Metallicaa, Iron Maidenia, Nightwishia – Kaaoszinen toimittajat listasivat omat suosikkikeikkansa vuodelta 2018

Metallica Hartwall

Vuoden 2018 ollessa loppumaisillaan on aika palata vielä hetkeksi muistelemaan vuoden parhaita keikkoja. Tämän vuoden aikana Suomessa vieraili ennätyksellinen määrä maailmanluokan bändejä, joista itselleni jäivät päällimmäisenä mieleen Metallican sekä Iron Maidenin loppuunmyydyt keikat Hartwall Areenassa. Keikoilla aktiivisesti käyneet toimittajamme listasivat myös omat suosikkikeikkansa. Alla listaukset perusteluineen:

Arto Mäenpää:

Iron Maiden

1. Iron Maiden @ Hartwall Areena 28.5.2018

Vuoden parhaimman keikan valinta tuotti tällä kertaa yllättävän paljon vaikeuksia. Sekä Iron Maiden että Metallica laittoivat pystyyn niin musiikillisesti kuin visuaalisesti lähes täydellisyyttä hipovat keikat, mutta mielestäni Iron Maidenin settilista ja tiukempi esiintyminen nostivat sen kuitenkin lopulta listan ensimmäiseksi.

2. Metallica @ Hartwall Areena 9.5.2018

Taisteli tiukasti maaliviivalle asti Iron Maidenin kanssa vuoden parhaimman keikan tittelistä mutta hävisi lopulta hiuksen hienosti. Soitti kaksi visuaalisesti erittäin upeaa keikkaa ja osoitti, että myös uusimman albumin kappaleet toimivat livenä mallikkaasti. Upea päätös kiertueelle!

3. Nightwish @ Hartwall Areena 15.12.2018

Nightwishin ”Decades”-kiertue huipentui loppuunmyytyyn Hartwall Areenaan, ja kotimaisen metallimusiikin suurin yhtye osoitti valovoimaisuutensa soittamalla yhden uransa parhaista keikoista. Keikka oli visuaalisesti loppuun asti hiottu, ja vaikka yhtye varmasti oli väsynyt pitkästä kiertueestaan, soitti se silti kappaleet läpi rautaisella ammatittaidolla, kuten odottaa saattoi.

4. Prophets of Rage @ Provinssi 30.6.2018

Rage Against The Machinen, Cypress Hillin sekä Public Enemyn jäsenistä koostuva Prophets Of Rage vastasi kesän kovimmasta yllätyksestä. Yhtye soitti hittientäyteisen keikan, ja koska en valitettavasti Rage Against The Machinea ehtinyt koskaan livenä todistaa, oli tämä keikka balsamia haavoihin. Kiitos Provinssi!

5. Avenged Sevenfold @ Rockfest 9.6.2018

Vuoden aikana tuli nähtyä niin monta keikkaa, että tähän olisi voinut valita varmaan viidestä eri keikasta, mutta Avenged Sevenfoldin suurena ystävänä keikka Rockfestissa teki suuren vaikutuksen. Yleensä keikat festareilla eivät nouse samalle tasolle klubikeikkojen kanssa, mutta Avenged Sevenfold loisti Hyvinkään lentokentän pimenevässä yössä ja osoitti olevansa varteenotettava manttelinperijä metallidinosaurusten siirtyessä syrjään.

Mikko Nissinen

1, Gojira – Tuska, Helsinki 30.6.2018

Kun sofistikoitunut, puhutteleva taide ja sula, notkea metalli liukenevat yhteen, jälki on ällistyttävää. Tuskan-keikan perusteella luomisvoimaisin ja liveolosuhteissa viriilein moukarimetallibändi koko Telluksella kesällä 2018 oli Gojira.

