Guns N’ Roses, Tiisu, Saint Vitus – Kaaoszinen toimittajat listasivat omat suosikkikeikkansa vuodelta 2017

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 27.12.2017

Vuoden 2017 ollessa loppumaisillaan on aika palata vielä hetkeksi muistelemaan vuoden parhaita keikkoja. Tämän vuoden aikana Suomessa vieraili ennätyksellinen määrä maailmanluokan bändejä, joista itselle jäivät päällimmäisenä mieleen Rammsteinin upea ilotulitus Rockfestissä sekä Axl Rosen luotsaaman rockin legenda Guns N´ Rosesin nostalginen ja energinen keikka Hämeenlinnan Kantolassa. Keikoilla aktiivisesti käyneet toimittajamme listasivat myös omat suosikkikeikkansa. Alla listaukset perusteluineen:

Arto Mäenpää:

Rammstein
Kalenterikuva 2023
Joulukalenteri

Kaaoszinen joulukalenteri 2023 →

1. Rammstein @ The Rockfest 9.6.2017

Ja – nein – RAMMSTEIN! Rammstein on uransa aikana tullut tunnetuksi rautaisena live-esiintyjänä, eikä Rockfestin veto ollut poikkeus. Vaikka keikka ei tarjonnut suuria eroavaisuuksia vuoden takaiseen Provinssin keikkaan, on yhtyeen näkeminen livenä silti aina upea kokemus!

2. Guns N´ Roses @ Kantolan tapahtumapuisto 1.7.2017

Gunnarit kävi taistelua listan piikkipaikasta Rammsteinin kanssa loppuun asti mutta jäivät lopulta nuolemaan näppejään. Axl Rose, Slash sekä Duff McKagan todistivat kuitenkin, että rock voi ja elää hyvin myös vuonna 2017. Upea keikka kerta kaikkiaan!

3. Underoath @ Tavastia 19.5.2017

Yhdysvaltalainen Underoath vieraili paluukiertueellaan Suomessa ja soitti läpi kaksi klassikkoalbumiaan “They’re Only Chasing Safetyn” sekä “Define The Great Linen”. Aivotärähdyksen takia missasin aikoinaan bändin ensimmäisen Suomen-visiitin. Oli mahtavaa päästä vihdoin todistamaan bändi livenä. Upea keikka alusta loppuun, myös yleisö tuntui eläytyvän keikkaan hyvin.

4. Alice Cooper @ Qstock 29.7.2017
Kauhurockin legenda Alice Cooper osoitti kuuluvansa yhä 69 vuoden iässä rockin eliittiin. Alice laulaa ikäisekseen todella hyvin, ja miehen taustabändi tuntuu olevan kovemmassa vireessä kuin koskaan. Ehdottomasti yksi vuoden positiivisimpia yllätyksiä livenä, ja odotan innolla Hollywood Vampiresin keikkaa ensi vuonna Kaisaniemessä.

5. Papa Roach @ The Circus 26.10.2017

Olisin voinut listata tähän varmaan kymmenen eri keikkaa kuluvalta vuodelta, mutta koska Papa Roachin keikalla vallitsi läpi keikan käsinkosketeltavan upea tunnelma, ansaitsi se lopulta paikkansa listalla. Jacoby Shaddix otti yleisön haltuunsa ensimmäisestä biisistä lähtien, ja yleisö oli kuin sulaa vahaa kuunnellessaan bändin energistä keikkaa.

Ville Kangasniemi:

Kairon;IRSE!

1. Kairon;IRSE! @ Rytmikorjaamo 3.2.2017

Samana päivänä “Ruination”-albuminsa julkaissut hippiretkue soitteli MARS-festivaalikansalta hilseet päästä ja vaikut korvista. Taidan olla vieläkin psykoosissa tuon show’n jäljiltä.

2. Malamujér @ Bar 15 4.2.2017

Intiimillä keikalla vellovaa energiaa oli hankala valjastaa ihmisen voimin, mutta sen mukaan oli helppo heittäytyä. Tässä Pohjanmaan paras yhtye tällä hetkellä.

3. Oranssi Pazuzu @ Naamat 23.7.2017

Kansaa kaatui kuin herätysmessussa, pimenevä kesäyö tarjoili raskaan psykedelia-annoksen. Ainutlaatuinen hippitunnelma jätti jäljen tietoisuuteen.

