy täytti 16 vuotta: jopa bändi itse yritti estää albumin ilmestymisen

Kirjoittanut Jaakko Nygård - 24.3.2020

Rockjätti Guns N’ Roses hehkuttaa sosiaalisessa mediassa kokoelmalevynsä vuosipäivää, josta onkin jo 16 vuotta. Vaikka albumi on melkoinen menestys ja oli tervetullut paketti ilmestyessään, tekivät bändin jäsenet silti kaikkensa, ettei kyseinen albumi näkisi koskaan päivänvaloa. Syitä siihen löytyi monia.

Kaupallinen yhteistyö

Vinyylien suosio kasvaa kasvamistaan - Backstage Rock Shop tuo myyntiin kiinnostavia harvinaisuuksia ja uudelleenjulkaisuja →

Yhtye ei ollut ensinnäkään kovin hyvissä väleissä levy-yhtiö Geffenin kanssa, joka on toiminut Gunnareiden levy-yhtiönä jo kolmen vuosikymmenen ajan. Alkuperäinen bändi oli hajonnut jo lähes kymmenen vuotta sitten, ja Axl Rosen luotsaama uusi Guns N’ Roses oli tuhlannut melkoisesti levy-yhtiön rahaa saadakseen kauan odotetun ”Chinese Democracy” -albuminsa valmiiksi. Närää oli etenkin Rosen ja levy-yhtiön vaatimuksissa uuden materiaalin suhteen.

Rahaa oli kuitenkin kehiteltävä jostakin, joten mikä olikaan parempi tapa, kuin pistää ilmoille kokoelmalevy. Se tulisi myymään kuin häkä, etenkin, kun se sisältäisi kaikki ikivihreät ”Sweet Child O’ Minesta” lähtien. Päätökset tehtiin väitetysti vain ja ainoastaan levy-yhtiön pamppujen toimesta, eikä siitä lopulta seurannut mitään hyvää.

Rosen mielestä kyseinen albumi veisi pohjan uudelta tulevalta materiaalilta, eivätkä Rosen kanssa tuolloin vihoissa olleet Duff ja Slash olleet myöskään kovin mielissään suunnitelmasta. Edellä mainituilla miekkosilla oli tuohon aikaan kasassa uusi ”superbändi” Velvet Revolver, jossa soitti myös Gunnareiden riveistä tuttu Matt Sorum. Yhtye oli valmistautunut julkaisemaan ”Contraband”-nimisen debyyttialbuminsa.

Artistien mielestä albumin materiaali ei ollut läheskään yhtyeen parhaimmistoa. Tilannetta ei toki parantanut sekään, että kappaleiden joukossa oli useita covereita. Huutoon yhtyi myös moni bändin fani. Albumin ilmestymistä yritettiin estää oikeusteitse vielä päiviä ennen sen ilmestymistä. Loppujen lopuksi Guns N’ Rosesin ”Greatest Hits” näki päivänvalon. Ja rahasampohan siitä tuli ajan kuluessa.

Neljä vuotta myöhemmin Rose julkaisi kauan odotetun ”Chinese Democracy” -albumin, jolle ei ole vielä saatu jatkoa tähän päivään mennessä. Toivo toki elää, sillä bändi harjoitteli uutta materiaalia muutaman viikon takaisella keikallaan Meksikossa. Väittämän aitouden puolesta puhukoon myös se, että yhtyeen oma tekijänoikeusjaosto kävi melkoisen työn hävittääkseen YouTubesta ja muilta alustoilta jokaisen pätkän kyseisestä tapahtumasta. Nyt, kun kiertue laitettiin jäihin maailmalla vallitsevan pandemian vuoksi, sopii toivoa, että yhtye yllättäisi faninsa julkaisemalla uuden kappaleen digitaalisena. Mutta koska kyseessä on Guns N’ Roses, ei pessimisti pety.

 

Kappalelista:

 1. Welcome To The Jungle
 2. Sweet Child O’ Mine
 3. Patience
 4. Paradise City
 5. Knockin’ On Heaven’s Door
 6. Civil War
 7. You Could Be Mine
 8. Don’t Cry (Original)
 9. November Rain
 10. Live And Let Die
 11. Yesterdays
 12. Ain’t It Fun
 13. Since I Don’t Have You
 14. Sympathy For The Devil