Juhani Merimaa: festareiden kaljakarsinat uhka turismille

Ruisrock Festival 2016 – July 8.-10.7.2016 – Turku, Finland 

Yksi suomalaisen rockbisneksen arvostetuin vaikuttaja, rockklubi Tavastian toimitusjohtaja sekä mm. Ruisrockin järjestäjiin lukeutuva pohtii Ylen kulttuurivieraana mm. festareiden alkoholipolitiikkaa. Hänen mukaansa liian tiukalla alkoholipolitiikalla Suomi voi hävitä kilpailun turisteista ja festarikävijöistä.

Parhaillaan vielä keskustelussa ja pohdinnassa olevassa uudessa alkoholilaissa on ehdotus, jonka mukaan festareiden ns. kaljakarsinat poistuisivat kokonaan. Merimaan mielestä kyseessä olisi selkeästi hyvä päätös.

”Suomi on tainnut jäädä Euroopan viimeiseksi maaksi, missä niitä on. Kun menee Viroon, Tanskaan tai muihin EU-maihin, karsinoita ei ole. Ruotsissa asiasta päättää paikallinen viranomainen, mutta Suomessa se on valtakunnallisessa lainsäädännössä”, Merimaa kertoo.

Merimaan mukaan liian tiukat säännöt festareilla ovat myös selkeä kilpailuhaitta, joka tulee vaikuttamaan matkailuun, turismiin ja festivaalien sijoittumiseen.

Alkoholipolitiikan lisäksi Merimaa pohtii mm. festareiden turvallisuutta ja niiden rahallista tukemista valtion taholta. Opetus- ja kulttuuriministeriön festareille myöntämät tuet ovat vuosi vuodelta vähentyneet. Ruisrock ja Tuska ovat niitä vielä saaneet, mutta esimerkiksi Ilosaarirock ja Flow Festival ovat tippuneet tuettujen listalta.

”Festivaalitukea pitäisi ajatella siitä näkökulmasta, että pyritään kehittämään festivaalikonsepteja, jotka menestyvät taiteellisesti, kulttuurisesti ja liiketoiminnallisesti. Näin meille syntyy elinkeinohaara, missä on menestystarinoita ja uusia ideoita. Ja onhan meillä yritystukia muillekin toimialoille”, Merimaa pohtii.

 

Kommentoi julkaisua