Ilosaaren tärpit metallikansalle – Ilosaarirock 2019 -festariennakko

Joensuun kauniilla laulurinteillä vietetään kesän huumaa 12.–14. heinäkuuta. Vuodesta 71 järjestetty Ilosaarirock pajahtaa käyntiin kauniissa puistomiljöössään tuoden kymmeniä artisteja niin läheltä kuin kauempaakin. Festivaaliyleisö saa jälleen nauttia yhdestä Itä-Suomen vanhimmasta ja kauneimmasta festarista, jonka tuloilla tuetaan paikallista kulttuurielämää sekä suojellaan luontoa. Ravi-leirinnässä on jälleen teltat pystyssä kesän kosteina iltoina, ja festarimeno on taattu! Ilosaarirock on saanut vuosien myötä tunnustusta useaan otteeseen erityisen pienestä hiilijalanjäljestään ja upeasta ekotyöstään. Palkinnoksi sille on myönnetty jo neljänä vuonna kansainvälinen Greener Festival Award -tunnustus. Ekologisuuden sekä monipuolisen artistikattauksen lisäksi Ilosaaresta on vuosikymmenten aikana kehittynyt yksi Suomen suurimmista festareista. Vuosittain yli 60 000 kävijää kokoontuu nauttimaan upeasta miljööstä ja letkeästä menosta. 

Vaikka Ilosaaren ohjelmisto muokkautuu vuosi vuodelta lähemmäs Ruisrockin ja Flow:n kaltaisia pop-festareita, on mukana vielä hyppysellinen raskaamman musiikin ystäville suunnattuja yhtyeitä. Tässä viikonlopun tärpit, joiden takia matkustaa karkeloimaan mieluusti kauempaakin.

Lost Society 

Vuonna 2010 perustettu Jyväskylän oma ylpeyden aihe, Lost Society, sai alkunsa pikkulavoilta. Tätä nykyä bändi kiertää niin Eurooppaa, Jenkkejä kuin Brittien saariakin. Vuoden 2013 “Fast Loud Death” -nimeä kantava debyyttilevy voitti useita palkintoja ja hurmasi kuulijoita ympäri Eurooppaa. Pelkäämättömästä, trash metalista ampeavasta musiikista on kehkeytynyt groovaavaaPanteraa muistuttavaa murskaavaa trashia. Yhtye on tunnettu käsittämättömästä lavaenergiastaan, eikä tuleva kesä ole poikkeus: yksi Ilosaaren suurimmista circle piteistä nähdään varmasti näiden uuden sukupolven lupausten toimesta. Nousukiidolle ei näy loppua, ja nyt onkin hyvä aika käydä katsastamassa paljon puhuttu Lost Society, jos et ole sen meininkiä vielä päässyt todistamaan. 

Pää Kii 

Vuonna 2012 kuulijoiden korville kantautui yksi suomipunkin klassikkolevyistä. Pää Kii julkaisi nimikkoalbuminsa, jonka biisit porautuivat aivoihin kuin lapamato konsanaan. Lyriikat ammentavat inspiraatiota huumeista, jenkkiunelmasta sekä seksitaudeista, ja kitara rämpyttää suoraa sekä räkäistä punk rockia.  Yhtye julkaisi kaikkien odotusten vastaisesti kakkoslevynsä viime vuoden puolella. Suuri osa kuulijoista ei varmasti odottanut saavansa lisää tuota herkkua – “Jos huonoo ei ois mul ei ois onnee ollenkaan” tuo yksitoista uutta kitararallia lisää. Uudistuksia saanut kokoonpano tulee laulattamaan Suomen festarikansaa ajattomilla klassikoillaan kuten “Kalifornia Dreamin” ja “Keskellä Pientä Kiinaa”.  

