HMbD2019

Helsinki Must be Destroyed! HMbD2019 -festivaali Elmun Baarissa kuun vaihteessa

Kirjoittanut Hilkka Aarela - 22.1.2019
HMbD2019

Toista kertaa järjestettävä HMbD-festivaali valtaa Elmun Baarin vajaan kahden viikon kuluttua. Kaiken kaikkiaan festivaali pitää kahden konserttipäivän lisäksi sisällään oheisohjelmaa jopa neljälle päivälle: Turbojugend Finlandin järjestämät bakkanaalit starttaavat nimittäin jo torstaina 31. tammikuuta farkkutakkiporukan suosimasta Bar Basesta, jossa järjestetään tapahtuman viralliset etkot kahden livebändin kera. Samaisena päivänä juhlakansalle aukeaa myös mahdollisuus koristella ihoaan walk-in -tatuointien muodossa, joita on saatavilla LR Tattoo studiosta Pursimiehenkadulta sekä torstaina että perjantaina.

Elmun Baarissa meuhkataan perjantaina seitsemän ja lauantaina kuuden livebändin voimin, minkä jälkeen sitkeimmille juhlijoille on vielä tarjolla sunnuntaiset bingoa sisältävät jatkot Bar Basessa. Väliin mahtuu vielä lauantain ”City Tights Seeing” -kaupunkikierros Helsingin keskustassa, jossa kauempaa saapuneille esitellään Stadin komeita kulmia ja kinoksia. Kierroksen jälkeen syödään pizzaa ja juodaan olutta Pub Ikkunassa ennen Turbojugendien keilausturnausta. Huh huh! Kaikkea sitä yhdessä viikonlopussa ehtii.

Jotta ajatus tälle maratonille osallistumisesta ei muodostuisi kaikessa runsaudessaan ylivoimaiseksi, Kaaoszine otti ennakkoon selvää tapahtuman tarjonnasta.

HMbD2019 etkobileet järjestetään Bar Basessa.

Torstaisilla etkoilla denimkansaa viihdyttävät action rockiksi musiikkiaan kuvaava rocktrio The Backstabbers sekä Turbojugendien jäsenistä koostuva Mondo Project, joka esittää kokonaisuudessaan läpi ruotsalaisen The Peepshows -yhtyeen ”Mondo Deluxe” -albumin. Etkoilla päästään myös tutustumaan Suomenlinnan Panimon varta vasten tapahtumaa varten panemaan Helsinki Must be Destroyed -olueen. Etkoille on vapaa pääsy. Lisää tietoa löydät täältä.

Päätapahtuma räjähtää käyntiin perjantaina puoli kahdeksan aikaan illalla suoraan Kirkkonummen pimeiltä kujilta Elmun Baariin saapuvan Rappio Saagan toimesta. Nelihenkinen yhtye sekoittaa oman kuvauksensa mukaan musiikissaan niin punkkia, trashia, metallia kuin hip-hoppiakin, joten musiikillisesti alkupalan luulisi istuvan moneen makuun. Rappio Saagan jälkeen iltaa jatkaa eteenpäin Jenny Fernet & The Branca Mentals -nimeä kantava kokoonpano, josta en liiemmin lisätietoja löytänyt, mutta nimen perusteella odotettavissa on jotakin… mahdollisesti yrttistä?

Perjantai-illan yksi ehdoton tärppi on järjestyksessä illan kolmantena lauteille astuva Lapinpolthajat. Edellisen kerran harvakseltaan esiintyvä yhtye on vieraillut Nosturissa viime syksynä, jolloin pääesiintyjänä nähtiin brittipunkbändi UK Subs. Alkujaan rovaniemeläislähtöinen hardcore punkia veivaava kokoonpano vaikuttaa nykyisin Helsinki-Tampere -akselilla, mutta on keikkaillut vuosien varrella paljon myös ulkomailla. Sanoitukset ovat merkittävä osa bändin musiikkia, joten jos hieman tavanomaista enemmän sanoja sisältävä punk kiinnostaa, kannattaa ehdottomasti saapua paikalle Elmun Baariin viimeistään varttia vaille yhdeksän.