2. Body Count – Tuska, Helsinki 29.6.2018

”Me pääsimme tullista läpi” – Ice-T:n ja Body Countin keikan avaussanat kaikuivat Suvilahdessa kuuskymppisen gangstan johdattaessa metalliyhtyeensä Tuskan päälavalle festivaalin avauspäivän iltana, perjantaina. Lavan edustalla yhtyeen keikan aikana näkyi paikoin enemmän hiphoppareita kuin hevareita, mikä oli mieluisa näky. Loppuosa L.A. South-Centralin cripsien toimituksesta olikin sitten silkkaa musiikillista vapaaottelua ja hallintaa. Vakuuttavaa, uhkaavaa ja tinkimätöntä. Ja kyllä, äitiä tuli ikävä.

3. Dead Cross – Tuska, Helsinki 29.6.2018

Havaijipaitaan, kauhtuneeseen nahkatakkiin ja verkkarihousuihin sonnustautunut Mike Patton ärsytti totisia hevipenttejä riemukkaalla tavalla Tuskan avauspäivänä. Auringonsäteet loivat upean kiillon herran siankyljyskampauksisiin hiuksiin. Yhtyeen rytmiosasto – rumpali Dave Lombardo, basisti Justin Pearson ja kitaristi Michael Crain tarjoilivat timmiäkin timmimpää hardcoren, noise rockin ja crossoverin sekoitusta lämpimässä keskikesän auringossa. Setin päättänyt vimmainen Dead Kennedys-cover ”Nazi Punks Fuck Off” tyhjensi pajatson. Keikan jälkeen hämmentyneen heviyleisön epäluuloiset ilmeet olivat näkemisen arvoisia. Hauskaa riitti.

4. Soulfly – On The Rocks, Helsinki 16.7.2018

Max ja Zyon. Samalle päivämäärälle Trumpin ja Putinin Helsingin-tapaamisen kanssa osunut Soulflyn klubikiertueen loppuunmyyty keikka On The Rocksissa oli upeaa moukarointia alusta loppuun. Paria kuukautta ennen ”Ritual”-albumin julkaisua tehdyllä keikalla biisejä kuultiin miltei Maxin yli kolmenkymmenen vuoden mittaiselta musiikilliselta uralta. Todettua tuli myös, että koko perheen voimin tien päälle suunnanneet Cavalerat kumppaneineen ovat lämminhenkisiä ja maanläheisiä ihmisiä.

5. Petos – Bar Daltons, Kirkkonummi 18.2.2018

Kotimaisen karumman linjan räppimusiikin kummisedän, Petoksen paasaus on aina vakuuttavaa kuultavaa. Kirkkonummen ghettomaisimman lähiön piskuiseen baarimiljööhön helmikuun pakkasilla ahtautunut kansa sai tuta Sörkän riimiveistelijän raadollisimpia tarinoita ilman yleisön kosiskelua, mielistelyä ja muita nykyaikaisen esittävän viihdemusiikin lieveilmiöitä. Viimeiseksi teoksekseen jääneen ”Testamentti”-albumin biisilistaan nojanneessa setissä ei myöskään puutteita ollut.

Rudi Peltonen

1. Taake – Beyond the Gates, 25.8.2018

Taake esiintyi kotikentällään Bergenissä juhlistaen 25-vuotista taivaltaan. Keikalla bändi soitti kokonaisuudessaan hienon ”Nattestid”-levynsä, joka jo yksin on tarpeeksi spesiaalia minulle kuulijana. Hymy ei tämän jälkeen lähtenyt ihan helpolla kasvoilta. Samainen yhtye jäi mieleen myös Helsingin Korjaamon-keikalta yhtenä vuoden parhaista.

2. Necrophobic – Inferno Metal Festival, 30.3.2018

Järjettömän hikinen ja intiimi meno John Deen puolella sai innostumaan! Uuden levyn materiaali toimii aivan loistavasti livenä. Necrophobic on yhtä aikaa vakuuttava ja viihdyttävä bändi, jolta tuli vuoden aikana nähtyä useampikin keikka. Niistä tämä Norjan-veto nousi ehdottomasti parhaimmaksi.

3. One Tail, One Head – Byscenen, Trondheim, 1.12.2018

One Tail, One Head lopetti uransa hienosti kotikaupungissaan. Tuttuun tyyliin täysillä vedettiin viimeiseen sointuun asti. Keikan jälkeen jäi hiukan surullisena miettimään: ”Eikö tätä saa kokea enää koskaan?”

