Harmonista ja hypnoottista saimaa folkia – arviossa Treesin debyytti ”Trees”

Kirjoittanut Aleksi Parkkonen - 19.12.2018

Saimaa folk -yhtyeeksi tituleerattu Trees julkaisi joulukuun alussa esikoistäyspitkänsä. Yhtye on aikaisemmin julkaissut lyhytsoiton, mutta tällä kertaa makusteltavaa on kymmenen kappaleen verran.

Vokalisti-kitaristi Santeri Vänttisen, kitaristi Joose Keskitalon, rumpali Jani Lambergin ja basisti Teemu Muikun muodostama Trees äänitti albumin livenä kolmessa päivässä. Äänityshetkissä ei ollut mukana yleisöä, mutta ajatuksena oli silti taltioida yhtye elävänä, eikä äänittää soittimia yksi kerrallaan. Yhtye on jo aiemmin äänittänyt EP:nsä samalla metodilla, jota yhtyeen kitaristi Joose Keskitalo on suosinut. Lisää levyn äänittämisestä voit lukea yhtyeen antamasta haastattelusta tästä.

Siihen nähden, että albumi on äänitetty livenä, on kokonaisuus todella pehmeä ja sulava. Musiikissa ei ole havaittavissa minkäänlaista takeltelua, vaan musiikki soljuaa hersyvästi pienen puron lailla. Treesin musiikki on myös itsessään hyvin pehmeää, lämminhenkistä ja paikoin jopa harmonista, mistä hyvänä esimerkkinä toimii esimerkiksi hypnoottinen ”Wherever You May Be” -kappale.

Minun on pakko myöntää, että koin aluksi haastavaksi saada otetta levystä. Tuntui, etteivät kappaleet erottuneet toisistaan. Näin jälkeen päin epäilen syyn johtuneen siitä, etten malttanut rauhassa asettua kuuntelemaan albumia vaan hääräsin samalla muuta. Kun levylle antaa sen vaatiman huomion, alkaa siitä saada kiinni aivan eri lailla. Treesin debyyttialbumia on turha kuunnella kiireen keskellä, vaan sen ääreen on syytä pysähtyä.

Vaikka Treesin musiikki on pääsääntöisesti kevyttä ja rauhallista, löytyy levyltä kuitenkin eri tyylisiä kappaleita: ”Indian Summer” on esimerkiksi hyvin tarttuva, oikein kunnon kesäfiilistelykappale. Kyseisessä kappaleessa kuullaan niin huuliharppua kuin nokkahuilua Keskitalon soittamana. ”Waltz” on vastaavasti verkkaisesti etenevä ja hypnoottinen kappale, kun taas ”Out In The Open” on svengaava ja mukavan letkeä kappale.

Treesin debyytti on kaiken kaikkiaan hyvä albumi, jolle ei ole päätynyt täytekappaleita. Jokaisella kappaleella on oma paikkansa, ja levy on kuuntelukokemuksena nautinnollinen. Jos levy kaipaa jotain seurakseen, niin hyvän oluen ja lämpimän kesäillan. Treesin levy saa suorastaan huokailemaan ja kaipaamaan rauhallisten kesäiltojen perään.

8/10

Kappalelista:

  1. Lovers
  2. Tomorrow Decides
  3. Scarlet Letters
  4. Like A Tombstone
  5. Wherever You May Be
  6. Indian Summer
  7. Waltz
  8. Out In The Open
  9. Forest
  10. A New Day

Trees Facebookissa

Kirjoittanut: Aleksi Parkkonen