4. Death Hawks @ Manse Psych Fest 25.8.2017
Täydelliset soundit, nostalginen tunnelma ja visuaalit pysäyttivät yhdessä ajan. Suomen parhaimpia livebändejä, esiintyivät sitten pienellä klubilla tai isoilla ulkolauteilla.

5. Ceschi @ Jack the Rooster 11.10.2017

Täysin puskista yllättänyt jenkkiräppäri akustisen kitaran ja leirimeiningin kanssa sai yleisön pauloihinsa karismalla ja lämpimällä asenteella. Välillä istuttiin ringissä lattialla artistin ympärillä, kun pian jo pogottiin aggressiivisten bängereiden tahtiin.

Rudi Peltonen:

1. Manowar – the Final Battle @ Fryshuset 18.11.2017
Sanokaa, mitä sanotte, mutta Manowar kills! Tukholmassa tarjoiltiin kahden tunnin ilotulitus bändin uralta. Jopa Joey DeMaio malttoi pitää puheensa suhteellisen lyhyenä – ja viittasi siinä nykyisen kännykkäkansan tapaan seurata keikkaa kamera pään päällä.

2. Amon Amarth @ Gefle Metal Festival 14.7.2017
Olin ennen tätä keikkaa unohtanut koko Amon Amarthin pitkäksi aikaa, mutta Ruotsin heinäkuisessa helteessä tulimyrskyn saattelemana lavalla pauhannut bändi valoi minuun uskoa huomisesta ja itsestään.

3. Satyricon @ Fryshuset/Klubben 21.10.2017
Uutta levyä promotoivan Euroopan-rundin viimeinen keikka esitteli niin uutta kuin perinteistäkin Satyriconia. Meno oli vauhdikasta niin lavalla kuin yleisössäkin. Bändin intensiteetti tällä keikalla oli huipussaan.

4. Kontinuum @ Inferno Metal Festival 15.4.2017
Todella tunnelmallinen fiilis pienemmän John Deen puolella. Ihminen herkistyi tämän musiikin äärellä.

5. Thyrfing @ Nosturi 14.1.2017
Keikkavuosi aloitettiin räväkästi, kun Thyrfing saapui muutaman vuoden tauon jälkeen Suomeen. Todella terävä keikka, joka tempaisi mukaansa täysillä.

Bubbling under:
Zuriaake @ Steelfest Open Air 19.5.2017
Kollegan hehkutus ei ollutkaan turhaa: aivan keikan alusta lähtien bändi ei tehnyt vaikutusta, mutta jossakin vaiheessa keikalla ymmärsi bändin hienouden.

The Hirvi @ Metal Massacre 15.9.2017
Legendojen paluu: vanha kunnon Metal Massacre järjestettiin syyskuussa Nosturissa ja pääesiintyjän paikalla komeili paluun tehnyt The Hirvi, joka vetäisi niin tykin keikan, ettei bändin hienous jäänyt kenellekään arvailujen varaan.

Thomas Frankton:

1. Honningbarna @ Lost in Music 7.10.2017

Short and sweet. Koko Klubin lattia tuntui olevan yhtä suurta liikevirtaa, eikä bändin musiikin mukana malttanut olla liikkumatta ja loikkimatta. Vain muutaman kymmenen minuutin pituinen setti tuntui olevan ohi hetkessä jättäen haluamaan lisää parhaalla mahdollisella tavalla. Onneksi tätä pääsee taas todistamaan helmikuussa!

2. Dillinger Escape Plan @ Klubi 5.2.2017

Tätä en jaksa edes lähteä selittämään. Jos et ollut bändin viimeisillä Suomen-keikoilla, teit helvetinmoisen virheen.

3. Stray from the Path @ Nosturi 25.10.2017

Hardcoren yhteisöllisyys oli vahvasti läsnä, eikä täälläkään voinut olla liikkumatta muiden mukana. Tämän linjan bändejä ei näe joka päivä Suomessa, ja oli mukavaa päästä näkemään bändi vuosien odottelun jälkeen.

4. Neurosis @ Tavastia 4.7.2017

Olin itse keikkailtana varsin vaihtelevilla fiiliksillä keikan kokonaisuuden suhteen, mutta jälkikäteen miettiessä siinä oli kaikki hyvän keikan ainekset. Visuaalinen puoli oli ehkä hieman mälsän puoleinen mutta itse musiikki: oih.