4. Shining – MetalDays 2018, 26.7.2018

Ruotsalainen Shining on siitä mielenkiintoinen yhtye, että sen keikkaa odottaa aina jännityksellä. Luvassa voi olla umpitylsää perseilyä tai todella makoisaa esiintymistä. Slovenian MetalDaysissä saimme kokea hienon kokonaisuuden, jossa kaikki oli kohdallaan!

5. Satanic Warmaster – Steelfest 2018

Aivan järjettömän kova rituaali! Werwolf kavereineen soitti kyllä monen ulkomaan elävän näillä(kin) festareilla suohon.

Terhi Skippari

1. Apulanta – Kuusankoskitalo, 8.3.2018

Olin katsomassa Apulannan ”Älä usko lauluihin”-konserttisalikiertuetta parillakin paikkakunnalla, ja tämä oli niistä ensimmäinen. Yksinkertaisesti vain käsittämättömän mahtava keikka, kylmät väreet kulkivat iholla lähes koko keikan ajan, sellaista ei ole ennen tullut koettua.

2. Iron Maiden – Hartwall Areena, 28.5.2018

Tämä keikka yllätti! En muista milloin olisin viimeksi ollut keikalla, jolla yleisö olisi ollut näin mahtavasti mukana kuin täällä. -Tai ainakin permannolla siinä kohtaa missä itse satuin olemaan, oli meininki parempi kuin millään muulla keikalla!

3. Mokoma – Lappeenrannan Kaupunginteatteri, 15.3.2018

Tämä oli itselleni vasta ensimmäinen Mokoma-keikka. Myöhemmin tänä vuonna kävin katsomassa myös epä-akustisen ”normaalin” liven, ja sekin oli kyllä mainio, mutta tämä akustinen keikka jäi tunnelmaltaan erityisesti mieleeni. Tällä akustisella kiertueella tarjoiltiin erilaista, herkempää Mokomaa, ja kappaleiden lyriikat saivat suuremman huomioarvon.

4. Metallica – Hartwall Areena, 9.5.2018

Metallicalta odotin ehkä liikoja, tai ainakin vähän enemmän, joten siksi se ei listauksessani ylety tämän ylemmäs, vaikka keikka toki hyvä olikin! Ehkä permannolla ollessa olisi saanut vielä vaikuttavamman kokemuksen verrattuna hallin yläkatsomoihin, mutta tämänkin keikan kohdalla taitaa saada olla jo todella onnellinen siitä, että ylipäätään onnistui saamaan lipun keikalle.

5. Deep Purple – Rockin`Bastioni Hamina, 20.7.2018

Asiansa osaavat rock-musiikin konkarit vetivät asiaankuuluvan keikan, ei valittamista. Ja kuultiinpa keikalla Deep Purplen kappaleiden lisäksi jopa pätkä Finlandia-hymniäkin. Erityismaininta myös lämppärinä toimineelle britti-yhtyeelle The Temperance Movementille, joka oli itselleni entuudestaan täysin tuntematon, mutta yllätti hyvin positiivisesti!

Ville Kangasniemi 

Möyhy-Veikot Manse Psych festeillä

1. BROCKHAMPTON – Flow Festival 12.8.2018

Siitä asti, kun löysin tämän kollektiivin odotin, että nähtäisiinkö nämä pian Suomessa. Huhut maailman parhaan poikabändin saapumisesta saivat ostamaan Flowiin kolmen päivän lipun jo ennen artistien julkistamista. Esiintyminen oli vähän hakusessa, koska yhtyeen yksi core-jäsenistä oli erotettu alkukesästä. Jätkäporukka sai siitä huolimatta voimakkaat energiat välitettyä nuoreen yleisöön.

2. Möyhy-Veikot – Saa ajaa, Peräseinäjoki 15.9.2018

Jumalauta. Itse kun tekee niin saa juuri mitä haluaa. Vaikka kuolleen peräkylän nuorisoseuran lavalle tämän hetken mielenkiintoisimman underground-nimen esiintymään. Surrealistinen olohan siinä oli, kun imi itseensä Peräseinäjoen Kalakoskella Möyhy-Veikkojen kovaa ajoa videotykillä ja asiallisella videokuvastolla maustettuna. 5,5% = 5/5.

