Kuka sopisi parhaiten Lemmyn saappaisiin miehestä kertovassa elämäkertaelokuvassa? Tässä joitakin vaihtoehtoja

Uutisoimme sivuillamme eilen, että Motörheadin edesmenneestä keulakuvasta, Lemmy Kilmisterista, on parhaillaan tekeillä elämäkertaelokuva, jossa seurataan miehen varttumista, varhaisia seikkailuja, liittymistä Hawkwindiin ja lopulta Motörheadin perustamista. Kilmister kuoli vuonna 2015, mutta on jäänyt elämään metallifanien sydämiin yhtenä ikonisimmista keulakuvista rockin historiassa.

Mutta kuka voikaan astua täyttämään saappaat elokuvassa, joka käsittelee niin myyttistä ja arvostettua hahmoa? Ja voiko yritys ylipäätään onnistua? Moni kulttuurisesti ja historiallisesti merkittävä hahmo on kuitenkin elokuvahistoriassa saanut arvoisensa tulkitsijan, hyvänä esimerkkinä esimerkiksi Rami Malek laulajasuuruus Freddie Mercuryn roolissa vuoden 2018 ”Bohemian Rhapsodyssa”, Sam Riley Ian Curtisina vuoden 2007 ”Control”-elokuvassa, Kristian Stewart Joan Jettina vuoden 2010 elokuvassa ”The Runaways” tai Jack Black Jack Blackin roolissa vuoden 2006 ”The Pick of Destinyssa”.

Mikäli kyseessä olisi kotimainen produktio, saattaisivat esimerkiksi jo pitkän uran näyttelijänä tehneelle Tommi Korpelalle sopia pulisongit ja pilottilasit. Oikein tehdyllä maskeerauksella Lemmyn saappaisiin voisivat myös astua kenties Peter Franzén, Mikko Kouki tai – hear me out – jopa itse Vesku. Samanlaista karismaa kummastakin löytyy, vaikka Lemmyn tasolle onkin lähes mahdotonta päästä.

Mutta koska kyseessä ei ole – luojan kiitos – kotimainen produktio, ei tarvitse vaivata päätään mielikuvilla Riku Niemisestä pulisongeissa tai Aku Hirviniemestä basson varressa. Mutta kuka voisikaan tulkita Lemmyn kaltaista persoonaa ja hahmoa elokuvassa?

Nuoren Lemmyn roolivalinta lienee joustavampi, mutta aikuisen Lemmyn rooliin sopiva näyttelijä onkin mielenkiintoisempi aihe. Alhaalla on pienimuotoinen lista näyttelijöistä, jotka saattaisivat joko sopia varttuneemman Lemmyn rooliin tai jotka moni voisi kuvitella sopivan Lemmyksi.

Hugh Jackman

Hugh Jacman elokuvassa Logan (2017)

Australialainen näyttelijä Hugh Jackman tunnetaan kenties parhaiten roolistaan sarjakuvahahmo Wolverinena, jota Jackman näytteli ensimmäisen kerran vuoden 2000 elokuvassa ”X-Men”. Mieheltä löytyy myös kokemusta laulamisesta, ja hän onkin näytellyt lukuisissa musikaaleissa, kuten esimerkiksi ”Oklahoma!”-musikaalissa vuonna 1998, vuoden 2003 tulkinnassa ”The Boy From Ozista” sekä vuoden 2017 ”The Greatest Showmanissa”.

Joaquin Phoenix

Joaquin Phoenix (Kuva: Jordan Strauss/Invision/AP)

Yhdysvaltalaisnäyttelijä Joaquin Phoenix on näytellyt uransa aikana monissa kehutuissa elokuvissa, kuten vuoden 2013 elokuvassa ”Her” ja vuoden 2000 elokuvassa ”Gladiator”, mutta viime aikoina hän on saanut suurta ylistystä roolistaan Jokerina/Arthur Fleckina vuoden 2019 Oscar-palkitussa ”Joker”-elokuvassa. Phoenixilta löytyy myös kokemusta muusikoiden tulkitsemisessa, sillä hän esitti legendaarista country-muusikko Johnny Cashia vuoden 2005 elokuvassa ”Walk The Line”. Onpa hän ohjannut urallaan myös musiikkivideoitakin.

