”Kantrimusiikki on jämähtänyt lokeroonsa, ja haluan muuttaa asian” – haastattelussa kantria ja hard rockia yhdistelevä Cory Marks

Kirjoittanut Aleksi Parkkonen - 27.9.2021

Cory Marks julkaisi viime vuonna esikoisalbuminsa, jonka turvin muusikko on päättänyt aloittaa maailmanvalloituksen kantria ja hard rockia yhdistävällä soundillaan. Marks julkaisi syyskuussa ”Nashville Nights” -EP:nsä, jonka tiimoilta Kaaoszine haastatteli muusikkoa. Juttutuokion aikana Marks kertoi työskentelystä Five Finger Death Punchin vokalisti Ivan Moodyn ja Halestormin Lzzy Halen kanssa sekä avarsi pandemian vaikutusta uraansa. Marks mainitsi myös, mitä hyötyä lentämisen tuomasta kokemuksesta on ollut muusikonuralla.

Moro, Cory Marks! Mitä sinulle kuuluu?

Marks: Minulla menee tällä hetkellä mukavasti. Palasin juuri parin viikon mittaiselta kiertueelta, joka kulki halki Amerikan Halestormin kanssa. Seuraavaksi vietän aikaa hieman kotona, ennen kuin lokakuussa on uusi keikkoja. Asiat ovat miten ovat nyt, kuten tiedät pandemiasta johtuen, ja odotan kovasti keikoille pääsyä jälleen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tuntui varmasti hyvälle päästä soittamaan jälleen?

Marks: Se tuntui todella hyvälle pitkän tauon jälkeen. Oli mahtavaa olla eri puolilla Yhdysvaltoja soittamassa tuhansille ihmisille, jotka lauloivat kanssani kappaleita, vaikka olin vain Halestormin lämmittelijä. Mutta kaikkinensa; soittaminen, kiertue-elämä ja ihmisten tapaaminen on mahtavaa, enkä malta odottaa, että pääsen Suomeen soittamaan.

Debyyttialbumiltasi löytyy kappale, jolla Halestormin Lzzy Hale laulaa kanssasi. Kuinka yhteistyönne sai alkunsa aikanaan?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Marks: Kyseinen kappale, ”Out in The Rain”, on yksi muutamasta kappaleesta viime vuonna ilmestyneeltä esikoisalbumiltani, jolla on mukana vieraileva vokalisti. Ennen albumin julkaisua sain tiedon tuottajalta, että Lzzy haluaa olla mukana sillä kuultuaan sen. Mielestäni Lzzy valitsi loistavan kappaleen itselleen, sillä hän laulaa mahtavasti. Lzzy vei kappaleen seuraavalle tasolle, sillä hän on itsessään seuraavaa tasoa. Olen kiitollinen, että hän lähti kappaleelle mukaan, ja sen myötä olen voinut tutustua häneen.

Kuulostaa hienolle! Lzzyn lisäksi myös Five Finger Death Punch -yhtyeen Ivan Moody vieraili ”Outlaws & Outsiders” -kappaleella. Millaista hänen kanssaan työskentely oli?

Marks: Ivan on hauska ja huikea rokkari. Asia järjestyi tuottajaltani Kevin ansiosta, joka työskenteli myös 5FFDP:n kanssa. Hän soitti minulle yhtenä keskiyönä, ja kuvittelin asian olevan hyvin kiireinen, kellonajan huomioiden. Vastattuani puhelimessa ei kuitenkaan ollut Kevin, vaan Ivan, joka moikkasi iloiseen tyyliinsä ”mitä kuuluu?”. Sitten hän lisäsi, että aikoo laulaa kappaleellani ja kertoi olevansa kiitollinen siitä. Mietin mielessäni, että ”kiitos itsellesi”. Sillä hetkellä koin asian epärealistiseksi onnenpotkuksi. Äänityksen jälkeen olemme olleet kavereita, ja toivon että työskentelemme tulevaisuudessa yhdessä lisääkin.

Tästä tulikin mieleeni, että tänä syksynä julkaistulla EP:lläsi on sama kyseinen kappale ilman Moodyn lauluosuuksia. Huomasin myös sen, että aika moni kappale EP:llä on peräisin debyyttialbumiltasi. Miten päädyit tällaiseen ratkaisuun?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Marks: Ajattelin levy-yhtiöni kanssa, että haluan säästää uuden albumin julkaisemisen siihen asti, että pääsen kunnolla kiertueelle. Halusin kuitenkin tarjota kuuntelijoille jotain uutta, joten ”Nashville Nights” -EP:lle on valikoitu kappaleita, jotka ovat nyt vain minun esittämiäni sekä myös muutama live-versio. Tämän lisäksi EP:llä on uusi kappale, ”In Me I Trust”, joka antaa esimakua ensi vuonna julkaistavasta albumista.

Kiinnostukseni heräsi välittömästi, voitko kertoa albumista?

Marks: Kävin helmikuussa tuottajani kanssa Nevadassa äänittämässä sitä, ja meillä on nyt kymmenestä kahteentoista kappaletta esivalmisteltuna. Lokakuussa meidän olisi tarkoitus saattaa ne valmiiksi muutaman ekstrakappaleen kera.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kappaleiden kirjoittamisen suhteen minulla on ollut hauskaa, sillä pandemia on antanut siihen paljon aikaa. Tuleva albumi nojautuu aiempaa enemmän kantriin, mutta siltä löytyy myös ”In Me I Trust” -kappaleen kaltaisia rokkaavampia teoksia. Raskaamman rockin ystävien ei siis tarvitse olla huolissaan.

