Kauko Röyhkän Facebook-sivut palasivat takaisin: sivut vaan näyttäisi kaapanneen joku Intiassa

Kirjoittanut Samuel Järvinen - 13.1.2021

Marraskuussa 2020 Kauko Röyhkän suositut Facebook-sivut katosivat yhtäkkiä. Pitkän linjan kotimainen rock-muusikko ilmoitti asiasta Kauko Röyhkä & Riku Mattila -sivulla, jossa hän myös myöhemmin kertoi yrittävänsä epätoivoisesti saada sivuaan takaisin.

Sivu on kuin onkin nyt palannut jälleen Facebookiin, mutta ei sellaisena kuin Röyhkä itse olisi toivonut. Kun sivuilla vierailee nyt, ne kuuluvat ilmeisesti jollekin Intiassa, sillä sivu on täyttynyt eri intialaisnaisten kuvista. Kaappaus näyttää tapahtuneen joulukuussa, sillä ensimmäinen ulkopuolinen julkaisu sivuille tapahtui silloin. Röyhkän julkaisu vuodelta 2013 on vielä tallella, muut ovat poistuneet.

Sivun tiedoissa lukee nykyisin ”follow me to chat with me”, ja kyseessä on mitä ilmeisimmin bottitili, jonka tarkoituksena on huijata ihmisiä. Sivujen URL-osoite näyttää, että sivuja hallitsisi henkilö nimeltä Kakoli Ruma, mutta kyseessä ei välttämättä ole oikea henkilö. Kakoli Ruma ei myöskään juuri tuota hakutuloksia ennen uutisia Röyhkän sivujen kaappaamisesta, joten myös tämä nostaa epäilyjä.

Kauko Röyhkällä oli tapana kirjoittaa Facebookiinsa kannanottoja ja pohdintoja elämästä, politiikasta ja musiikista. Lisäksi Röyhkä alkoi pandemian aikoihin järjestää sivujensa kautta tilaustyönä tehtäviä kappaleita kuuntelijoilleen.

Yksi tapa auttaa Röyhkää on ilmiantaa sivun kappaus. Tämä onnistuu käyttämällä sivuilla polkua Report page (kolme pistettä tykkäys- ja hakutoiminnon vieressä) > Fraud or Scam > Pretending to be another business, minkä jälkeen hakukentästä etsitään Kauko Röyhkä & Riku Mattila -sivu (löytyy myös liittämällä hakuun RoyhkaMattila, joka on sivujen tunnus Facebookissa).