”Hyperrealismia” – klassikkoarviossa Terveiden Käsien 40-vuotias ”TK II” -EP

Kirjoittanut Mikko Nissinen - 26.10.2021

Tornion hardcore-ylpeyden Terveiden Käsien toinen julkaisu ”TK II”-EP näki päivänvalon vuonna 1981. Vokalisti Läjä, kitaristi Tiimo, basisti Piäsky ja rumpali Peedro takoivat tuolloin nippuun neljä häijyä ja sitä edeltävänä vuonna ilmestyneen ”Rock laahausta vastaan” -EP:n materiaaliin nähden entistä aggressiivisempaa purkausta. Läjän mukaan yhtye käytti kyseisen äänitteen tekemiseen sitä edeltäneenä vuonna ilmestynyttä yhtyeen debyytti-EP:tä nelinkertaisesti enemmän aikaa. Kokonaisuudessaan tuo äänityksiin käytetty ruhtinaallinen aikamäärä tarkoitti yhtä kokonaista tuntia.

Muinaiselle Krapula-lehtijulkaisulle vuonna 1982 antamassaan haastattelussa Läjä luonnehti ”TK II”-EP:n syntyä seuraavasti: ”No, tää tuli tehtyä vähän iisimmin kuin debyytti-EP, jota yritettiin liikaa ja soundit vähän kärsi. No, tää on enemmän kokonaisempi ja nopeampi kuin ’R.L.V.'”.

EP:n julkaisi debyytin tapaan Läjän oma levymerkki IKBAL. Ensipainos ”7″ vinyyli-EP:stä oli 200 kappaletta. Painoksen kustannushinnaksi tuli maksamaan Läjälle 900 Suomen markkaa. Tällä hetkellä alkuperäisen painoksen ”TK II”-EP:stä on Discogsissa joutunut pulittamaan kalleimmillaan 1200€ ja halvimmillaankin se on lähtenyt 699€:n hintaan.

Terveiden Käsien varhaisten EP-levyjen levittämisessä suuri rooli oli P.Tuotannon Voitto ”Vote” Vaskolla, joka möi postimyynnillä levyjä ulkomaille. Pitkälti Vaskon ansiota on myös muidenkin suomalaisten ensimmäisen aallon hardcore punk -bändien kansainvälinen maineen ja  tunnettuuden leviäminen laajalle ympäri maailman.

Katariina Vuoren toimittamassa Läjä Äijälän elämäkertakirjassa kerrotaan, että kummastusta herättänyt ”Mull’ on liian lyhyt sänky” -biisin teksti oli sanoittajan itsensä mukaan hyperrealismia. Yhtye kysyi takaisin: miksi hardcore-biisejä ei voisi kirjoittaa jostakin muustakin kuin anarkiasta ja sodasta? Kyse oli tässä tapauksessa kitaristi Tiimon sängystä, jonka lyhyyttä hän oli jossain kohtaa harmitellut Läjälle. ”Terveet Kädet”-minialbumin (1983) äänityksissä kappale sai uuden tekstin ja otsikon ”Anna mulle piiskaa”, jona se sittemmin tunnettiin.

Sittemmin TK-klassikoksi muodostunut, äkäisen punkisti kaahaava ”Ei enää koskaan sotaa” oli Terveiden Käsien aivan ensimmäinen sotateemainen biisi, jossa yksinkertainen hokema ei jättänyt yhtyeen pasifistista kantaa kenellekään epäselväksi. Itse biisi on vahvasti sukua G.B.H.:n rytällykselle.

Kaksi vihreää polkupyörää on taas tyylillisesti lähempänä napakasti rullaavaa ’82-punkia ja aivan alkuvuosien Dischargea. Äijälän elämäkerran mukaan ”Kaks’ vihreää polkupyörää” -biisin idea syntyi hyvin pitkälle samalla tavalla kuin ”Mull on liian lyhyt sänky”. Tiimo kertoi heidän pihallaan olevan kaksi polkupyörää. Läjä keksi sen perään kyseisten pyörien olevan vihreitä.

Päätösraita ”Tornio Blues: N.Y.T.” on mukavan maanisesti suriseva,  The Stoogesin ”L.A. Bluesin” jatkojaloste, joka tuo EP:n loppuun sopivasti kakofonista melujazzia.

Terveet Kädet -yhtyeen ”TK II” -EP:llä on jo orastavaa näyttöä siitä, mihin kaikkeen Tornion nuorten miesten eväät vielä tulevat riittämään. Selkeästi tätäkin totaalisempaa tavaraa yhtyeeltä oli kuitenkin vielä tuossa vaiheessa vasta tulollaan.

Luetuimmat

Uusimmat