5. Trivium @ The Circus 27.2.2017

Vuoden kovimpia nostalgiapommeja. Olen saattanut hieman etääntyä bändistä yläasteaikojen jälkeen, mutta bändi onnistui hieman yli tunniksi palauttamaan minut viattomiin hevipoitsupäiviini.

Jälkiajatuksia:

Vuosi 2017 on ollut vuosi, jona olen oppinut itsestäni paljon keikkakävijänä, sekä olemaan ylipohtimatta paikalla olemista. Hyvänä esimerkkinä toimii Sum 41:n Tavastian-keikka, josta olisin saanut enemmän irti, mikäli olisin antanut itselleni luvan liikkua ja olla menossa enemmän mukana. Vuoden parhaat keikkakokemukset ovatkin olleet niitä, joiden aikana olen hetkeksi heittänyt tilanteen ylipohdinnan helvettiin ja keskittynyt hetkeen. Gojiran keikan vaikuttavuus katosi miettiessäni liikaa ympärillä olevaa yleisöä, enkä enää halua pilata näitä kokemuksia: ensi vuonna annan itseni olla vapaa.

Markus Mickels:

Kuva: Annina Sinisalo

1. Ghost @ Helsingin jäähalli 30.4.2017

Ghostin nokkamiehen ja bändin entisten jäsenten välinen oikeuskiista ei hidastanut bändin menoa sen edellisellä Suomen-keikalla, joka oli bändille totutusti paras sen tähänastisista keikoista. Helsingin jäähalli salli suuremmat puitteet pyroineen kaikkineen kuin pari edellistä Circuksen keikkaa, ja bändin uudet jäsenet toivat uudenlaista eloa live-esiintymiseen, minkä seurauksena Ghostin lavashow alkaa lähennellä maailmanluokan rokkishowta. Mystisyys on ehkä kadonnut, mutta viihdearvo on vain noussut entisestään.

2. Arch Enemy @ The Circus 1.10.2017

Energia oli bändin ja yleisön puolesta tällä keikalla jotain sanoinkuvaamatonta. Se, että bändi kuvasi musiikkivideota keikalla, teki tilaisuudesta, totta kai, myös omalta osaltaan erityisen.

3. Marilyn Manson @ Helsingin jäähalli 12.11.2017

Vuosien odottelu sai päätöksensä, kun näin vihdoin Marilyn Mansonin livenä. Manson vetikin erittäin viihdyttävän keikan, jota ei haitannut edes se, että artistin jalka oli paketissa. Pikemminkin päinvastoin – mies oli saanut tehtyä showstaan entistä teatraalisemman tekemällä vammastaan osan showta. Myös pari viikkoa myöhemmin näkemäni keikka Pariisissa oli varmalla otteella vedetty show, ja Mansonin itsensä tapaaminen ennen illan keikkaa kruunasi koko illan.

4. KAF Allstars feat. Mr. Lordi, Bruce Kulick, Bobby Rock & Gary Shea @ KISS Expo Helsinki 25.11.2017

KISS-fanina Bruce Kulick olisi ollut jo kova juttu, mutta Lordi– ja KISS-fanina Mr. Lordi vetämässä harvinaisia KISS-biisejä oli ehkä kovin juttu ikinä.

5. Blaze Bayley @ On the Rocks 12.5.2017

Vaikka Bruce Dickinson tulee aina olemaan Iron Maidenin ainoa oikea laulaja, tulen aina puolustamaan Blaze Bayleyn aikaisia levyjä sekä miehen soolotuotantoa. Olikin hienoa nähdä mies vihdoin livenä erittäin kovassa vedossa ja päästä samalla kuulemaan niitä Maiden-biisejä, joita ei nykyään kuule Maidenin-keikoilla.

Janne Partanen:

1. Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus @ Lutakko 29.6.2017

Niskalaukauksen pojat soittivat ennen festarikeikkojen alkua yhden kenraaliharjoituskeikan, johon ei myyty lippuja, joten yleisö koostui hyvinkin bändin tuntevasta porukasta. Vanhat herrat vetivät semmoisen setin, että vahvemmallekin meinasi tulla tippa linssiin. Soitto kulki paremmin kuin vuosia sitten ja miehistöstä näki selvästi, miten hauskaa heillä oli taas lavalla. Mahtava keikka!