Tämä oli mukava kuulla, sillä pidän kovasti tavastasi sekoittaa kantria ja rokkia keskenään.

Marks: Minusta kukaan muu ei juuri tee sitä. Toivon, että se auttaa kantrimusiikkia, sillä se on jämähtänyt lokeroonsa. Minusta asian pitäisi muuttua, ja haluan olla se muutos.

Minusta olet hyvä pioneeri sillä saralla. Tästä tuli mieleeni, että millaiset asiat inspiroivat sinua sanoituksia kirjoittaessa?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Marks: Minulle elämä itsessään opettaa monenlaisia asioita, antaessaan erilaisia kokemuksia niin ylä- kuin alamäistä. Kun olen tyytyväinen, pyrin kirjoittamaan asiasta, ja kun olen alakuloinen, yritän saada siitäkin jotain irti. Ihmisyyteen ja elämään kuuluu iloa, surua kuin murhetta, ja uskon, että kun niistä asioista kirjoittaa rehellisesti joko itselleen tai jollekin, monet kuulijat voivat samaistua niihin. Sillä ei ole väliä onko kyseessä kantria vai rokkia, sillä hyvä kappale hyvine sanoituksineen on hyvä kappale.

Mainitsit että olet päässyt soittamaan tänä vuonna muutamat keikat. Kuinka paljon pandemia on vaikuttanut muusikon uraasi?

Marks: Vuoden 2020 jälkeen, mainitsemani viisi keikka Halestormin kanssa ovat olleet ainoat koko aikana. Kun pandemia iski, se tyhjensi keikkakalenterini täysin. Siinä menivät 35 Yhdysvaltoihin suunniteltua keikkaa Breaking Benjamin kanssa, kourallinen keikkoja Alice Cooperin kanssa, sekä konsertit Saksassa, Italiassa ja Australiassa. Ja myös 28 keikkaa Kanadassa. Käytännössä sata sovittua konserttia maailmanlaajuisesti hävisi tuhkana tuuleen.

Luonnollisesti se veti mielen matalaksi, mutta onneksi sain soittaa nämä keikat Halestormin kanssa. Se antoi minuun sitä virtaa, mitä kaipasinkin, ja ennen kaikkea rohkaisua siitä, että asiat palautuvat normaalimmaksi. Me olemme ladattuja ja valmiina keikoille!

Sadan sovitun keikan peruuntuminen on ollut melkoinen shokki. Kuinka olet selviytynyt pandemia-ajasta ylipäänsä muusikon näkökulmasta?

Marks: Selitin asiaa itselleni siten, etten ollut ainoa jolle näin kävi, kuten en ollutkaan. Hyvin moni muu musiikkialalla kuin sen ulkopuolellakin kärsi pandemiasta. Se auttoi paljon, kuten se, että pandemia antoi mahdollisuuden keskittyä enemmän itseeni, perheeseeni ja asioihin joista pidän. Pandemian aikana sain mahdollisuuden miettiä, mihin tähtään elämässäni ja kuinka pääsen sinne. Sain myös mahdollisuuden toteuttaa haaveeni, eli suorittaa lentäjän-tutkinnon loppuun. Ostin pienkoneen, mikä piti minut järjissäni. Ja nyt kun kuntosalit ovat jälleen auki, pääsen sitä kauttakin kohottamaan mielenterveyttäni. Voin suositella jokaiselle, että käy lenkillä tai tee punnerruksia niin, että hiki alkaa virtaamaan – tunnet sen jälkeen olosi paremmaksi, takaan sen.

Mukavaa, että mainitsit lentämisen, sillä muistan lukeneeni jostain, että olet lentänyt. Koetko, että muusikon ja lentäjän tehtävissä on jotain samanlaista? Voitko hyötyä lentämisestä muusikkona?

Marks: Se mihin tähtään muusikkona, on minusta lentäjänä minua valmistanut. Mitä tulee päättäväisyyteen ja kovaan työhön, sekä valmiina olemiseen. Niin konsertissa soittaminen kuin lentäminen ovat intensiivisiä asioita. Ja mitä tulee musiikin kirjoittamiseen, on lentäminen inspiroinut minua siinäkin suhteessa. Joissakin kappaleissa on viitteitä lentämiseen ja päättäväisyyteen. Minusta lentäminen ja musiikki sopivat hyvin yhteen, ja haaveenani on yhdistää ne molemmat tekemällä konsertteja, joissa yhdistyy myös lento-show.

Se olisi kyllä elämys! Tässä kohtaa kiitän sinua, Cory Marks, haastattelusta. Haluaisitko lähettää terveiset lukijoille?

Marks: Kiitos kaikille, kun olette kuunnelleet musiikkiani, ja muistakaa seurata minua sosiaalisessa mediassa niin Instagramin, Twitterin kuin Facebookin kautta. Pyytäkää ihmeessä radioasemianne soittamaan kappaleitani. Toivon mukaan näemme ensi vuonna!

Cory Marks Facebookissa

Haastatellut: Aleksi Parkkonen

Luetuimmat

Uusimmat