3. Prophets of Rage – Provinssi 30.6.2018 

Yleisö rakasti sekä vanhoja kapinalauluja että hiphop-klassikoita, eikä tunnelma latistunut, vaikka bändi poistuikin välillä lavalta. Pilveen liittyvät laulut jäivät tällä kertaa jostain syystä settilistasta pois, mutta eiköhän ensi kesänä Cypress Hill korjaa asian Törnävänsaaressa.

4. Biffy Clyro – Provinssi 30.6.2018

Yllättävän energinen rock-show Skotlannin veijareilta. Hempeätkin biisit saatiin kasvatettua valtavaan meteliin. Keikka veti maton alta ja palautti uskon, että vielä löytyy tulevaisuutta isoilla festarilavoilla rokkaamiseen.

5. Popeda T – Rockfestari Naamat Sideshow 20.7.2018

Tätä keikkaa katsoessa nautti elämästä, kun sai yllättäen kuulla Popedan suurimmat hitit nykyaikaisten räppibiittien päälle rytmisesti puhuttuna. Popeda T:n lyhyt, mutta ytimekäs ura jättää jälkensä… Varmasti johonkin. 

Teemu Esko

Asagraum @ Steelfest2018

1. Asagraum  Steelfest 2018, 19.5.2018

Syvä transsi ja vuosikymmenen parhaat black metal -biisit nostivat Asagraumin Steelfest-keikan kertaheitolla yhdeksi elämäni hienoimmista kokemuksista. Mikä parasta, voin yhä palata tähän hetkeen, jos tarvitsen inspiraatiota, ja olen löytänyt uusia ulottuvuuksia yhtyeen toistaiseksi ainoasta albumista. Asagraum on määritellyt uudelleen, kuinka syvällisesti voin kokea musiikkia.

2. The Ruins of Beverast Steelchaos 2018, 10.11.2018

The Ruins of Beverastin doom-vaikutteinen black metal herättää suuria tunteita levyltä kuunneltuna, mutta livenä yhtye on jotain toismaailmallista. Kuten totesin raportissani, paljon olisi voinut mennä pieleen, mutta lopputulos oli vähintään tajunnanräjäyttävä.

3. Venom Inc. Porispere 2018, 4.8.2018

Abaddon, Mantas ja Demolition Man jakelivat Porisperessä Venom-klassikoita sellaisella vimmalla, että harva nuorempi bändi pysyy perässä. “Áve”-albumin parhaat biisit istuivat hienosti “Welcome to Hellin” ja “Don’t Burn The Witchin” kaltaisten helmien sekaan, ja viimeistään “Black Metal” vakuutti, että tässä oli yksi hienoimmista keikoista pitkään aikaan. Saattaa olla, että seuraavat kymmenen minuuttia menivät onnesta itkiessä.

4. Arcturus  Steelchaos 2018, 9.11.2018

Lumoava esiintyminen ja timanttinen settilista – voiko enempää pyytää? Arcturus keskittyi Nosturissa upeisiin “Aspera Hiems Symfonia”- ja “La Masquerade Infernale”-albumeihin ja päästi uransa suurimmat klassikot täysiin oikeuksiinsa.

5. Trollheims Grott Nosturi, 19.10.2018

Erittäin väkevä paluu industrial black metalia soittavalta Trollheims Grottilta. Kaikki oli kohdillaan settilistaa, esiintymistä ja nerokkaita välispiikkejä myöten. Oli hienoa huomata, että uusi materiaali toimii vielä paremmin kuin kappaleet, joita olin pitänyt yhtyeen uran huipentumana.

