Kameleontti

Kameleontti 2013Tamperelainen metallia soittava Kameleontti julkaisi uuden ”Henkiinjäämisharha” nimeä kantavan albuminsa 22. päivä marraskuuta. Kaaoszine otti yhteyttä sähköpostitse yhtyeen kitaristiin Ville Hakasaloon ja kyseli mieheltä hieman yhtyeen tuoreimpia kuulumisia sekä mietteitä uuden albumin tiimoilta. Lue lisää lukeaksesi yhtyeen haastattelu kokonaisuudessaan.

Morjensta. Kuinkas vuosi on Kameleontin leirissä kokonaisuudessaan sujunut?

Ville Hakasalo: Hyvinhän se on mennyt. Alkuvuodesta nauhoitettiin ahkerasti levyä ja saatiin kaikki vihdoin loppukeväästä valmiiksi. Kesällä käytiin pyörähtämässä muutamalla keikalla, mikä tietysti maistui pitkien studiosessioiden jälkeen. Enemmän ja vähemmän tämän albumin kimpussahan tässä vapaa-aika on mennyt, mutta nyt se on pihalla ja ollaan enemmän kuin tyytyväisiä lopputulokseen!

Teiltä ilmestyi uusi albumi nimeltä ”Henkiinjäämisharha” tosiaan 22. päivä. Millaisia odotuksia teillä itsellänne on albumin suhteen?

Kameleontti Henkiinjäämisharha 2013Ville Hakasalo: Kyllä me toivotaan, että tämä albumi avaisi ovia aina vain isommille keikkalavoille ja sitä kautta saataisiin isomman yleisön päät kääntymään meidän suuntaan. Mitään varsinaisia odotuksia myyntilukujen  suhteen ei ole.

Lähinnä tärkeintä olisi, että uusi albumi saavuttaisi mahdollisimman paljon uusia kuuntelijoita ja että siihen paneuduttaisiin kokonaisuutena. Kaikki tässä bändissä osaa arvostaa hyviä albumikokonaisuuksia, joten on ainoastaan luonnollista yrittää itsekin tehdä albumeista hyviä kokonaisuuksia.

Miten albumi mielestäsi musiikillisesti eroaa edellisestä ”Tärkein vähemmistö” nimeä kantavasta albumista? Oliko teillä jotain juttuja, joita halusitte toteuttaa toisin tällä kertaa verrattuna edelliseen albumiinne?

Ville Hakasalo: Kyllä me tällä albumilla haluttiin venyttää musiikillisia ääripäitä enemmän kuin edellisellä levyllä. Debyytti oli suhteellisen teknistä turpaanvetoa alusta loppuun, joka johtui varmasti siitä, että reeniksellä noita biisejä sovitettiin tuolloin lähes joka viikko uuteen uskoon. Uudella albumilla me opittiin luottamaan enemmän siihen, mikä on tärkeintä ja ominta meidän biiseissä.

Tämä albumi päätettiin tehdä eri ihmisten kanssa kuin aiemmat neljä studiosessiota. Mitään varsinaista syytä siihen ei ollut, mutta pientä uutuuden viehätystä siinä kai haettiin. Perinteisesti nauhoitushommat meille on hoitanut Henkka ”öyhtis” Virsell, mutta tällä kertaa nauhoitettiin Putkisaaren Jannen kanssa kaikki muu paitsi rummut. Rummut käytiin purkittamassa Ylöjärvellä Famtom-studiolla Oittisen Samun kanssa, joka vei rumpusoundit ihan uudelle tasolle. Isoin kiitos levyn onnistumisesta kuuluu ehdottomasti Jannelle hyvästä duunista!

Mistä albumin kappaleet oikein kertovat? Millaisia asioita albumi käsittelee?

Ville Hakasalo: Pääsääntöisesti teksteissä on erilaisia tilanteita elämästä ja niitä tarkastellaan joko yksittäisen ihmisen näkökulmasta tai sitten yleisemmällä tasolla. Lisäksi käsitellään vähän ilmastonmuutosta ja sen seurauksia. Vähän kliseisesti voisi sanoa, että teksteihin voi kukin liittää omat mielikuvansa ja tarinansa. Mikään perinteinen tarinankerronta ei oikein istu tällaiseen musiikkiin, ei ainakaan suomeksi.