Lapinpolthajien jälkeen siirrytään hieman eri tunnelmiin, kun vuorossa on Mika Kivi plays Agents/Sorsakoski. Helsinkiläinen muusikko Mika Kivi esittää riisuttuja tulkintoja Topi Sorsakosken ja Rauli ”Badding” Somerjoen biiseistä tyylilajina ”mies ja kitara, kesäilta ja ystävät”. Tämä kuulostaa varsin mielenkiintoiselta ohjelmanumerolta ennen crossoverista ja trash metalista tunnettua Final Assaultia, joka on myös levyttänyt oman versionsa TurbonegronFinal Warning” -biisistä.

Final Assaultin jälkeen lauteille nousevat vielä tummanpuhuvasta hardcoresta tunnettu Unkind sekä puolenyön jälkeen illan päättäjäisiksi gambiinapsykoosia juhlakansalle tarjoileva Rytmihäiriö.

Rytmihäiriö. Kuva: Valtteri Lahikainen

Lauantaina soitot alkavat Elmun Baarissa samaan aikaan kuin perjantainakin, mutta päivällä on jo mahdollisuus osallistua festivaalin oheisohjelmaan, kuten ”Helsinki City Tights Seeing” -kierrokselle, josta löydät lisätietoja täältä.

Elmun Baarin ensimmäinen esiintyjä lauantai-iltana on kahden miehen death metal/sludge -pumppu Goatburner. Goatburnerin taustalla hääräävät monista muistakin yhtyeistä (mm. Rotten Sound, Ratface, Pikakassa) tunnetut laulaja-kitaristi Kaos ja rumpali Spider.

Puoli yhdeksältä Elmun Baarin lavan ottaa haltuunsa vuonna 2002 perustettu seitsenhenkinen irkkufolk-orkesteri Drunken Troopers, jossa kuullaan perinteisten bändisoitinten ohella myös mm. viulua, peltihuilua ja mandoliinia. Drunken Troopersin jälkeen on vuorossa festivaalin ensimmäinen ulkomaanvieras, Belgiasta jo useamman kerran Suomeen esiintymään matkannut yhden miehen punk-bändi Mr Marcaille, joka on ehdottomasti kokemisen arvoinen.

Mr Marcaillen yhden miehen show’ta seuraa aggressiivinen helsinkiläinen crossover-yhtye Nuclear Omnicide, joka oman kuvauksensa mukaan on valmis antamaan yleisölleen joka keikalla satakymmenen prosenttia itsestään. Nuclear Omnicide on julkaissut vuonna 2010 startanneen uransa aikana kaksi kokopitkää albumia, joista viimeisin, ”S/T” julkaistiin viime keväänä.

Kellon lyödessä varttia vaille yksitoista lauantai-iltana on vuorossa kenties festivaalin odotetuin esiintyjä, entisistä Turbonegro-jäsenistä koostuva norjalainen Turbonecro. Kitaristi Vegard H ja rumpali Carlos C ovat perustajajäseniä vuodelta 1989, kun taas basisti Bengt C ja vokalisti Harald F ovat vaikuttaneet bändissä ennen vuoden 1998 ”Apocalypse Dudes” -levyä. Yhtye on toistaiseksi lyönyt hynttyyt yhteen vain muutaman keikan soittaakseen, joten tätä Suomen vierailua ei kannata missään nimessä jättää väliin sen saattaessa jäädä kenties viimeiseksi laatuaan.

Turbonecron jälkeen puoliltaöin on vuorossa päätapahtuman viimeinen esiintyjä, MC Respektorin luotsaama Ratface. Vuonna 2006 perustettu ja aktiivisesti keikkaileva partycore-yhtye on omiaan illan viimeiseen slottiin, ja juhlavat iltamat Elmun Baarissa saavat varmasti sopivan sekopäisen lopetuksen.

Turbonecro.

Sunnuntainakaan ei tarvitse vaipua masennukseen, sillä Bar Basessa klo 15 järjestettävä FernetPöljäBingo tuo lohtua päivään. Bingon päätyttyä DJ Harri Fuzz (Turbonecro) soittaa levyiltä oldschool punkkia ja muuta mukavaa. Jatkoille on vapaa pääsy, ja lisätietoja löytyy täältä .

Oheisesta videosta pääsee vielä palaamaan viime vuotisiin HMbD-tunnelmiin, ja viimeistään sen jälkeen kysymys kuuluu: kai liput on jo hallussa???

Päätapahtuman lippujen osto kannattaa hoitaa jo etukäteen Ticketmasterista hintaan 2 päivää 38€ / 1 päivä 23,50€.

 

Kirjoittanut: Hilkka Aarela

 

Luetuimmat

Uusimmat