”Hapot naamalle hymyssä suin” – arviossa Municipal Waste -EP ”The Last Rager”

Vuonna 2001 Yhdysvaltain Virginiassa perustettu thrash metal / crossover -retkue julkaisee kaamosmasennuksen vastalääkkeeksi neljän lyhyehkön mättöbiisin EP:n. Kyseessä on kuusi täyspitkää ja kolme EP:tä julkaisseen yhtyeen ensimmäinen julkaisu sitten vuoden 2017 ”Slime And Punishment” -albumin.

Yhtyeen pyörä on vanha kuin mikä, eikä millään tavalla itse keksitty, ja hyvä niin. Tällä kertaa Richmondin räyhänelikko on panostanut saadakseen yksinkertaiset ainesosat toimimaan aiempaa tasapainoisemmin. Biisin nimihokemaa lukuun ottamatta keskitempoinen, S.O.D.-tyyppinen instrumentaali ”Wave of Death” thrashaa niskalihakset vetreiksi heti alkuunsa. Makoisasti Suicidal Tendenciesin 80-luvun lopun huippuvuosista muistuttava ”Car Nivore (Street Meat)” jatkaa samaa linjaa, tosin kipakammissa merkeissä. Pirullisen toimivilla speed-thrash-riffeillä ja itsepäisellä päällekäyvyydellä koukuttava ”Rum For Your Life” on ehdottomasti EP:n terävin kulmahammas. Tony Forestan persoonallisen kipakka ja hienosti biisejä eteenpäin kuljettava laulusoundi melodioineen tekee oikeutta edellä mainituille biisille. EP:n päättävä nimibiisi onkin sitten sävellyksellisesti ja riffipoliittisesti käsittämättömän sekava ja pitkä nippu hardcoren ja thrashin eri sortin laareista ammennettuja jämäpalasia. Kappaleen olisi voinut purkaa osiksi ja hyödyntää jossain myöhemmässä vaiheessa eheämpien biisien yksittäisinä aihioina.

Energiatasot ja sahaava soitto ovat yhtyeellä kohdillaan. Soundipoliittisesti yhtye parantaa julkaisu julkaisun perään, mistä on kiittäminen Toxic Holocaustin Joel Grindin laadukasta ja tyylitajuista äänituotantoa. Parannus ei tässä tapauksessa tarkoita kliinistä ja siloteltua, turboahdettua äänimaisemaa eikä klikkiin soittamista, vaan tasapainoista potkivuutta ja sopivaa likaisuutta vaaran tunteen aikaan saamiseksi. Yhtyeen perisynti, luupäistä huumorithrashia luupäisen huumorithrashin vuoksi, on tälläkin kokonaisuudella edelleen läsnä, mutta pienemmässä harmin aiheuttajan roolissa kuin bändin aikaisemmilla albumeilla. Asiaan saattaa vaikuttaa myös lyhyt EP-mitta ja kappaleiden verrattainen lyhyys jopa Municipal Wasten mittakaavalla. ”The Rast Ragerilla” rässätään ja raivotaan hymyssä suin, eikä vanhaa vitsiä jäädä alleviivaamaan, mikä on pelkästään hieno juttu. Kunpa yhtye onnistuisi samaan tapaan seuraavallakin pitkäsoitollaan, ja koko teoksen mitalta.

”The Last Rager” julkaistaan Recordsin toimesta 11.10.2019.

7+/10

Kappalelista:

   1. Wave Of Death
   2. Car-Nivore (Street Meat)
   3. Rum For Your Life
   4. The Last Rager

Kommentoi julkaisua