2. Huora @ Henry’s Pub 13.5.2017

Ensimmäinen kerta livenä tätä bändiä sai minut taas uskomaan suomipunkin voimaan. Valovoimainen vokalisti antoi lavalla kaikkensa ja lietsoi yleisön antamaan bändille kaiken huomion.

3. Turmion Kätilöt @ Rockfest 9.6.2017

Savon suuruus näytti kaapin paikan isommilleen ja pokkasi tapahtumassa kultasinkun. Soittopaikkana oleva teltta ratisi liitoksistaan, väkeä oli tupaten täynnä ja tanssijalkaa vipatti.

4. Maj Karma @ Henry’s Pub 1.4.2017

Maj Karma osoitti viime vuonna olevansa tappavan kova live-bändi festareilla, joten myös baarikeikan kunto piti tarkastaa. Maj Karma osaa asiansa ja veti äärettömän tiukan keikan Kuopiossa.

5. Tiisu @ Henry’s Pub 23.3.2017

Suomirockin uusi messias ja pelastaja Tiisu näytti eräs maaliskuinen torstai-ilta, ettei baarin tarvitse olla tupaten täynnä, että siellä saa aikaan kunnon shown. Bändi louhi lähes kaksi tuntia tuttuja ja tuntemattomia biisejä samalla, kun laulaja oli lähes maanisessa tilassa. Suosittelen lämpimästi, että käytte katsomassa bändin livenä, vaikka ne hittibiisit eivät olisikaan niin tuttuja.

Marko Valve:

Guns N` Roses – Not In This Lifetime Tour @ Kantolan Tapahtumapuisto, Hämeenlinna

1. Guns N’ Roses @ Kantolan tapahtumapuisto 1.7.2017

Vaikka Axl Rosesin kukkoilut eivät voisi vähempää kiinnostaa, olen monen monta vuotta toivonut kuulevani Appetite for Destruction -levyn alkuperäisellä kokoonpanolla livenä. Kantolassa kyseiseltä levyltä päästiin kuulemaan melkein kaikki biisit. Kyllä ne märät unet välillä tulevat toteen!

2. Foo Fighters @ Rock the Beach 19.6.2017

Foo Fighters ei jätä koskaan kylmäksi. 23 biisin setissä ei ollut yhtäkään tylsää tai huonoa biisiä, vaan rahan edestä sai kuulla bändin parhaimpia tuotoksia.

3. Queen + Adam Lambert @ Hartwall Areena 19.11.2017

Viime vuonna esitys nähtiin ulkotiloissa ja tällä kertaa sisällä. Lavashow oli todella hieno. Vaikka Adam Lambert ei olekaan Freddie Mercury, on hän silti erinomainen esiintyjä ja laulaja.

4. Helloween @ Helsingin jäähalli 30.11.2017

Kolmetuntinen eeppinen seikkailu Helloweenin yli 30-vuotisen uran läpi. En usko, että Helloweenia tai Keeper of the Seven Keys -biisiä tullaan järin usein kuulemaan kokonaisuudessaan uudestaan.

5. Royal Republic @ Nosturi 4.2.2017

Bändi saa luotua soittamisellaan hyvin energisen tunnelman ympärilleen, ja tämäkin rautakanki huomasi välillä heiluvansa musiikin tahdissa. Biisit ovat erittäin koukuttavia ja helppoja laulaa mukana.

+ Muita helkkarin hyviä keikkoja tänä vuonna olivat Rammstein Rockfesteillä, Airbourne Circuksessa, Dirkschneider Pakkahuoneella. Tuleva HIM:n keikka jäähallilla ei tule varmasti jättämään kylmäksi.

Terhi Skippari:

Apulanta

1. Apulanta @ Helsingin Jäähalli 21.1.2017

Apulanta on jo tovin ollut ykkönen omissa musiikkilistauksissani. Vertaansa vailla olevat suomenkieliset lyriikat yhdistettyinä oikeanlaisiin musiikillisiin saundeihin vain toimivat. Bändi tuli tänäkin vuonna nähtyä useaan kertaan, mutta kokonaisuutena jäähallikeikka oli vaikuttavin. Suuret puitteet ja lavashowhun kuuluneet spesiaalijutut olivat näyttäviä ja hienoja, mutta kuorosovitus Armo-kappaleesta oli  kaikessa vähäeleisyydessään keikan ehdoton kohokohta.