 

Jesse Kärkkäinen

 

Apocalyptica @ John Smith Rock Festival 2018

1. Apocalyptica – John Smith Rock Festival, 21.7.2018

Apocalyptican esiintyminen Laukaassa kipusi helposti vuoden parhaimmaksi keikkakokemukseksi. Yhtyeen upeat sellocoverit Metallica-klassikoista saivan ympärilleen taianomaiset puitteet kesäillan pimentyessä esityksen aikana. Ihokarvat pystyyn nostattava musiikki yhdistettynä komeaan valojen ja varjojen leikkiin oli ainutlaatuisen upea kokemus, jota tulee muisteltua vielä vuosienkin päästä. Kaiken kruunasi keikan päälle ammuttu ilotulitus, joka lienee yksi komeimmista näkemistäni.

2. Judas Priest – Rockfest, 7.6.2018

Vaikka Judas Priestin nykymeininki herättää paljon kritiikkiä kitaristikaksikko Downingin ja Tiptonin poistuttua yhtyeen riveistä, ei bändin Rockfest-keikan jälkeen voi suuremmin valittaa. Tiukassa iskussa ollut yhtye paukutti hämmästyttävän kovatasoisen keikan Hyvinkään illassa ja löi luun kurkkuun kaikille epäilijöille. Erityisesti Rob Halford antoi palaa sellaisella intensiteetillä, ettei miehen uskoisi olevan liki 70-vuotias. Judas Priestin keikka oli niin upea elämys, että sen takia kannatti lähteä asioikseen Hyvinkäälle saakka.

3. Slayer – Helsingin jäähalli 8.12.2018

Slayerin “jäähyväiskeikka” Helsingin jäähallilla ei lopulta ollutkaan yhtyeen viimeinen esiintyminen kotimaamme kamaralla, mutta tämä ei joulukuisen keikan arvoa himmennä. Yhtyeen keikat ovat yllätyksettömyydestään huolimatta viihdyttäviä ja intensiivisiä kokemuksia, joissa rässimetallin ikivihreät piiskaavat yleisön huimaan laukkaan. Helsingissä nähtiin myös yksi bändin komeimmista lavarakennelmista, jonka vaihtuvat taustalakanat, erilaiset tulisuihkut sekä komeat liekkimeret tarjosivat viihdykettä myös näköaistille.

4. Ensiferum – John Smith Rock Festival, 21.7.2018

Ensiferum tarjosi hittibiisejä vilisevän keikan tämän vuoden John Smith -festivaaleilla. Yleisön kiihkoon lietsonut esitys aiheutti paikallaolijoissa niin voimakasta hurmosta, että keikan loppupuolella lavan edessä nähtiin myös villi yhteistanssihetki. Ensiferum on livebändi parhaasta päästä, jonka esityksissä yhdistyvät hienolla tavalla raivokas metallitulitus ja hyväntuulinen folk-iloittelu.

5. Dark Tranquillity – John Smith Rock Festival, 20.7.2018

Ruotsin melodeath-ylpeys Dark Tranquillity on elämänsä iskussa. Jämäkkää metallimusiikkia ja tarttuvia melodioita yhteen pulttaava bändi takoi tämän kesän John Smith -festareilla niin vakuuttavan keikan, että yhtyeen tuotantoon on tullut loppuvuoden aikana tutustuttua aiempaa syvällisemmin. Ja se on aina hyvän keikan merkki!

 

Iida Elstelä

Emperor

1. Emperor, Ihsahn, Leprous – Myrens Dam, Notodden 29.9.2018

Heittämällä koko vuoden, ja tähän mennessä elämän hienoimpiin kuuluva keikka nähtiin Norjassa Telemarkin läänissä syyskuun lopussa. Motstrøms -nimellä mainostettu tapahtuma järjestettiin Emperorin kotipaikassa Notoddenissa, ja lava oli rakennettu Myrens Damiin – paikkaan, jossa yhtyeen ensimmäinen musiikkivideo ”The Loss & Curse Of Reverence”  kuvattiin. Emperorin keulakuvanakin tunnetun Ihsahnin vaimo Starofash oli hoitanut keikan visuaalisen puolen, ja Myrens Damin kivisille seinille heijastettiinkin toinen toistaan kauniimpia videoita Norjan luonnosta, sekä sympaattisesti pariskunnan koirista Norjan luonnossa. Motstrøms olikin kuin perhekeikka, sillä keikalla esiintyneen Leprousin vokalisti Einar Solberg on Starofashin veli. Keikan hienoimpiin hetkiin kuului Ihsahnin ”Arktis.”-levyltä tutun kappaleen ”Til Tor Ulven (Søppelsolen)” esitys kokonaisuudessaan, Hans Herbjørnsrudin lukiessa levyltäkin löytyvän runon introna, sekä Raphael Weinroth-Brownen selloversio Emperorin ”I Am The Black Wizards”-kappaleesta, joka aiheutti jatkuvat kylmät väreet. On se vaan yksi upeimmista biiseistä ikinä.

