Hyvää äitienpäivää! – Kaaoszinen äitienpäivän soittolista

Kirjoittanut Minttu Koskinen - 14.5.2017

Äitienpäivän toivotuksena Kaaoszinen toimitus kasasi soittolistan, joka sisältää äidistä kertovia biisejä. Ottakaa hyvä asento, uppoutukaa kappaleiden tarinaan ja nauttikaa musiikista!

AerosmithMama Kin” sekä Guns N’Rosesin coveri
Aerosmithin ”Mama Kin” -kappale ilmestyi 1973, jonka myös Guns N’Roses coveroi vuonna 1986. Steven Tyler halusi muistuttaa kappaleella, että omista unelmista ja haaveista on pidettävä kiini.

Blighted TouchYour Mothers Cunt
Yhdysvaltalainen melodista death metalia soittava Blighted Touch julkaisi 2005 demon, jolta löytyy muiden äideille omistettu kappale.

BucketheadFor Mom
Yhdysvaltalainen kitaristi ja monilahjakkuus Brian Patrcik ”Buckethead” Carroll julkaisi ”Colma” -albumin vuonna 1998. Albumi on tehty Bucketheadin äidille, joka sairasti syöpää. Poika halusi tarjota äidilleen nautittavaa musiikkia, jota tämä pystyisi kuuntelemaan, kun toipuu sairaudestaan.

Danzig ”Mother”
Vuonna 1988 julkaistu kappale oli mukana bändin nimeä kantavalla debyyttialbumilla. Glenn Danzig kertoi soittaneensa tuottaja Rick Rubinille keskellä yötä. Danzig halusi kertoa, että oli kirjoittanut uskomattoman laulun, jolllaisen on aina halunnut tehdä. Kappale syntyi vastareaktiona varoituksesta, jonka Parental Advisory antoi. Järjestö pyrki kieltämään väärän musiikin tekoa. Danzig halusi haastaa vanhemmat ajattelemaan kuinka pitkään he voivat suojella lapsiaan maailmalta. Ihmiset saavat kuunnella mitä haluavat.

GenesisMama
Vuonna 1967 perustettu englantilainen rock-pop-yhtye julkaisi ”Mama” -kappaleen vuoden 1983 ”Genesis”-albumillaan. Kappale kertoo teini-ikäisestä pojasta, joka hakee äitimäistä fiksaatiota kohtaamastaan prostituoidusta. Kappaleen nuorukainen ei ymmärrä miksi nainen ei vastaa hänen voimakkaisiin tunteisiin.

HelloweenAnything My Mama Don’t Like
Kappale on yhtyeen vuonna 1996 julkaisemalta ”The Time of the Oath” -levyltä. Kappaleen kertoja kuvailee synkkää luonnettaan, sillä hän on kaikkea mistä äiti ei pidä.

John Lennon Mother
Vuonna 1970 John Lennon julkaisi ensimmäisen albuminsa ”John Lennon/Plastic Ono Band”, jonka ”Mother” -kappale on tulkittu kaipauksena Lennonin vanhemmista, jotka hylkäsivät tämän ollessa pieni. Lennonilla oli hyvä suhde äitiinsä, vaikka tämä ei asunut poikansa kanssa. Äiti kuoli rattijuopon yliajamana, kun Lennon oli 17-vuotias.

JourneyMother, Father
Yhdysvaltalainen rock -bändi julkaisi ”Escape” -albumin vuonna 1981. Kappale kertoo rikkonaisesta ja turvattomasta kodista.

Kivesveto Go-GoÄiti Hei
Kouvolalaisen punk -yhtye Kivesveto Go-Go:n kappale löytyy ”Saatana kutsuu minua” -EP:ltä. Kappaleeessa nimenomaan huudetaan äidille, kuinka saatana kutsuu.

Kolmas NainenÄiti pojastaan pappia toivoi
Kotimaisen rock-yhtyeen kolmannelta ”Hikiset siivut” -albumilta löytyvä kappale kertoo äidin ja rappiopojan suhteesta, kun odotukset eivät aina kohtaa.

Lenny KravitzAlways On The Run
”Mama Said” -albumi ilmestyi 1991 ja sen ”Always On the Run” -kappale kertaa äidillisiä ohjeita, joista huolimatta laulaja kokee olevansa alituisesti pakomatkalla.

The Lonely IslandMotherlover
Yhdysvaltalainen komediaprojekti tekee yhteistyötä monien tunnettujen artistien kanssa ja on esiintynyt Saturday Night Live -ohjelmassa. Kyseisessä ohjelmassa ”Motherlover” -musiikkivideo esitettiin ensi kertaa vuonna 2006. Äitienpäivän kunniaksi kirjoitetulla kappaleella on mukana pop-tähti Justin Timberlake. Kappaleessa kaverukset unohtivat lahjan äidilleen, joten keksivät täydellisen suunnitelman – he ryhtyvät toistensa isäpuoleksi ja kaatavat kaverinsa äidin sänkyyn.