2. Haloo Helsinki! @ KuopioRockCock 29.7.2017

Haloo Helsingin keväällä julkaistu ”Hulluuden highway” -albumi ja sitä seurannut kiertue oli yksi vuoden parhaista. Toinen vaihtoehto tähän olisi ollut yhtyeen keikka Kotkan Meripäivillä 13.7. Keikka oli yhtyeen puolesta sielläkin yhtä vaikuttava, mutta Kuopiossa sille oli vielä komeammat puitteet, ja yleinen fiilis oli siellä korkeammalla.

3. Queen + Adam Lambert @ Hartwall Areena 19.11.2017

Freddie Mercuryn on täytynyt olla nero, koska kappaleet ovat jotain aivan sanoinkuvaamattoman hienoja. Kukaan ei voi koskaan korvata Freddietä, mutta ei se ole tarkoituskaan, eikä Adamkaan onneksi huonosti laulanut. Kappale ”Who Wants to Live Forever” oli sellainen laulusuoritus Adamilta, ettei sille löydy sanoja. Ehdottomasti yksi keikan parhaita hetkiä, jos ei jopa paras.

4. Stam1na @ KuopioRockCock 28.7.2017

En jostain syystä ollut nähnyt Stam1naa livenä kertaakaan ennen tätä kesää, mutta yhtyeen live-energia onnistui vakuuttamaan sekä tällä, että Korian Pioneerifestivaalin (15.7.) keikalla niin hyvin, että yhtyeen musiikkiin täytyi näiden keikkojen jälkeen alkaa perehtyä entistä paremmin.

5. Tiisu @ Fish & Soul Satamafestivaali 8.7.2017

Keikan valitseminen viidennelle sijalle meni jo todella haastavaksi. Kiss on legendaarinen rock-yhtye, jonka showta oli erityisen hieno olla todistamassa Hartwall Arenalla 4.5., mutta tässä yhteydessä tekee kuitenkin enemmän mieli mainita suomalainen rock-yhtye Tiisu. Varsinkin laulaja Henkan live-energia on vertaansa vailla, keikan aikana saivat tyhjät yleisön penkitkin kyytiä. Olin todistamassa yhtyeen keikkaa pienillä satamafestivaaleilla Klamilassa, Virolahdella, mutta yhtyeen on voinut bongata myös isommilla festareilla kuten Ruisrockissa. Tiisu on yhtyeenä ehdottomasti näkemisen arvoinen.

Aleksi Parkkonen:

Disturbed

1. Disturbed @ Hartwall Areena 7.3.2017

Yhdysvaltalainen metalin jättiläinen lukeutuu itselläni niihin yhtyeisiin, joita olen kuunnellut jo pidemmän aikaa. Maaliskuussa sain ensimmäisen mahdollisuuden todistaa yhtyeen esiintymistä, ja vaikka Disturbed ei ollut illan virallinen pääesiintyjä, minulle se oli.

2. Herra Ylppö & Ihmiset @ Kerubi 7.10.2017

Yhtyeen esiintymisestä erityisen teki “Sata vuotta” -albumikiertue, jonka aikana keikka koostui kahdesta osasta: ensimmäisen osan aikana bändi soitti ”Sata vuotta” -levyn kokonaisuudessaan ja toisen osan aikana yhtyeen hittejä. Kaksiosaisuus oli puhdasta nerokkuutta ja teki keikasta ainutlaatuisen kokemuksen.

3. Pi Mezon @ La Barre 25.8.2017

Joensuulaisen progressiivisen rock-yhtyeen Pi Mezonin debyyttikeikka paikallisessa La Barressa oli vangitseva kokemus, jonka aikana yhtye soitti mainion esikoisalbuminsa. Yhtyeessä on potentiaalia ja jään odottamaan innolla tulevia keikkoja ja julkaisuja.

4. Sparzanza @ Henry’s Pub 15.11.2017

Sparzanza teki tänä syksynä paluun niin hard rock -musiikin rintamalle kuin Suomen keikkalavoillekin. Yhtye hemmotteli suomalaisia uusimman albuminsa annilla mutta myös vanhoilla hiteillä. Sparzanza on tunnettu raivokkaasta ulosannistaan, eikä yhtye pettänyt tälläkään kertaa!

