Lingua Mortis Orchestra – LMO

on metalliväen keskuudessa tunnettu yhteistyöstään saksalaisen -yhtyeen kanssa. Nyt Lingua Mortis Orchestra julkaisee albumin omalla nimellään, mutta taustalla häärii erittäin vahvana apuna mikäs muukaan, kuin Rage-niminen yhtye.

Albumi lähtee käyntiin varsin uskaliaalla vedolla, nimittäin avausraita ”Cleansed By Fire” kellottaa reippaat kymmenen minuuttia. Pari ensimmäistä minuuttia menee tunnelman luomiseen, jonka jälkeen kappale varsinaisesti lähtee käyntiin. Mahtipontista ja hienoja melodioita tulvillaan oleva kappale edustaa ehdottomasti oman genrensä parhaimmistoa. Kappaleesta löytyy niin perinteistä power metal poljentoa, kuin sinfonia-orkesterille sopivaa klassisempaakin osastoa. Astetta raskaampi ”Scapegoat” jatkaa erinomaisesti siitä mihin avausraita jäi. Tässä vaiheessa täytyy hieman kehaista Ragen kitaristia, Victor Smolskia, hän kun on tehnyt albumilla suurimman sävellystyön ja jälki kyllä kuulostaa erinomaiselta.

”The Devil’s Bride” on hieman synkempisävyinen kappale, joka on kuitenkin yllättävänkin monipuolinen kokonaisuus. Kyllähän näitä mahtipontisia sinfonialla höystettyjä metalliveisuja, joissa vuorottelevat mies ja naispuolinen laulaja, on vuosien varrella ehditty kuulemaan jo useampiakin, mutta jotenkin tällä levyllä on saatu vanhaan reseptiin uudenlaista potkua. Myös Ragen nokkamies Peavy Wagner onnistuu lauluissa tällä levyllä hienosti, vaikkei oikeastaan olekaan muuttanut ilmaisuaan mihinkään suuntaan. Viimeaikaisilla Rage-albumeilla mies on mielestäni kuulostanut hieman liian tasapaksulta, mutta nyt hänen laulunsa kuulostaa huomattavasti pirteämmältä kuin aikoihin.

Tokihan tämän tyylisuunnan albumille mahtuu myös balladi. ”Lament” on kaiken kaikkiaan erittäin hieno esitys, eikä tämän kappaleen diggailemista tarvitse paatuneimmankaan mättömusiikin ystävän hävetä. Kyseessä on pitkästä aikaa yksi hienoimpia balladeja mitä kuullut. Myöskään ei sovi ohittaa hieman Nightwish-henkistä ”Eye For An Eye”– kappaletta, joka on myös lähes kymmenminuuttinen puristus, mutta jaksaa kiinnostaa ensitahdeista loppuun asti.

”LMO” on piristävä yllätys, jolta en itse aivan hirveästi uskaltanut odottaa. Lopputuloksena on kuitenkin albumikokonaisuus, josta ei juuri valittamista löydy. Tämä olisi myös voinut olla aivan hyvin uusi Rage-albumikin, sen verran vahvasti kyseinen yhtye on esillä, mutta koska tämä nyt on Lingua Mortis Orchestran debyytti rock musiikin saralla, niin täytyy todeta että varsin hieno debyytti on kyseessä.

8/10

Kappalelista:

1.Cleansed By Fire
2.Scapegoat
3.The Devil’s Bride
4.Lament
5.Oremus
6.Witches’ Judge
7.Eye For An Eye
8.Afterglow
9.Straight To Hell
10.One More Time

http://www.rage-on.de/lmo.html

Kirjoittanut: Juha Attola

Kommentoi julkaisua