Kolumni: Natsibändiksi leimaaminen niellään purematta

Suomen ja pitkälti koko maailman poliittinen ilmapiiri on nykyisin erittäin tulehtunut, siitä tuskin on erimielisyyttä. Viime vuosina se on näkynyt myös metalli- ja varsinkin black metal -skenessä, kun natsibändien ja ”natsibändien” keikkoja on peruttu vähän siellä sun täällä. Viimeisimpinä myrskyn kouriin on joutunut Metallihelvetin Turku Saatanalle -tapahtuma, joka järjestetään 3.–4.2.2017 Turun Gongissa. Turku Saatanalle keskittyy pitkälti black metaliin eri muodoissaan, ja sen esiintyjinä ovat tänä vuonna mm. ProfanaticaAjattara, True Black Dawn ja IC Rex.

Kaksi esiintyjää peruttiin hiljattain Gongin toimesta. Varisverkosto-sivuston mukaan Naer Mataron on natsiyhtye ja Sielunvihollinen räikeän rasistinen. Todisteet Naer Mataronin basisti Goergios Germenisin eli Kaiadasin natsikytköksistä ovat toki vankkoja. Hän on kreikkalaisen Kultainen Aamunkoitto -puolueen kansanedustaja, ja tuo puolue kannattaa avoimesti kansallissosialismia. Sinänsä ymmärrän närkästyksen, vaikka Naer Mataronin musiikilla ei olekaan mitään tekemistä tuon asian kanssa. Keikkapaikoilla on oikeus olla ottamatta valitsemiensa aatteiden edustajia esiintymään, jos niin haluavat. Germenis ei kuitenkaan soita Naer Mataronin keikoilla, joten kaikki väitteet siitä, että Turku Saatanalle -tapahtumassa olisi ollut esiintymässä natsiyhtye, ovat melko hataralla pohjalla. Minkäänlaisia todisteita ei myöskään esitetä sille, että tällaiset tapahtumat olisivat Varisverkoston sanojen mukaisesti natsijärjestöjen rekrytointitapahtumia.

Mitenkäs Sielunvihollisen räikeä rasistisuus sitten? Bändi kyllä kritisoi teksteissään kristinuskoa ja islamia sekä ylistää Saatanaa. Sanoituksien kritiikki on usein rajua, suorasanaista ja jopa aggressiivista. Ymmärrän provosoitumisen, mutta kaiken järjen mukaan tuo ei tee kenestäkään rasistista. Eihän? Kaikkihan saavat toki itse päättää, miten tulkitsevat minkäkin kappaleen sanoitukset, mutta vaikka Sielunvihollisen sanoja lukisi ja tulkitsisi aivan sanantarkasti, en näe niiden olevan perusidealtaan pahempia kuin esimerkiksi Madonnan kommentti, että hän on ajatellut Valkoisen talon räjäyttämistä. Hänen mukaansa se oli metafora.

Varisverkoston kaltaisilla järjestöillä ja samanlaisia aatteita fanaattisesti ajavilla ihmisillä tuntuu olevan valta päättää siitä, mikä yhtye saa soittaa missäkin. Lähetetään keikkapaikoille hatusta vedettyjä faktoja ja/tai unohdetaan kertoa joitain erittäin oleellisia asioita. Nykyään kun antifasistisen maailmankuvan puolesta taistelevien ei tarvitse todistella sanomisiaan millään tavalla, tietysti myös Gong pelästyi ja peruutti näiden kahden yhtyeen keikat asiaa sen enempää tutkimatta. Heidän vastauksessaan toki väitetään, että esiintyjien taustat tarkistetaan, mutta lukemalla esimerkiksi Metallihelvetin erittäin pätevän vastauksen voidaan todeta, ettei näin ole ainakaan tässä tapauksessa käynyt. Sen sijaan asioita oman etunsa mukaisesti vääntelevien Varisverkostojen ja muiden vastaavien sanoihin uskotaan sokeasti ja käskyjä totellaan kyseenalaistamatta. Mutta miksi näin on? Pelätäänkö huonoa julkisuutta ja vihasta sokaistuneiden some-raivoa niin paljon, ettei uskalleta edes tarkistaa faktoja? Puhumattakaan siitä, että vastustettaisiin selviä valheita.

Järjen ja oikeudenmukaisuuden pitäisi olla kaiken ajattelun ja toiminnan lähtökohta. Minusta on todella surullista, että se on nykypäivänä useammin poikkeus kuin sääntö.

Tämä teksti ei edusta Kaaoszinea vaan vain ja ainoastaan minun henkilökohtaista mielipidettäni. Kaaoszine on poliittisesti sitoutumaton sivusto.

Kirjoittanut: Jyri Kinnari