Jalometalliin tukku uusia esiintyjiä: festivaalin ohjelmisto lähes valmis

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 6.4.2016

The Man Eating Tree 2016Oululaisen Jalometalli-festivaalin 15. juhlavuoden ohjelmisto täydentyy jälleen kovilla kotimaisilla esiintyjillä, joista tunnetuin on tunnelmallisen metallin mestariyhtye The Man-Eating Tree. Vastikään kokoonpanoaan uudistanut ryhmä muuttui entistä nimekkäämmäksi, kun Altti Veteläinen, Marco Sneck ja Jami Heikkala liittyivät yhtyeeseen Vesa Rannan, Janne Markuksen ja Antti Kumpulaisen seuraksi. Kolme pitkäsoittoa julkaissut oululainen suosikkiyhtye The Man-Eating Tree tekee odotetun ensivierailunsa Jalometallissa.

Purtenance tuo tämänvuotiseen Jalometalliin lisää kotimaisen death metalin pioneeriverta. Purtenance oli osaltaan kehittämässä suomalaista kuolonmetalli 1990-luvun alkuvuosina. Nokialaisnelikko on aktivoitunut uudestaan 2010-luvulla ja julkaissut kaksi uutta pitkäsoittoakin. Mustemman metallin kaikuja puolestaan karjaisee pitkän linjan helsinkiläisbändi Gloomy Grim. Yhtye julkaisi viidennen albuminsa vuonna 2008, mutta on tänä vuonna tehnyt odotettua paluuta.

Jalometallin illan viimeisiä hitaita vetelee kotimainen Dark Buddha Rising, jonka psykedeelinen doom metal on ihastuttanut musiikin kuluttajia yli genrerajojen. Vasta vajaat kymmenen vuotta kasassa ollut bändi on ehtinyt julkaista peräti kuusi studioalbumia aggressiivisen runttauksen, okkultismin ja transsimaisen leijunnan täyteistä metallia. Kotimaisen doomin tahteja komppaa lisäksi death metal -voittoisemman hitaan raskastelun taitava torniolainen Ordog.

National Napalm Syndicate tuo tuulahduksen perinteistä pohjoispohjalaista thrash metalia. Jo vuonna 1986 Pudasjärvellä perustettu oululaiskokoonpano kuuluu suomalaisen thrashin ensimmäisen aallon edustajiin ja se on toiminut aktiivisesti myös 2000-luvulla. Nuoremman polven, mutta tinkimättömän vanhan koulukunnan raivokkaasta thrash metal -tarjonnasta puolestaan vastaa kovassa nosteessa oleva kirkkonummelainen Nuclear Omnicide.

Perinteisen ja melodisen heavy metalin tarjontaa puolestaan rikastaa tamperelainen Mad Hatter’s Den. Bändin luoman tyylikkään, kirpakan kasarivaikutteisen ja eeppisen tunnelman kruunaa Jarno Vitri. Lisää hyväntuulista ja kasaripainotteista kamaa tarjoaa oululainen Temple Balls, jonka kitaravetoinen ja melodinen hard rock on aktiivisesti raikunut kotimaisilla klubi- ja festarilavoilla jo vuodesta 2009 lähtien.

Oululainen Bonehunter tuo Jalometalliin metallin tuttua vauhtia ja vaarantunnetta viiltävän tiukalla punkin, thrashin ja black metalin sekoituksellaan. Yksi viime vuoden mielenkiintoisin kotimainen metallidebytantti yllätti energisen raivokkaalla latauksella, jota esikoisalbumi Evil Triumphs Again huokui ääriään myöten.

Jalometallin perinteisen demobändikisan voittaja ratkesi myös maaliskuussa. Lapin läänin demobändeille suunnatun kilpailun voitti Serotonin Syndrome. Rovaniemeläisyhtyeen doomin ja progressiivisen tyylinen post-metal eteni viime kesänä myös Wacken Metal Battlen Suomen finaaliin.

Metallimusiikin erikoistapahtuma Jalometallin tulevan kesän pääesiintyjiksi ovat aiemmin varmistuneet yhdysvaltalainen Anthrax ja ruotsalainen Sabaton. Muut festivaalille tähän mennessä varmistuneet yhtyeet ovat At the Gates, The Haunted ja Spiritual Beggars sekä kotimaiset Swallow the Sun, Moonsorrow, Convulse, True Black Dawn, Kalmah, Demilich, Wolfheart, Warmath, Burning Point, Torture Pulse, Justice Theory sekä ainutkertaisen jäähyväiskeikan tekevä Thyrane. Eikä tässä vielä kaikki, sillä tämän vuoden Jalometalliin on luvassa vielä muutamia bändijulkistuksia kevään aikana.

Jalometallin kahden päivän ennakkoliput ovat hinnaltaan alkaen 99,50 euroa. Liput ovat myynnissä Ticketmaster Suomen toimipisteissä. VIP-liput ja yhden päivän liput tulevat myyntiin myöhemmin, kunhan festivaalin loputkin esiintyjä ovat selvillä. Kahden päivän lipun sisältävät hotellipaketit ovat myynnissä Original Sokos Hotel Arinassa. Lisätietoa: www.jalometalli.net/liput

www.jalometalli.net
www.facebook.com/jalometalli
www.twitter.com/jalometalli