Kaksi tuntia vanhan koulukunnan thrashia Saksan syövereistä – Overkillin ”Live in Overhausen” on bändin kirjoissa mammuttimainen livetallenne

Pitkä ikä ei näytä painavan amerikkalaista thrash-veteraania Overkillia, sillä he jaksavat tehtailla julkaisuja reippaalla tahdilla ja siinä samalla vielä lähteä keikkailemaan. Uutta julkaisua herroilta on luvassa tämän vuoden alkavalle kesälle, mutta tällä kertaa luvassa on aivan jotain muuta kuin tukku uusia sävellyksiä. Luvassa on livetallenne huhtikuun 2016 puolelta Saksassa soitetusta keikasta, joka kantaa nimeä ”Live in Overhausen”. Tarkastellessa Overkillin pitkää julkaisulistaa, edellisestä livejulkaisusta (kun ei lasketa bonusjulkaisuja, mitä löytyy joistakin kokopitkistä) on kulunut melkoinen tovi, joten pienoinen vaihtelu ei ole ollenkaan haitaksi. Kyllä, ”Wrecking Everything – Live” (2002) on bändin viimeisin livejulkaisu, joten nyt on hyvä aika tarkastaa ”Live in Overhausenin” kautta, löytyykö vanhoista ukoista vielä potkua.

Pikaisella katsauksella huomaa, että Saksassa vedetty keikka on ollut poikkeavan pitkä, varsinkin, kun lähtee vertailemaan edellisen livetallenteen settilistaa. Sitten tarkastellessa suurennuslasilla Overkillin rakentamaa settilistaa huomaa, että ukot ovat soittaneet keikalla levyt ”Feel the Fire” (1985) ja ”Horrorscope” (1991) kokonaan läpi. Nyt voidaan todeta heti kättelyssä, että tarjolla on melkoinen kattaus! Omat kiinnostukset nousevat korkeammalle sen suhteen, miten herrat vetävät kyseiset klassikkojulkaisut livenä. Ovathan nämä kaksi kokopitkää – varsinkin debyyttilevy – melkoisia helmiä Overkillin pitkässä julkaisulistassa, joten ”Live in Overhausen” lupailee tässä vaiheessa etenkin bändin vanhoista tuotannoista kiinnostuneille melkoista herkkua.

Jälkeenpäin kuultua julkaisun suunnitteluvaiheesta, alun perin keikka oli tarkoitus olla ”Horrorscope” -levystä toteutettu erikoisshow, mutta suunnitelmiin tuli sitten ”pientä” muutosta. Miksi tyytyä yhteen, kun voidaan vetää kahden levyn erikoiskeikka? Ja näin ”Feel the Fire”-albumi päätyi siinä sivussa samalle settilistalle.

Itse keikka alkaa ”Horrorscope”-kappaleilla ja samassa järjestyksessä, miten ne ovat albumillakin. Starttirallin ”Coma” lähtiessä käyntiin kuulee ehdottomasti, että julkaisun soundipuoli on hoidettu ja tallennettu erittäin ammattitasoisesti. Potkua, tulta ja tappuraa tulee siihen malliin, että tämän livetallenteen parissa viihtyy. Totta kai veteraanien soitot vaikuttavat yhtä hyvin laatuun, mutta ukkojen soitanta on tiukkaa kuunneltavaa. Myös parrasvaloissa olevan Bobby ”Blitz” Ellesworthin laulusuoritukset ovat priimatasoa kerrakseen. Tästä olen muistaakseni ennenkin maininnut edellisessä Overkillin levyarvostelussa, mutta todetaan vielä kerran, että iäkkään Ellesworthin ääni on edelleen rautaa. Jos vielä mietityttää käsitys/teoria ”ikä on vain numero”, niin muun muassa tämän livetallenteen parissa voi ottaa asiasta tarkemmin selvää.

”Horrorscope” -episodissa löytyvät potkivat ja groovaavat ”Blood Money”, ”Thanx for Nothin´” sekä ”Live Young, Die Free” ovat nykypäivän liveversioina mainioita näytteitä. Kuitenkin, levystä tietäville settilistaan on mahtunut ne hieman ”ok”-tasoisetkin näytteet, kuten ”Horrorscope”, Edgar Winteriltä lainattu ”Frankenstein” ja päätöskappale ”Soulitude”, joiden parissa omat ajatukseni oleskelivat jossain muualla. Näiden biisien aikana kuluivat pahimman luokan tylsät hetket tämän livejulkaisun parissa, varsinkin, kun samoihin sessioihin on mahtunut jonkin sortin jammailuosuuksia. Albumilla näistä kappaleista saa hieman enemmän irti, mutta liveversioiksi ne eivät sovi. Valitan.

Itselleni keikan toinen episodi, eli ”Feel the Fire”-teemalla lähtevä soitto on näistä kahdesta se mieluisin osa. Ukkojen into ja energia, puhumattakaan yleisöstä, ovat vielä hyvässä iskussa, joten tiukkaa menoa on todellakin vielä luvassa. Livenäytteinä kuuluvat ”Rotten to the Core”, ”Hammerhead”, ”Feel the Fire” ja “Kill at Command” ovat soittoina melkoista orgasmia korville. Nämä helmet eivät tule vanhenemaan koskaan! Koko paketin viimeisen raidan ”Fuck You!” -klassikon tahdissa Overkill pistää viimeisillä voimilla vettä myllyyn, jolla on hyvä päättää huikean huima keikka. Itse ”Fuck You!” -raidan lopussa kuulee vanhan Batman -tv-sarjan alkutunnarin, joka jätti huvittuneen mielen vielä hetkeksi aikaa. Tällä on hyvä lopettaa!

Jo on varsinainen tallenne Overkillin miehistöltä! Tästä paketista riittää materiaalia, joka on kaiken lisäksi ammattitasolla purkitettu. En muista tarkalleen, milloin olisin viimeksi kuunnellut livejulkaisua, jossa äänentasot ovat melkoista korvakarkkia. Harvoin tällaisia tulee vastaan. Erityispropsit myös Blitz Ellesworthin energiselle suoritukselle ja mukana olevalle yleisölle. Harmillisesti ”Horrorscope” -levyltä löytyy enemmän niitä tylsiä hetkiä kuin ”Feel the Fire”-osiosta, mutta ideana tällainen toteutus ei ollut todellakaan huono. Kaikki te, joilla on halu ja kiinnostus kuulla ”Horrorscope” ja ”Feel the Fire” vuoden 2016 liveversioina, niin ”Live in Overhausen” on oikea valinta ottaa haltuun. Dvd -ja blu-ray-paketeista on mahdollista saada vielä enemmän irti, kuin tässä arvostelun levykatsauksessa.

8-/10

Kappalelista:

01. Coma
02. Infectious
03. Blood Money
04. Thanx for Nothin´
05. Bare Bones
06. Horrorscope
07. New Machine
08. Frankenstein
09. Live Young, Die Free
10. Nice Day – For the Funeral
11. Soulitude
12. Raise the Dead
13. Rotten to the Core
14. There’s No Tomorrow
15. Second Son
16. Hammerhead
17. Feel the Fire
18. Blood and Iron
19. Kill at Command
20. Overkill
21. Fuck You!

Overkill Facebookissa

Overkill Homepage

Kirjoittanut: Sami Elamaa

Kommentoi julkaisua