Albumilla on varsin mielenkiintoinen nimi. Mistä nimi oikein tuli albumille?

Ville Hakasalo: Muistaakseni termi tuli vastaan alun perin Nassim Nicholas Talebin kirjassa Musta Joutsen. Se on siis muun muassa taloustermi, mutta sillä tarkoitetaan myös ajatteluharhaa. Usein esimerkiksi jokin onnistuminen tuodaan niin vahvasti esiin, että se saadaan näyttämään helposti saavutettavalta ja unohdetaan siihen johtaneet epäonnistumiset sekä muut epäonnistujat. Näin syntyy kuva, että kuka tahansa voi saavuttaa helposti mitä vain. Tätä yksinkertaisesti selitettynä tarkoittaa henkiinjäämisharha.

Levyn ensimmäinen single oli nimeltään ”Talvisalama” ja siitä julkaistiin myös video. Mistä saitte idean videoon ja miksi päädyitte valitsemaan albumilta ensimmäiseksi singleksi juuri kyseisen kappaleen?

Ville Hakasalo: Videon käsikirjoitti ja toteutti rumpali Heikin yritys Koju Film Company. Lyhyen sähköpostittelun jälkeen lyötiin idea lukkoon ja käytiin helmikuisessa Joensuussa kuvaamassa soittokohtaukset. Perinteisesti metallivideot ovat suhteellisen soittopainotteisia, joten tällä videolla yritettiin tuoda vähän monipuolisempaa toteutusta ja tarinaa vastapainoksi sille.

Talvisalama” on aika monipuolinen kappale, vaikka rakenteellisesti se on hyvinkin perinteinen singlebiisi. Biisin työnimi taisi jo olla ”Single”, että kyllä se melko aikaisessa vaiheessa oli päätetty valita singleksi. Se saatiin soundillisesti ja soitannollisesti purkitettua myös hyvin, joten se oli sitä myöten selvä.

Vaikkakin yhtyeellä on takanaan jo muutama julkaisu niin se on silti vielä suurelle kansalle varsin tuntematon. Kuinka te itse kuvailisitte Kameleontin musiikkia sellaiselle joka ei teistä koskaan ole kuullut?

Ville Hakasalo: Lyhyesti voisi todeta musiikin olevan suomenkielistä riffipohjaista groove metallia, jossa on vaikutteita eri musiikkigenreistä. Bändin yhteiset suosikit tulee pääsääntöisesti Pohjois-Amerikasta ja Ruotsista, joten jos niiltä suunnilta tuleva saman genren metallimusiikki kiinnostaa, niin kannattaa ottaa meidät kuunteluun.

Nykypäivänä yhtyeen musiikin saaminen peleihin on todella loistavaa mainosta yhtyeille. Jos itse saisit valita jonkin kappaleen tulevalta albumilta, joka päätyisi johonkin peliin niin minkä pelin valitsisit ja minkä kappaleen sinne haluaisit soimaan?

Ville Hakasalo: Valitsisin albumin nimibiisin ”Henkiinjäämisharha” ja peli olisi tietysti Battlefield 4!

Vuosi 2013 alkaa olemaan jo loppumaisillaan ja suurin osa julkaisuista on jo tullut pihalle. Tuliko tänä vuonna ulos jotain sellaisia albumeita, jotka ovat pyörineet soittimessasi normaalia pidempään?

Ville Hakasalo: Tänä vuonna tuli pitkästä aikaa hyvät levyt sekä Soilworkilta että Killswitch Engagelta, joten niitä tuli kuunneltua jonkin verran. Kvelertakin toinen albumi tuli myös tänä vuonna ja oli odotetusti erittäin hyvä. Lisäksi voisi mainita Medeialta juuri ilmestyneen ”Iconoclasticin”!

Kiitoksia erittäin paljon haastattelusta ja onnea tulevan albumin tiimoilta. Haluatko vielä lopuksi sanoa jotain Kaaoszinen lukijoille?

Ville Hakasalo: Kiitos mielenkiinnosta, ja muistakaa avata poninhännät keikoilla!

Kommentit