Hyytävää kauneutta talven sydämessä – synttäriarviossa Immortalin klassikkoalbumi ”At the Heart of Winter”

Vuosituhannen vaihteessa Immortal-leirissä elettiin mielenkiintoisia aikoja. Bändin kitaristi ja perustajajäsen Demonaz oli joutunut jättäytymään yhtyeen riveistä taustajoukkojen puolelle, sillä tämän käsissä ilmenneet ongelmat tekivät soittohommissa jatkamisesta mahdotonta. Monelle yhtyeelle moinen menetys voisi olla kohtalokas, mutta Immortal tuntui vain sisuuntuvan takaiskusta. Jos paineita syntyi, ne eivät näkyneet missään. Yhtyeeseen jäänyt soittokaksikko Abbath ja Horgh onnistui sitä vastoin luomaan bändin parhaimman albumin. Tässä kuussa kahdenkymmenen vuoden ikään ennättänyt ”At the Heart of Winter” on millä tahansa mittaristolla tarkasteltuna erinomainen teos, jota voi oikeutetusti kutsua myös yhdeksi mustan metallin parhaimmista julkaisuista.

Soittomiesten ydinryhmän supistuminen toi uusia sävyjä Immortalin ulosantiin. ”At the Heart of Winter” päivitti bändin musiikillisen tyylin siihen muotoon, jollaisena moni muistaa yhtyeen parhaiten. Alkulevyjen rosoinen ja karu soundimaailma viilattiin astetta selkeämmäksi, minkä myötä yhtyeen tuotantoon nykyisellään olennaisesti kuuluva hyytävä ilmapiiri pääsi paremmin esille. Albumilta löytyy lisäksi thrash metal -elementtejä, jotka piiskaavat kappaleisiin ja erityisesti kitaraosuuksiin uudenlaista ryhtiä yhdessä perinteisemmän sirkkelikitaroinnin kanssa.  ”At the Heart of Winter” onkin herkullinen yhdistelmä jäätävää tunnelmaa ja mustansävyistä kiihdyttelyä, jotka kuljettavat kuulijan suoraan Blashyrkhin karun kauniisiin maisemiin.

Kuudesta kappaleesta koostuva ”At the Heart of Winter” kellottaa reilun kolmevarttisen lyhyimmänkin kappaleen ollessa peräti kuusiminuuttinen. Yhtye kuitenkin hyödyntää vahvuutensa ja monipuolisuutensa erinomaisesti. Kappaleet ovat hienosti rakennettuja, eivätkä biisit tunnu missään vaiheessa liian pitkiltä. Raskaampaa paahtoa tuetaan juuri sopivasti rauhallisemmilla osuuksilla, ja parhaimmillaan tunnelma kasvaa eeppisiin mittoihin. Mikään osa-alue ei tunnu pakotetulta. Sävellykset ovat ensiluokkaisia, eikä kiekolta löydy tarkallakaan syynäämisellä ongelmia. Kokonaisuus on erinomaisesti toteutettu.

Biisikattauksesta löytyy useita vetoja, jotka kipuavat bändin parhaimpien kappaleiden joukkoon. Albumin aloittava biisikaksikko ”Withstand the Fall of Time” sekä ”Solarfall” toimii niin väkevänä pelinavauksena, että kuulija joutuu keräilemään itseään esitysten jälkeen. Varsinkin albumin aloituskappale on sellainen huippuhetkien jatkumo, ettei bändin luovuutta voi kuin ihmetellä: jokaista tiukkaa sävellystä seuraa aina vain vaikuttavampia hetkiä, ja sillä linjalla tykitetään menemään yli kahdeksan minuutin ajan. Loppulevy jatkaa samalla vahvalla tasolla tarjoten monia klassikkoasemaan nostettavia kappaleita: esimerkiksi ”Tragedies Blows at Horizon” jää mieleen erityisesti kitarariffiensä ansiosta, nimikkokappale pureutuu ihon alle jäätävän kauniilla tunnelmallaan, ja albumin lopetuskappale ”Years of Silent Sorrow” kuljettaa albumin jämäkällä tavalla päätökseensä. Tarkastelipa kappalelistausta miltä kantilta tahansa on koko biisikuusikko hävyttömän kovatasoinen. Moni muusikko myisi sielunsa saadakseen nimiinsä edes murto-osan albumilla kuultavista sävellyksistä.

”At the Heart of Winter” on timanttinen kokonaisuus, jossa jokainen osa-alue on kohdallaan: sävellykset ovat kautta linjan ensiluokkaisia, tuotanto on mallillaan, ja yhtye hoitaa soittohommat viimeisen päälle hyvällä asenteella. Kaiken kruunaa kiekon ikoninen kansikuva, joka paketoi kylmiä väreitä synnyttävän kokonaisuuden sen ansaitsemiin kuoriin. Blashyrkh ja yhtyeen musiikissa vallitseva tunnelma on saatu ikuistettua kuvan muotoon harvinaisen onnistuneella tavalla. Albumin kansikuva on helposti yksi komeimmista mitä on koskaan luotu.

Vaikka musta metalli ei olisi sinun juttusi, kannattaa Immortalin viidennelle studioalbumille antaa mahdollisuus. ”At the Heart of Winter” on niin vahvalla näkemyksellä rakennettu paketti, että se puhuttelee kuulijoita heidän mieltymyksistä riipumatta ja tarjoaa jokaiselle riittävästi tarttumapintaa. ”At the Heart of Winter” on virheetön kokonaisuus, joka tuntuu vain parantuneen vuosikymmenten kuluessa.

Kappalelista:
1. Withstand the Fall of Time
2. Solarfall
3. Tragedies Blows at Horizon
4. Where Dark and Light Don’t Differ
5. At the Heart of Winter
6. Years of Silent Sorrow