Leprous herätti ”Aphelion”-levyn kappaleet henkiin striimikeikalla

Kirjoittanut Santtu Paananen - 27.8.2021

Norjalaisbändi Leprous julkaisi tänään 27. elokuuta uuden ”Aphelion”-albuminsa. Levy on seitsemäs tuotos progerock-bändiltä, jonka dynamiikka ja muuntautumiskyky tuntuvat loputtomilta. Lue toimittajamme arvostelu levystä täältä.

Bändin livekunto on todetusti huippuluokkaa. Varsinkin laulaja Einar Solberg on näyttänyt kyntensä livenä, sillä kappaleille kirjoitetut lauluosiot eivät varsinaisesti ole helpoimmasta päästä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Keskiviikkona 25. elokuuta bändi esiintyi kahdella striimikeikalla promotakseen uutta julkaisua. Striimin chatin perusteella katsojia löytyi kaikkialta ympäri maailmaa. Leprousin tummanpuhuva soundi sopi loputtoman sateiseen keskiviikkoiltaan melkoisen hyvin.

Konsertti järjestettiin Notodden-teatterissa: paikassa, jossa bändin alkuperäinen kokoonpano oli soittanut jo vuonna 2002. Paikan päällä oli myös parinkymmenen hengen yleisö. Tapahtuman konsepti muistutti hieman enemmän listening partya kuin varsinaista konserttia.

Tuotanto oli pääosin laadukasta, ja yleisö joutui kärsimään ainoastaan konsertin alkupäässä yhdestä pienestä teknisestä hankaluudesta. Konserttia kuvaamassa oli kymmenkunta kameraa, ja äänenlaatu oli ajoittaisia laulujen puuroutumisia lukuun ottamatta mainio. Mukana esiintymässä oli sellisti Raphael Weinroth-Browne, joka soitti verkon välityksellä striimaten soittoaan kotoa käsin. Korona-ajan erikoisuuksia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Norjan (+ Kanadan) pojat soittivat koko uuden, vaihtelevan ja kirjavan levykokonaisuutensa alusta loppuun, ilman encorea. Bändistä näkyi, että levy oli treenattu esittämiskuntoon ajan kanssa. Levy on täynnä eriparisia rytmityksiä ja lukuisia osanvaihtoja, mutta soittajat naulasivat jokaikisen esitetyn kappaleen. Vokaalit vakuuttivat myös, pieniä epävireisyyksiä lukuun ottamatta.

Soitanta vei hartaisiin tunnelmiin. Huomasin ihan sykkeen nousevan kotisohvalla joidenkin biisivetojen, esimerkiksi kappaleiden ”On Hold” ja ”Castaway Angels” kohdalla.

Silhouette” pääsi oikeuksiinsa liveympäristössä huomattavasti paremmin kuin levyllä. Elektroninen, jännittävä äänimaisema yhdistettynä energiseen soitantaan ja vilkkuviin stroboihin: voilà ja chef’s kiss. “Silhouettessa” on jotain, joka luo livenä melkeinpä biletunnelmaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Esiintyminen oli harrasta, mutta välispiikit taas kasuaalimpaa jutustelua. Bändin soittajat kertoivat kappaleiden taustoista ja äityivät heittämään jopa vähän vitsiäkin. Leprous alkoi silminnähden rentoutumaan keikan edetessä, kun live-vedot menivätkin nappiin. Ehdottomasti koomisin hetki nähtiin, kun laulaja Einar komensi live- ja verkkoyleisön edessä rumpali Baartia lopettamaan puhelimen näpertämisen.

Striimikeikka osoitti useiden uusien kappaleiden toimivan livenä varsin mainiosti. Pientä nillittämistä voisi löytää välillä hieman tönkösti ajoitetuista kameranvaihdoksista ja liian vähäisistä soittajalähikuvista. Mutta nämä eivät onnistuneet särkemään immersiota. Oli tämä melko lähellä oikeaa konserttielämystä.

Settilista:
Running Low
Out Of Here
Silhouette
All The Moments
Have You Ever?
The Silent Revelation
The Shadow Side
On Hold
Castaway Angels
The Nighttime Disguise

Kirjoittaja: Santtu Paananen
Kuvat: Munin.live

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Luetuimmat

Uusimmat