Russell Crowe

Russel Crowe (Kuva: Axelle/Bauer-Griffin/FilmMagic/GettyImages)

Uudessa-Seelannissa syntynyt näyttelijä Russel Crowe on saanut suosiota lukuisista loistavista näyttelysuorituksistaan, joihin lukeutuvat esimerkiksi John Nashin rooli vuoden 2001 elokuvassa ”Beautiful Mind”, kenraali Maximuksen rooli vuoden 2000 elokuvassa ”Gladiator” sekä Jeffrey Wigandin rooli vuoden 1999 elokuvassa ”The Insider”. Crowe on toiminut myös pitkään muusikkona ja soittanut monissa yhtyeissä.

Dave Grohl 

Dave Grohl (Rock The Beach, Foo Fighters)

Dave Grohlissa on jo luonnostaan rock-tähden karismaa – onhan hän sellainen ihan oikeastikin. Nirvanassa ja Foo Fightersissa urallaan soittanut Dave Grohl ei välttämättä ole saamassa ensimmäistä sijaa Lemmy Kilmisterin näköiskilpailussa, mutta on hyvin mahdollista, että hänestä saataisiin varsin uskottava näyttelijä Lemmyn rooliin. Löytyypä mieheltä jo kokemusta näyttelijän hommistakin, sillä Grohl on näytellyt esimerkiksi vuoden 2006 ”Tenacious D: The Pick of Destiny” -elokuvassa itse Saatanaa.

Daniel Day-Lewis 

 

Daniel Day-Lewis Abraham Lincolnina elokuvassa Lincoln (2012) (Kuva: 20thCentFox/Courtesy Everett Collection)

Englantilaisnäyttelijä Daniel Day-Lewis tunnetaan näyttelijänä, joka on onnistunut tulkitsemaan todella erilaisia rooleja. Metodinäyttelijänäkin pidetty Day-Lewis on tunnettu lukuisista huippusuorituksistaan, kuten esimerkiksi vuoden 1992 elokuvasta ”The Last of the Mohicans”, vuoden 2007 elokuvasta ”There Will Be Blood” sekä vuoden 2012 elokuvasta ”Lincoln”. Musiikistakin mieheltä löytyy kokemusta, ja hän on näytellyt vuoden 2009 musikaalissa ”Nine”. Valitettavasti Day-Lewis on kuitenkin tällä hetkellä eläkkeellä, mutta kenties kutsu yhden rockin historian tunnetuimman keulakuvan rooliin voisi saada miehen palaamaan vielä yhtä suoritusta varten?

Johnny Depp 

Johnny Depp (Kuva: All Over Press)

Moni on jo varmasti kyllästynyt näkemään Johnny Deppin naamaa elokuvissa, mutta ei voi kiistää sitä, etteikö mies olisi uransa aikana näytellyt lukuisissa erilaisissa rooleissa ja onnistunut muokkaamaan itsestään sopivan näyttelijän niin alkoholisoituneeksi merirosvoksi kuin pankkirosvoksikin. Ei siis olisi aivan kaukaa haettua, etteikö Deppista saataisi toimiva näyttelijä Lemmyn rooliin, ja onhan Depp itsekin muusikko. Depp soittaa kitaraa ja esiintyy Hollywood Vampires -nimisessä yhtyeessä yhdessä rock-legendojen Alice Cooperin ja Joe Perryn kanssa.

Billy Crudup

Billy Crudup elokuvassa Almost Famous (2000)

Yhdysvaltalaisnäyttelijä Billy Crudup tunnetaan elokuvista kuten ”Watchmen”, ”Big Fish”, ”The Coast of Utopia”, ”Mission Impossible III” sekä ”The Good Shepherd”, mutta Lemmyn rooliin parhaat eväät hän on saanut varmasti vuoden 2000 elokuvasta ”Almost Famous”, jossa hän näyttelee muusikko Russell Hammondia.

Bonus: Tommy Wiseau 

Tommy Wiseau (Kuva: Matt Baron/Shutterstock)

Seuraava ehdotus ei ole todellakaan kovin vakavamielinen, mutta kenties puolalaissyntyisellä Tommy Wiseaulla olisi jotain annettavaa Lemmyn rooliin? ”Maailman huonoimmasta elokuvasta”, vuoden 2003 ”The Roomista” tunnettu Wiseau on noussut eläväksi meemiksi poikkeuksellisen huonona pidetystä näyttelemisestään, mutta valehtelisin jos väittäisin, että en palaisi halusta nähdä sitä todellisuutta, jossa Wiseau tulkitsee viskinkatkuista rocktähteä.

 

Kommentoi julkaisua