Likainen kehto maanpäälisessä helvetissä – arviossa Cradle of Filthin pitkäsoitto ”Existence Is Futile”

Kirjoittanut Sami Elamaa - 22.10.2021

Halloween saapuu, joten mikäpä ei voisi olla hullumpi vaihtoehto kuin tarkastaa brittiläisen törkykehdon, Cradle of Filthin uusin julkaisu. ”Existence Is Futile”-nimeksi saanut kolmastoista kokopitkä näyttää ulkoisesti lupaavan jonkin sortin maanpäällisen helvetin antimilla höystettyä kauhutarinankerrontaa. Sisältö on sitten se mielenkiintoisempi puoli, mistä ottaa tarkemmin selvää.

Dani Filthin johtamassa rivistössä orkesteri on kutakuinkin sama, lukuun ottamatta Lindsay Schoolcraftin siirryttyä syrjään vuoden 2020 aikana. Tilalle astuu vahvistukseksi hieman tuntematon artistinimike Anabelle Iratni. Näillä eväillä kolmekymppinen Cradle of Filth näyttää osaamistansa.

Kaupallinen yhteistyö

Vinyylien suosio kasvaa kasvamistaan - Backstage Rock Shop tuo myyntiin kiinnostavia harvinaisuuksia ja uudelleenjulkaisuja →

”Existence Is Futile” on juuri sitä, mitä osaa ennakkoon odottaa. Verraten vaikka kahta aikaisempaa studiojulkaisua musiikillisessa suuntauksessa ei olla poikettu. Levyltä löytyy goottihenkistä tunnelmaa, väkevää kitaratyöskentelyä ja tietenkin Dani Filthin tavaramerkiksi luonnistuvaa vokaalityöskentelyä. Pienenä poikkeuksena Anabellen lauluosuudet jäävät vähäiselle roolille verrattuna Lindsayn aikaisissa levyissä. Lieneekö syynä sävellysten sovituksissa vai mistä, sillä ei Anabelle huonolta kuulosta. Niin tai näin, niin tällä kertaa joudutaan tyytymään näihin tuloksiin.

Sävellykset taas vaihtelevat melkein vuoristoratamaisella kaavalla. Osa kappaleista, kuten ennakkoon julkaistu ”Crawling King Chaos”, ”Black Smoke Curling From The Lips of War” ja “How Many Tears to Nurture a Rose?” toimivat todella mainiosti, mutta osasta kappaleesta, kuten hyvänä esimerkkinä albumin päätösraita ”Us, Dark, Invicible”, ei saa minkäänlaista otetta. Myös yksiä levyn ongelmia ovat kappaleissa olevat vähän väkisin täyteen ahdatut kitarariffisovitukset. Ei soitossa moittimista ole, mutta vähemmällä määrällä kappaleista olisi saatu kelvollisia lopputuloksia. Nyt kun tavaraa on pahimmassa tapakusessa liikaa, kuunteluun vaaditaan hieman paljon päästäkseen sisälle.

Cradle of Filth on ikäisekseen hyvässä kuosissa ja ”Existence Is Futile” on kelpo julkaisu, vaikka saattaa jakaa jonkin verran mielipiteitä muiden kuuntelijoiden kanssa. Parasta A-ryhmää levy ei todellakaan ole, mutta eiköhän tämän parissa hetken aikaa viihdy. Katsotaan seuraavalla kerralla, mitä seuraavaksi on tulossa, jos ja kun Dani Filthiltä ja muilta kehittyy uutta ideaa tiskiin.

7+/10

 

Kappalelista:

1. The Fate of the World on Our Shoulders
2. Existential Terror
3. Necromantic Fantasies
4. Crawling King Chaos
5. Here Comes a Candle… (Infernal Lullaby)
6. Black Smoke Curling from the Lips of War
7. Discourse Between a Man and His Soul
8. The Dying of the Embers
9. Ashen Mortality
10. How Many Tears to Nurture a Rose?
11. Suffer Our Dominion
12. Us, Dark, Invincible

Cradle of Filth Facebook

Kirjoittanut: Sami Elamaa