Guns N’ Rosesin kitaristi Slash pelkää tekoälyn tekemän musiikin vaikutusta alaan: ”Minulla on paljon pelkoja siitä, mihin se johtaa”
Tekoäly ja sen käyttäminen musiikissa, taiteessa ja työelämässä puhuttaa tällä hetkellä. Midjourneyn ja ChatGTP:n kaltaiset tekoälyt ovat tarjonneet monelle uusia mahdollisuuksia töissään, mutta moni myös pelkää esimerkiksi luovien alojen ja koodaajien töiden puolesta.
Esimerkiksi Slipknot-laulaja Corey Taylor ei ole lämmennyt ajatukselle tekoälyn tekemästä musiikista, ja samoin myös laulaja Nick Cave on ilmaissut olevansa tekoälyn tekemää musiikkia vastaan. Avenged Sevenfoldin laulaja M. Shadows taas on kertonut olevansa avoin tekoälyn käyttämiselle musiikkia tehdessä, ja tähän kuoroon liittyi myös Dream Theaterin kosketinsoittaja Jordan Rudess.
Tekoälyä on hyödynnetty eri tavoin musiikissa. Esimerkiksi The Beatlesin laulaja-basistina tunnetuksi tullut Paul McCartney kertoi käyttäneensä tekoälyä viimeistelläkseen vanhan The Beatlesin julkaisemattoman kappaleen. Tekoälyn avulla hän sai John Lennonin lauluraidat viimeistellyksi.
Myös musiikkivideoissa on hyödynnetty tekoälyä. Esimerkiksi progressiivista metallia esittävä Queensrÿche julkaisi hetki sitten tekoälyn tekemän musiikkivideon kappaleelleen ”Tormentum”.
Nyt hard rock -suosikki Gun N’ Rosesin kitaristi Slash kertoo pelkäävänsä niitä vaikutuksia, joita tekoälyllä tulee olemaan musiikkialalla.
”Se on minusta hieman pelottavaa, koska mielestäni meillä on taipumus hyödyntää kaikkea todella hienoa teknologiaa, jopa niin pitkälle, että liioittelemme ja käytämme sitä kainalosauvana ja menetämme kaiken eheytemme teknologialle”, Slash kertoo Colliderille.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy
Asia, joka alun perin sai Slashin pelkäämään tekoälyn vaikutusta, oli hänen kuulemansa versio toisen bändinsä, Velvet Revolverin kappaleesta ”Fall To Pieces”, jolle laitettiin tekoälyn avulla laulamaan Gun N’ Rosesin laulaja Axl Rose.
”Siinä vaiheessa tiesin, että homma saattaa lähteä käsistä hetkessä”, Slash muistelee.
Slash kuitenkin myös myöntää, että tekoälyn ottamat valtavat edistysaskeleet ovat ”mielenkiintoinen kehityssuunta”. Se ei kuitenkaan poista kitaristin pelkoja aiheesta.
”Sen avulla voidaan tehdä paljon todella hienoja ja mielenkiintoisia asioita. Minulla on paljon pelkoja siitä, mihin se johtaa. Se ei kiinnosta minua suoraan, musiikin tai elokuvan osalta, tässä vaiheessa.”
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen Mainos päättyy