Lähiöbotoxin uusi ”Itä-Metal” -albumi tarjoilee urbaania uhoa universumin mitalla

Kirjoittanut Ilona Pakarinen - 11.5.2022

Itä-Helsingin Roihupellosta ponkaiseva Lähiöbotox sai kansan hykertelemään ”Rikkinäinen Suomi” -debyyttialbumillaan. Persoonallista metallia soittava yhtye on juuri julkaissut uuden albumin ”Itä-Metal”. Vastikään Nightwishin kanssa Nokia Arenalla konsertoinut yhtye kertoi tuoreimmat kuulumiset sekä tunnelmia ”Itä-Metalin” inspiraatiosta Kaaoszinen videohaastattelussa.

Mä herätän sun traumat” pistää energiat liikkeelle ja aloittaa albumin uhmakkaalla huudolla. Seuraavana kuultu ”Ei pyhiä” kertoo arjen raatajan tarinan reippaalla kapinahengellä kyseenalaistaen riittävyyden tunteen. ”Myrkky” on täynnä vahvan vakuuttavaa tulkintaa, vihaa ja itseinhoa. ”Lähiöni tuote” onnistuu taidokkaasti sanoittamaan kotiseuturakkauden ja yhteiskunnan leimaaman maantieteellisen häpeän välistä ristiriitaa. ”Kasvoton kansa” jatkaa edeltäjänsä jalanjäljissä käsitellen yhteiskunnan epäkohtia ja sen tuomaa vallankäyttöä taidokkailla kitarasooloilla höystettynä. ”Mieheltä toiselle” vetää mielen jopa hieman kaihoisan surulliseksi.

Pahan silmä” jatkaa vahvan tulkinnan tiellä ja pitää sisällään raakaa vihaa ja mehukkaita kitarasooloja. ”Fikti” käsittelee luottamuspulan solmukohtia ja sen tuottamaa ahdinkoa. Melodillisesti kappale on dynaamista pyöritystä kovalla rytinällä. ”Köyhyyden pelko” on eeppinen luomus, joka onnistuu puhuttelemaan. Vaihteleva tempo on kappaleen puolella alusta loppuun saakka. ”Mä tuun ja mä lähen” pureutuu oivaltavasti siihen, mikä oikeasti tekee onnelliseksi, ja kuljemmeko läpi arjen suorittaja-lasit silmillä, jolloin eletty elämä valuu läpi sormien. Vahva albumi saa väkevän ja arvoisensa lopetuksen kappaleella ”Kuollut”.

”Itä-Metal” on helposti kuunneltava kokonaisuus, joka on kaukana valmiiksi pureskellusta. Vahvaa tulkintaa ja rankkoja elämäntarinoita sisältävä albumi puhuttelee ja nostaa persoonallisella otteella yhteiskunnan epäkohtia pintaan. En malta odottaa, että pääsen aistimaan samaa latausta livenä kesän festarilavoilla.