2. Dimmu Borgir – Midgardsblot Metalfestival 17.8.2018

Midgardsblot -viikinkiteemaisen festarin perjantain pääesiintyjä Dimmu Borgir veti odotetusti todella tiukan ja virheettömän paketin. Keikan yllätyksenä nähtiin Mayhemin kitaristi Telochin hyppääminen lavalle corpse painteissa ja viitassa. Dimmu veti Telochin kanssa Mayhemin ”Freezing Moon”-biisin intron, jonka jälkeen Teloch soitti bändin kanssa vielä ”Indoctrination”-kappaleen. Edellisen näkemäni Dimmun keikan jälkeen oli ilo nähdä bändi näin hyvässä vedossa ja energisinä, ja onhan se lempibändi eturivistä aina vaan maailman paras juttu. Viimeinen biisi ”Mourning Palace” toi mukanaan roskan silmään.

3. Behemoth, Batuska – B90, Gdansk 15.12.2018

Behemothin julkaistua yhden vuoden parhaista levyistä, ”I Loved You At Your Darkest”, on yhtyeen livekunto pakko käydä tarkistamassa. Behemoth on kehittänyt shown, joka asunvaihtoineen ja väli-introineen sujuu kuin tanssi. Bändi näyttää ja kuulostaa paremmalta kuin koskaan. Lämppärinä toiminut Batushka on yhtye, jonka näin ensimmäistä kertaa, ja jonka keikkaa odotin innolla – enkä turhaan. Bändin esiintymistä voi kuvailla sanoin ”maaginen”, ”vangitseva” ja ”upea”. 

4. Ghost – The Forum, Los Angeles 16.11.2018

Ghost on elämänsä kunnossa, ja siitä elävä todiste koettiin The Forumissa marraskuussa. Ghostin useasti livenä todistaneena oli ilo kuulla uusimmalta ”Prequelle”-levyltä kappaleita joita ei aiemmin ollut kuullut, kuten ”Life Eternal” ja ”Pro Memoria”. Ilahduttavat kaksi kokonaista settiä saivat keikan kokonaispituudeksi lähes kolme tuntia sisältäen vartin väliajan, mutta tylsää ei tullut kertaakaan.

5. Amorphis, Myrkur – Jäähalli, Helsinki 10.11.2018

Amorphis on eittämättä Suomen kovimpia livebändejä, eivätkä yhtyeen keikat koskaan jätä kylmäksi. Jäähallin Black Box -keikka ei ollut poikkeus, ja ”Queen Of Time”-albumin biisit taipuvat Amorphikselta hipoen täydellisyyttä. Tanskalainen Myrkur oli oiva valinta lämppäriksi slaavilaisten folk-elementtien myötä.

Nicole Hellberg

Beast In Black @ South Park Tampere 2018

1. Beast In Black – Nosturi, Helsinki 10.2.2018

Uusien alkujen juhlaa vietettiin alkuvuodesta Nosturissa, kun kitaristi Anton Kabasen luotsaama Beast In Black soitti taianomaisen levynjulkaisukeikkansa. Lämmittelijänä toimi uusi helsinkiläinen metalliyhtye Oceanhoarse, jota johtaa entisen Amoral -yhtyeen kitaristi Ben Varon. Kyseinen yhtye jäi myös erityisesti mieleen, kun pohdin tänä vuonna parhaita näkemiäni uusia bändejä.

