Hyviä uutisia vinyylien ystäville: Helsingin Levypuristamo on aloittanut toimintansa ja ensimmäiset vinyylit on nyt painettu
Julkaisimme sivustollamme viime vuoden maaliskuussa uutisen, jossa kerroimme Helsingin Levypuristamon aloittavan vinyyleiden valmistuksen Kyläsaaressa vuoden 2021 aikana. Helsingin Levypuristamon perustaja ja toimitusjohtaja Lupu Pitkänen kertoi hankkeesta silloin seuraavasti:
”Kaikissa naapurimaissa on jo puristamot, joten miksei Suomessakin. Haluamme palvella laajalti kotimaista musiikkikenttää aina aloittelevista bändeistä suuriin levy-yhtiöihin asti.
Levypuristamo sopii hyvin visioomme Konepajan alueesta kulttuuria ja palveluita tarjoavana kaupunkikeskuksena. Hanke tuo myös elävää jatkumoa alueen teolliselle historialle.”
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen Mainos päättyy
Helsingin Levypuristamon toiminta on nyt virallisesti käynnistynyt ja Jesse-yhtyeen albumi ”Descend” on ensimmäinen Suomessa valmistettu vinyylilevy sitten 1990-luvun. Yhtyeen jäsenet Niko Liinamaa eli Kalifornia-Keke ja Ilari Larjosto eli Stiletti-Ana hakivat valmiit levyt omakätisesti Helsingin Levypuristamon tehtaalta ystävänpäivänä. Kansainväliseen jakeluun päätyvän tuplalevyn painos on 500 kappaletta ja se tulee kauppoihin 27. huhtikuuta.
Satoja tuhansia levyjä vuodessa
Alkuvuodesta Helsingin Kyläsaareen valmistunut levypuristamo valmistaa tällä hetkellä tuhansia levyjä viikossa.
“Meiltä on tilattu jo reilu parikymmentätuhatta levyä ja kuluvan vuoden aikana tavoite on puristaa ainakin satatuhatta vinyyliä. Kahdella automaattisella koneella vuotuinen kapasiteetti on yhdessä vuorossa yli kolmesataatuhatta levyä, joten pystymme vastaamaan kysyntään”, toteaa Helsingin Levypuristamon toimitusjohtaja Lupu Pitkänen.
Äänilevyjen koko toimitusketju on pitkälti kotimainen. Levyn valmistus alkaa kaivertamalla musiikki niin sanotulle lakkalevylle. Jesse-yhtyeen albumin on kaivertanut helsinkiläinen Timmion Cutting. Puristamon asiakkaille kaiverrusta tekee myös Kuhmoisissa toimiva Virtalähde Mastering.
Lempäälässä toimiva Kasematic valmistaa levypuristamolle LP-levyjen näyttävät kannet ja levyjen etiketit painaa espoolainen Hannun Tasapaino. Ulkomailta levypuristamo hankkii lähinnä äänilevyjen raaka-aineena käytettävän PVC-muovin, jolle ei ole kotimaista toimittajaa.
Uudestisyntynyt formaatti
CD-levyn ja suoratoiston piti syrjäyttää vinyylilevy, mutta niin ei käynytkään. Vinyylilevyjen myynti on kasvanut pitkään kymmeniä prosentteja vuodessa ja myynnin arvolla se on ohittanut jo CD-levyn. Äänilevyjen kotimaisen valmistuksen alkamista uudelleen piti odottaa kuitenkin miltei 30 vuotta.
“Suomalainen vinyylinvalmistus loppui 1990-luvulla varsin nopeasti sen jälkeen, kun Anttila-tavarataloketju päätti lopettaa vinyylien myynnin vuonna 1992”, taustoittaa toimittaja Mikko Mattlar, jonka yhdessä Petri Kuljuntaustan kanssa kirjoittama kirja Ääniuria – Äänilevyjen valmistuksen historia Suomessa ilmestyi joulukuussa.