5. Royal Republic @ Kerubi 3.2.2017

Ruotsalainen, vahvassa nousukiidossa oleva garagerock-yhtye Royal Republic on kiertänyt parin vuoden aikana ahkerasti maailmaa. Yhtyeen hien täytteiset, humoristiset ja tanssijalkaa pakottavat keikat ovat unohtumattomia kokemuksia, joita suosittelen kokeilemaan.

Taru Ruusu:

Saint Vitus

1. Saint Vitus @ Blow Up Vol. 3, Korjaamo 14.10.2017

Tämän doom metalin pioneerin näkeminen kruunasi vuoden. Dave Chandlerin jalkavamman takia soittoaikaa oli muutettu, mutta keikkaa katsellessa vammasta ei näkynyt tietoakaan. Bändi oli liekeissä, ja yhtyeen alkuperäislaulaja Scott Reagers otti yleisön loistavasti haltuun.

2. Ajattara @ Turku Saatanalle V, Gong 3.2.2017

Olin nähnyt bändin paluun jälkeen jo useamman kerran, mutta tässä keikassa oli sitä jotain. Ajattara oli todella palannut! Niin bändi kuin yleisökin tuntui nauttivan keikasta. Halvat shotit ja Gongin yllättävät korokkeet meinasivat kyllä käydä ehkä monenkin ihmisen kohtaloksi, mutta itse keikka oli loistava.

3. Barathrum @ Tuska 30.6.2017

Jos bändi on kerran saanut elinikäisen porttikiellon Tuskaan, ja esiintyy silti siellä, täytyy siitäkin jo nostaa vähän pisteitä. Tuskassa oleva sisätila ei ole mikään maailman paras keikkapaikka, mutta tämä keikka oli silti näkemisen arvoinen. Barathrum on tehnyt tänä vuonna vahvan paluun ja noussut jälleen yhdeksi suosikkibändikseni.

4. Ismo Alanko, Yksin @ Laurentiussali 17.9.2017

No kyllä vaan joskus Lohjallakin tapahtuu! Tämän parempaa sunnuntain viettoa en olisi voinut keksiä. Vaikka järjestäjien lippusotkut vähän hankaloittivat alkua, onnistui itse keikka hyvin. Uskomatonta, mitä yksi mies voi saada aikaiseksi lavalla. Todella intensiivinen pari tuntinen.

5. Spiritus Mortis @ Blow up Vol. 3, Korjaamo 14.10.2017

Suomen paras bändi. Kotimaisen doom metalin kivijalka. Mitä muuta tästä tarvitsee sanoa? Sami Hynninen viimeistä kertaa tämän bändin laulajana. Pakkohan tämä oli nähdä ja oli kyllä näkemisen arvoinen. Hiukan olisin toivonut lisää kappaleita ”Year Is One” -levyltä ,(joka on ehkä paras levy ikinä), mutta vanhempikin materiaali upposi hyvin.

Vuoden aikana ehtii käydä paljon keikoilla ja ahkerana festarikävijänä tulee vuoden aikana katsottua kymmeniä, ellei jopa yli sata bändiä. Listalle olisi voinut päästä vaikka mitä, mutta nämä viisi tuntuivat jääneen hyvin mieleen. Alkoholilla saattaa olla osuutta asiaan joidenkin keikkojen viihtyvyyden kanssa, suuntaan tai toiseen.

Jesse Kärkkäinen:

CMX, Huvila-teltta

1. CMX @ Helsingin Juhlaviikot 31.8.2017

”Talvikuningas”-keikkaa tuli odotettua albumin julkaisusta saakka, sillä aikanaan nämä jäivät kokematta. Elokuun lopulla vuosikymmenen odotus kuitenkin palkittiin, kun CMX kipusi Huvila-teltan lauteille Helsingin juhlaviikoilla ja tykitti ”Talvikuningas”-albuminsa alusta loppuun. Olipa bonuksena sekaan heitetty kokonaisuuden aloittanut setti, jonka syntetisaattoreilla marinoitu kolmevarttinen oli omiaan nostattamaan tunnelmaa illan kohokohtaa varten. Hyvällä sykkeellä ja taidolla vedetty keikka oli ehdottomasti vuoden paras livekokemus, ja helposti yksi parhaimmista keikoista koskaan. Juuri sellaista klassikko-ainesta, jota kelpaa muistella vielä vuosikymmenten päästäkin.

2. Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus @ Kuopio RockCock 29.7.2017

Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus tuli nähtyä tänä vuonna kolmesti, mutta Kuopiorockin veto jäi mieleen poikkeuksellisen voimakkaasti. Loistava settilista, jyhkeät soundit ja hienosti mukana elänyt yleisö toimivat oivina rakennuspalikoina mahtavalle livekokemukselle.

3. Insomnium @ Tuska 30.6.2017

Insomniumin viime vuonna julkaisema “Winter’s Gate” on yksi kotimaisen metalimusiikin upeimmista teoksista, joka pyörii edelleen tiuhasti soitossa. Kun yhtye johdatti tämän vuoden Tuskassa metallikansan matkalle kohti talven porttia, ei kyydistä voinut kuin nauttia. Albumi toimi upealla tavalla live-muodossa, ja kokemus oli kaiken kaikkiaan täyttä timanttia. Juuri tällaisten elämysten takia keikoilla käydään!

4. Megadeth @ Kuopio RockCock 28.7.2017

Megadeth oli monet vuodet ”pakko nähdä livenä” -listaukseni kärkipaikalla, sillä yhtye oli onnistunut aina livahtamaan ohitseni ollessaan keikalla näillä korkeuksilla. Onneksi tämän vuoden Kuopiorock korjasi asian laidan. Vaikka yhtyeen keikka ei intensiivisyyden puolesta ollut aivan täyttä priimaa, oli siitäkin huolimatta upeaa nähdä rässipelimannit veivaamassa metalimusiikin klassikkobiisejään. Lievästä ponnettomuudestaan huolimatta ikimuistoinen kokemus, vaikka joskus olisi hienoa nähdä yhtye kovemmassakin iskussa.

5. Triptykon @ Tuska 1.7.2017

Triptykonin lyijynraskaan ruhjonnan mustelmia parannellaan vieläkin, sillä äärimetaliryhmän Tuska-keikka oli sanalla sanoen murskaava. Kokemus oli niin vahva, että sen ansiosta yhtyeen tuotantoon tuli tutustuttua aiempaa tarkemmin. Loppukesä tulikin luukutettua bändin materiaalia suurella antaumuksella.

Jyri Kinnari:

Saint vitus

1. Saint Vitus @ Blowup Vol. 3, Korjaamo 14.10.2017

Blowup-festivaali tarjosi kahden päivän aikana jälleen vahvan ja kiinnostavan kattauksen erilaista riffijytää. Tapahtuman kohokohta oli doom metalin pioneeri Saint Vitusin esiintyminen alkuperäislaulaja Scott Reagersin kanssa. Noin tunnin kestänyt matka doom metalin alkuhämäriin tuntuu luissa ja ytimissä vieläkin.

2. Sabaton @ Helsingin Jäähalli 24.2.2017

Tämän hetken suosituimpiin power metal -yhtyeisiin kuuluva Sabaton on pikkuhiljaa tehnyt siirtymää klubeilta suuremmille lavoille pitkän ja raskaan työn ansiosta. Tällä keikalla yhtyeen huomasi siirtyneen uudelle tasolle koko kansan metalibändiksi.

3. Guns N’ Roses @ Kantolan tapahtumapuisto 1.7.2017

Slashin ja Duff McKaganin palattua Guns N’ Rosesin riveihin maailmasta tuli hieman parempi paikka. Hämeenlinnassa koettu valtava ja valtavan hieno rock-spektaakkeli on siitä suora todiste.

4. Warning @ Blowup Vol. 3, Korjaamo 13.10.2017

Suru ja kauneus kulkevat yhdessä ja ruokkivat toisiaan, sen tuntee vahvasti Warningin musiikkia nauttiessa. ”Watching from a Distance” -albumi on doom metalin mestariteos, jonka haikeus ja pistävä suru ovat musertavia. Blowupissa Warning soitti tuon levyn kokonaan. Lavalla ei tapahtunut juuri mitään, eikä se olisi ollut tarpeenkaan, sillä ”Watching from a Distancen” herättäminen henkiin oli jo itsessään aivan tarpeeksi liikuttava kokemus.

5. Korpiklaani @ Nosturi 18.3.2017

Harvan hevibändin keikalla on yhtä iloinen ja pirteä meininki kuin Korpiklaanin soittaessa folk metaliaan. Korpiklaani vain paranee vanhetessaan niin levyjä tehdessään kuin esiintyessäänkin.

Luetuimmat

Uusimmat