Kanadalaisen kantrirokkarin esikoisalbumi povaa lupaavaa tulevaisuutta – arviossa Cory Marksin ”Who I Am”

Kirjoittanut Aleksi Parkkonen - 16.8.2020

En ole täysin varma, mistä viimeaikainen kiinnostukseni akustisesti soitettua rockia ja kantrirockia kohtaan kumpuaa, mutta viime syksynä julkaistun Jay Smithin ”Young Guns” -albumin myötä olen huomannut etsiväni kyseisen tyylistä musiikkia. Onnekseni, jälleen kerran, vastaan osui kiinnostusta herättävä tuttavuus, kun kuuntelen Cory Marksin vastikään julkaistua ”Who I Am” -albumia.

Kanadalainen Cory Marks on vielä suhteellisen tuntematon nimi – mutta tuskin kauan. Sen voi päätellä jo pelkästään siitä, että hänen debyyttialbumillaan on vierailemassa niin Ivan Moody (Five Finger Death Punch), Lzzy Halestorm (Halestorm), Travis Tritt kuin Mick Mars (Mötley Crüe). Albumi ei kuitenkaan ratsasta pelkästään vierailijoiden nimillä, vaan Marks kykenee kannattelemaan sitä hyvin itsekin. Kolmetoista kappaletta sisältävä esikoisalbumi johdattaa kuulijansa rockin särmikkyydellä karaistuun kantrirockiin, josta ei puutu tarttuvuutta eikä tunnelmaa.

Vaikka Marks käsittelee albumillaan monenlaisia asioita kuten sydänsuruja ja kiitollisuutta elämää kohtaan, leimaa albumia tietynlainen huolettomuus ja hyväntuulisuus. Siitäkin huolimatta, että Marksin ääni on matala, ja siitä löytyy melankoliaa. Levyn avaava ”Devil’s Grin” on tamppaavalla boogilla ryyditetty rockralli, joka saa jalan väkisin liikkeelle. ”Good To Be Us” on nimensä mukaisesti myönteisyyttä pursuava kappale, jonka äänimaisema on niin mahtava, että se on kuin tehty stadionkeikkoja varten. ”Another Night In Jail” on ensimmäinen verkkainen ja surumielisempi kappale, joka ei sanomastaan huolimatta ole toivoton, vaan siitä löytyy myös toivon pilkahdusta.

Kun levyn kahdelle raidalle on päätynyt isoja nimiä, herää luonnollisesti kysymys siitä, millaista jälkeä ”Outlaws & Outsiders” -ja ”Out In The Rain” -kappaleissa on saatu aikaan? Ensimmäinen edellä mainituista kappaleista on reipastahtisempi, ja sen kertosäkeistöissä kuullaan Moodyn lauluosuuksia. 5FDP:n vokalistin osuudet ovat mainio lisä, mutta mielestäni Marks olisi pystynyt hoitamaan osuudet itsekin. Kun kappaleelle on päätynyt vierailemaan myös Tritt ja Mars, herää ajatus, onko maineikkaat muusikot otettu mukaan vain markkinointikikkana? Onneksi ”Out In The Rain” osoittaa luuloni vääräksi, ainakin kyseisen kappaleen kohdalla, sillä Marksin ja Lzzy Halestromin välille kehitetty dialogi on todella kaunis kaiken kaihoisan kantrisoundin kera. Kappaleella vierailevan solistin osuus on täysin oikeutettu, sillä ilman Lzzyä kappale olisi tuskin kasvanut täyteen mittaansa.

”Who I Am” -albumin kovimmat paukut sijoittuvat levyn alkupuolelle, mutta onneksi taso ei laske albumin loppua kohden. ”My Whiskey Your Wine” on kaunis melankolinen juomalaulu, josta löytyvät jousisovitukset antavat kappaleeseen lisää syvyyttä ja struktuuria. ”Keep Doing What I Do” on pitkäsoiton viimeinen napakka rockkappale ennen hienoa ”Out In The Rainia” sekä kahta bonuskappaletta. Bonukset ovat mukava lisä albumin antiin.”She’s Hollywood” ei eroa soundinsa puolesta albumin aiemmista kappaleista, joten on hieman erikoista, että kappale on päätynyt bonukseksi. Akustinen versio ”My Whiskey Your Wine” -kappaleesta on pelkistetympi sovitus alkuperäisestä kappaleesta, ja se näyttää, että kappale toimii koruttomallakin sovituksella.

Kun kuuntelee Cory Marksin debyyttialbumia, on helppo ymmärtää, miksi pitkäsoitto on kerännyt maailmalla paljon suitsutusta. ”Who I Am” on hieno, monipuolinen ja puhutteleva kokonaisuus, joka sitoo mainiosti yhteen kantrirockin sekä jykevämmän rocksoundin. Albumi on ennen kaikkea maanläheinen ja helposti lähestyttävissä. Marks on saanut aikaan kaiken kaikkiaan hienon debyyttialbumin, joka povaa miekkoselle lupaavaa uraa.

9/10

Kappalelista:

 1. Devil’s Grin
 2. Outlaws & Outsiders (Ivan Moody, Travis Tritt, Mick Mars)
 3. Good To Be Us
 4. Blame It On The Double
 5. Another Night In Jail
 6. Who I Am
 7. Drive
 8. Better Off
 9. My Whiskey Your Wine
 10. Keep Doing What I Do
 11. Out In The Rain (feat. Lzzy Hale)
 12. She’s Hollywood (Bonus)
 13. My Whiskey Your Wine (Acoustic) (Bonus)

Cory Marks Facebookissa

Kirjoittanut: Aleksi Parkkonen

Luetuimmat

Uusimmat