MassacrationMetal Milf
Brasilialaisen Massacrationin kappale kertoo äidistä, joskaan ei omasta äidistä. Satiirinen heavy metal -yhtye hakee vaikutteensa 80-luvusta asenteesta, hiustyylistä ja poseerauksesta alkaen.

MustaschCold Heart Mother Son
Ruotsalaisen stoner rock -yhtyeen vuonna 2012 julkaisemalta ”Sounds Like Hell, Looks Like Heaven” -albumilta löytyy kappale, joka kertoo kylmäsydämisen äidin pojasta, joka janoaa tuhoa.

Negatiiviset NuoretMutsi
Kotimainen yhtye yhdistelee punkrockia ja räppiä musiikissaan. Viime vuonna ilmestyneestä ”Mutsi” -kappaleesta bändi on kertonut Ylex:lle, että singlessä käydään läpi päänsisäisiä ongelmia. Biisi voi kuvastaa puhelua, joka äidille soitetaan hädän keskellä.

NirvanaSliver
Yhdysvaltalaisen laulaja-kitaristi Kurt Cobainin perustama rock-yhtye julkaisi ”Sliver” -kappaleen 1990 -luvulla. Kappaleen kertoja joutuu isovanhempiensa hoitoon, kun hänen vanhempansa lähtevät treffeille. Poika itkee halusta palata kotiin, kunnes lopulta nukahtaa ja herää äitinsä sylistä.

Nuclear AssaultMother’s Day
32 sekuntia kestävän kappaleen selkein sanoitus on ”Mother’s Day” -huudot. Täydellinen äitienpäivän kappale, joka löytyy bändin vuonna 1989 julkaisemalta ”Handle With Care”-albumilta

Ozzy OsbourneMama, I’m Coming Home
Ozzy Osbournen ”No More Tears” -albumi julkaistiin 1991. Levyn ”Mama, I’m Coming Home” -kappale kertoo Osbournen vaimosta Sharonista, jolle Ozzy on antanut lempinimeksi ”Mama”.

Pelle MiljoonaÄlä äiti itke
”Moottoritie on kuuma” -levyllä olevalla kappaleella kuullaan, kuinka elämän vaikeuksia kohdannut poika lohduttaa äitiään.

Pink FloydMother
Englantilainen rock -yhtye julkaisi vuonne 1979 ”The Wall” -albumin, jonka ”Mother” -kappale kertoo ylisuojelevasta äidistä. Äiti auttaa poikaansa luomaan suojamuurin kaikesta elämänvaaroista ja ulkopuolisista tapahtumista. Äiti ei kestä ajatusta, että poika lähtisi joskus hänen viereltään, saati rakastuisi.

PopedaMeidän äiti imppaa
Pauli ”Pate” Mustajärvi kirjoitti The Rolling Stonesin ”Mother’s Little Helper” -kappaleesta suomenkielisen version.

QueenMother Love
Kappale julkaistiin Freddie Mercuryn kuoleman jälkeen. ”Mother Love” sisälsi viimeisen lauluosuuden, jonka Mercury ehti nauhoittamaan, puoli vuotta ennen kuolemaansa. Mercuryn ja kitaristi Brian Mayn yhteistyössä kirjoittaman biisin sanoituksissa haetaa äidinrakkauden kaltaista rauhaa, hellyyttä ja turvaa.

QueenTie Your Mother Down
Kappale on yhtyeen vuonna 1976 julkaistulta”A Day at the Races” -albumilta. Queenin kitaristi-lauluntekijä Brian May aloitti laulun Teneriffalla, jossa hän sävelsi kappaleen flamenco-kitaralle ja lauloi vitsinä ”Tie Your Mother Down” -lausetta.

RammsteinMutter
Yhtyeen vuonna 2001 julkaiseman ”Mutter” -albumin nimikkokappale kertoo lapsesta, joka syntyy tieteellisenä kokeena ilman luonnollista äitiä ja isää. Lapsi suunnittelee tappavansa itsensä lisäksi äidin, joka ei koskaan synnyttänyt häntä. Hän onnistuu suunnitelmissaan vain puoliksi, ja lopulta päättyy runneltuneena anelemaan kuolleelta äidiltään voimaa.

The Rolling StonesMother’s Little Helper”
Vuonna 1966 julkaistu kappale kertoo äidin lääkeaddiktiosta. Kappaleen äiti syö keltaisia pillereitä, jotta jaksaa arkeaan, ja joita hän käy pyytämässä lääkäriltä uudelleen.

Tuomari NurmioOi mutsi mutsi”
Nurmion ”Kohdusta Hautaan” -albumilta löytyvä kappale on kirjoitettu lainasanoista. Teksti on kansanperinnettä ja Nurmio kuuli sen ensimmäisen kerran kapakassa. Erään tarinan mukaan loru olisi alunperin kirjoitettu vankityrmän seinälle.

One thought on “Hyvää äitienpäivää! – Kaaoszinen äitienpäivän soittolista

  1. Thaumiel Nerub

    Todella hyvä ja kattava lista kaikenlaista musiikkia! Hienoa työtä!

Comments are closed.

Luetuimmat

Uusimmat