 

Alcest 

Ranskalaista Alcestia pidetään yhtenä blackgazen tärkeimmistä kehittäjistä. Ysärillä black metal -bändinä alkunsa saanut yhtye on kehittänyt musiikkiaan enemmän post metalin suuntaan. Sen soundi sisältää black metalia ja tummaa shoegaze-vyörytystä. Suuret äänivallit tulevat tekemään tuhoa kattorakenteissa, ja jokaisen bläkkis-fanin olisi syytä käydä tsekkaamassa tämä pedaalihirmu, kun se kerran on saatu vierailemaan Joensuuhun asti. 

Henrik! 

Voisin lyödä vaikka pääni pantiksi, että Architectsin ohella festareiden energisimmän esityksen tulee tarjoamaan SoundCloud-sensaatio Versace Henrik eli Henrik! Vuonna 2018 julkaistu esikoislevy “Vanha Testamentti” on tuonut yhtyeen päivänvaloon, ja sen levyjulkkarit ovatkin jääneet Kuudennen Linjan ikimuistoiseen historiaan. Keikka oli häikäilemätöntä hardcore punkia, likaista kitaratykitystä, alastomuutta ja hajoavia paikkoja sekä kalusteita. Henrikin kesä tulee olemaan todella kiireinen, sillä keikkabuukkaajat kyselevät kilpaa bändiä aiheuttamaan lisää kaaosta. Henrik! ei ole pelkkää hardcore punkia – se on performanssi, se on taidetta, se on yksi punkeimmista esityksistä, joita tulet koskaan kokemaan. Luvassa on kaaosta ja kaikkien sääntöjen tuhoamista.  

Architects 

Vuoden brittibändi, vuoden live-esiintyjä, vuoden kovin levy.  Lukemattomia palkintoja pokannut brittiyhtye saapuu vihdoin ja viimein takaisin Suomeen, sillä tämän kevään “Holy Hell” –levyjulkkarikiertueellaan Suomen missannut metalcore-jätti tuo tunnerikkaan esityksensä Ilosaareen.  

Kahdeksan levyä ja lukemattomia hittisinkkuja julkaissut sekä maailmankiertueita reissannut bändi tunnetaan yhteiskunnallisesti kantaaottavista lyriikoistaan ja käsittämättömästä taidostaan välittää tunteita. Bändin lyriikoissa käsitellään luonnonsuojelua, kasvissyöntiä, sotia ja päättäjiä. Vuonna 2018 julkaistu “Holy Hell” tuo kuulijan lähelle ihmismieltä sekä läheisen menettämistä. Yhtyeen pitkäaikainen kitaristi Tom Searle menehtyi elokuussa 2016 kamppailtuaan usean vuoden ajan syöpää vastaan. Tomin veli, rumpali Dan Searle päätti tuoda yhtyeen takaisin parempana kuin koskaan kunnioittaakseen kaikkea sitä työtä, jota Tom teki bändin eteen. Vuoden 2016 “All Our Gods Has Abandoned Us” on vihaa täynnä oleva levy, joka toi Architectsin Suomen Provinssiin pari kesää takaperin.  

Yksi metallin “must see” -akteista on tällä vuosikymmenellä ehdottomasti Architects. Vaikka yhtye kiertääkin jatkuvasti maailmalla, ei kyseessä ole kuitenkaan ihan jokapäiväinen esitys. Yhtyeen jokainen keikka on täynnä yhteisöllisyyttä, rakkautta, itkua, lohtua ja raivoa. Kaikki se tulee yleisön lähelle mitä intensiivisimmällä tavalla. Tule ja koe. 

Tänäkin kesänä Ilosaaren miljöö tarjoaa herkkua monesta eri genrestä. Musiikin lisäksi on luvassa saunomista, leireilyä sekä lukuisia muita aktiviteetteja. Nälkääkään ei Joensuussa tarvitse nähdä – juomien lisäksi alueella on useita ruokakojuja, jotka tarjoavat parastaan kesän parhaana viikonloppuna. Nähdään Laulurinteillä!