2. Hollywood Vampires – Kaisaniemen Puisto, Helsinki 6.6.2018

Kesäilta täynnä upeita esiintyjiä ja ainutlaatuinen keikkaelämys koostuen tähtikolmikko Johnny Deppistä, Alice Cooperista ja Joe Perrystä, eli Hollywood Vampires. Ei tuosta setistä kyllä kesäilta musiikillisessa mielessä paljoa enää parane, jos rakastaa vanhempaa rockia.

3. Stone Sour – Rockfest, Hyvinkää 10.6.2018

Taas kerran upea (vaikkakin kylmä) kesäilta, johon kuului mahtavan Corey Taylorin luotsaama Stone Sour. Itse näin yhtyeen nyt toista kertaa, ja odotukset kyllä taas täyttyivät.

4. Trivium – Nosturi, Helsinki 19.3.2018

”The Sin And The Sentence”-kiertue toi yhtyeen takaisin Suomeen ja Nosturin yleisö pääsi nauttimaan aimo annoksen väkevää metalcorea, vanhempien ja uudempien biisien tahtiin.

5. Apocalyptica – Tavastia Klubi, Helsinki 22.9.2018

”Apocalyptica Plays Metallica By Four Cellos”-kiertue toi sellistit kolmelle intiimille Tavastian-keikalle syksyllä. Olin paikalla tunnelmoimassa lauantai-iltana ja sain todistaa todellista soittamisen intohimoa, kun soittimina toimivat kauniit klassiset sellot, mutta musiikkina Metallica. Oli samaan aikaan sekä herkkää että myös raskasta. Haltioitunut yleisö sai myös kuulla Eicca Toppisen tarinointia yhtyeestä vuosien varrelta.

Markus Mickels

Iron Maiden @ Hartwall Arena

1. Iron Maiden – Hartwall Areena, Helsinki – 28.5.2018

Iron Maiden on kautta uransa ollut vastuussa monista edustamansa genren suurimmista livespektaakkeleista. Useampia niistä olen päässyt itsekin todistamaan viimeisen kymmenen vuoden aikana. Silti bändi onnistui aidosti yllättämään uusimmalla lavashow’llaan, joka on jopa heidän asettamaansa korkeaan rimaan nähden poikkeuksellisen kunnianhimoinen.

2. Lordi – Tavastia, Helsinki – 28.12.2018

Oman suosikkibändin loppuunmyyty keikka Tavastialla ei voi olla muuta kuin yksi vuoden kovimpia keikkoja. Joskos promoottorit heräisivät siihen, että Lordillekin voisi jopa olla kysyntää kotimaassaan, jos keikkoja vaan järjestettäisiin.

3. Nightwish – Gatorade Center, Turku – 14.12.2018

Nightwish on minulle bändi, jonka musiikillinen ulosanti on keskimääräisesti parantunut vuosien saatossa. Siksi bändin ensimmäisiin levyihin keskittyvä settilista ei vaikuttanut paperilla itselleni kovin houkuttelevalta. Pakko kuitenkin myöntää, että vaikka moni niistä omista suosikeistani jäikin soittamatta, bändi oli onnistunut koostamaan erittäin monipuolisen setin, joka toimi livetilanteessa mainiosti. Ja onhan bändin show melkoisen näyttävä pyroineen kaikkineen.

4. Body Count – Tuska Open Air, Helsinki – 29.6.2018

Ehkä elämäni toistaiseksi intensiivisimmät moshpitit tuli koettua tänä kesänä Tuskassa Body Countin setin aikana. Silloin tietää menon olleen kova, kun seuraavana päivänä pitää tarkistaa, onko keikasta jäänyt mustelmia matkamuistoiksi.

5. Tribulation – Tuska Open Air, Helsinki – 29.6.2018

Yksi vuoden yllättäjiä itselleni tänä vuonna oli ruotsalaisyhtye Tribulation. Tunsin bändin entuudestaan parin biisin perusteella, mutta keikkaan itseensä ei itselläni ollut kummempia odotuksia. Bändi pääsikin yllättämään sellaisella lavakarismalla, että jos kyseinen orkesteri eksyy lähivuosina Suomeen omalle klubikeikalleen, pyrin ehdottomasti olemaan paikalla.

Kommentoi julkaisua