Liquid Society – From Dreams To Reality
Geneeristä musiikkia on karkeasti ottaen kahdenlaista: Yleisemmin esiintyvää näistä on tylsän geneerinen, kaavoihin kangistunut soitanta. Tätä musiikkia tehdään pääsääntöisesti luovuuden, rohkeuden tai yksinkertaisesti halun puutteesta. Kopioidaan sitä mitä muut, menestyneemmät bändit ovat tehneet ja markkinoidaan tuotantoa jo valmiiksi kerätylle fanipohjalle. Toinen, ylenkatsotumpi tapa on tarttua valmiiseen kaavaan ja tehdä siitä omanlaistaan. Pääosin soitanta kuulostaa edelleen tutulta, mutta toisaalta silti piristävän tuoreelta. Persoonalliselta.
Seinäjokelainen Liquid Society soittaa melodista metallia. Kaikki melodisen metallin ystävät ja valtaosa muistakin tietää heti, mitä odottaa. Yhtye kuuluu kuitenkin näistä kahdesta geneerisen musiikin tyylistä selkeästi jälkimmäiseen eli juuri siihen parempaan.
Vaikutteikseen orkesteri nimeää esimerkiksi Machinae Supremacyn, Nightwishin sekä In Flamesin. Machinae Supremacy on näistä lähimpänä totuutta, mutta varpaille ei kuitenkaan tallota. Kappaleisiin upotetut elektroniset vivahteet ovat tuttuja, mutta silti riittävän erilaisia pysyäkseen mielenkiintoisina. Elektronisia sointuja on käytetty hyvän maun rajoissa ja harkiten, vaikka lätyn aloittavat ”Storyteller” sekä ”Nightwalkers” vihjailevatkin reilummista annoksista. Kyseessä ei myöskään ole väkinäinen kikkailu vaan hieno lisämauste, ja suuri osa esimerkiksi juuri ”Storyteller”-kappaleen viehätysvoimasta luodaan näillä pienillä elektronisilla vivahteilla. Mustapippuria rouhitaan jo ennestään erinomaisen pihvin päällä.
Pesäeroa muihin melodisen metallin edustajiin bändi tekee myös naisvokalistillaan. Yhtyeen vokalisti Tiina Savela hoitelee vokaalit mezzosopraanon ja alton välimaastossa vaihtelevalla äänellään tyylikkäästi. Vertauskuvia kuuluisemmista vokalisteista on vaikea löytää. Sharon den Adel ajoittain, mahtavalla ”Heart Of Stone” -balladilla jopa Tarja Turunen, mutta pääasiassa Savela kuulostaa vain ja ainoastaan omalta itseltään.
Naisvokaalien ja elektronisen sävytyksen ohi bändin erottuvimmaksi ominaisuudeksi kiilaavat kuitenkin kovaa ja korkealta ulvovat kitarat. Soitanta on loistava sekoitus rosoisuutta ja teknisyyttä: selkeitä, toimivia riffejä ja näppäräsormista kikkailua. Erityisesti albumin yhdeksäs kappale ”The Guttersnipe Song” tarjoilee riffien ystäville mannaa mahan täydeltä.
Liquid Societystä on vaikeaa olla pitämättä. Yhtyeen musiikista löytyy monille tuttuja elementtejä, ja soitantaa on kokonaisuudessaan helppo lähestyä. Silti materiaali on riittävän persoonallista kuulostaakseen tuoreelta, ja mikä parasta, kuulostaakseen juuri Liquid Societyltä. ”From Dreams To Reality” on bändin omien sanojen mukaan pääasiassa pöydälle kertyneistä biiseistä promokäyttöön kasattu levy. Tätä on vaikea uskoa, niin ammattitaitoiselta meno kuulostaa. Homma on loppuun saakka mietitty ja silti tunteella soitettu. Sekä kappaleiden sävellykseen että itse soitantaan on käytetty runsaasti aikaa, ja lopputuloksena on ehdottoman laadukas kiekko melodista metallia.
Toimivaa kaavaa on turha muuttaa. Liquid Society on todennäköisesti samaa mieltä tästä. Homma toimii genren rajojen ohjenuoria hyödyntäen mutta erottuu silti pakasta. Kaikille melodinen metalli ei ehkä ole tarpeeksi. Minulle on, ja kun homma pelaa näin hyvin alusta loppuun, on muutoksiakaan vaikea vaatia.
9/10
Kappalelista:
1. Prologue
2. Storyteller
3. Nightwalkers
4. Sleep
5. Dreams
6. Phoenix Syndrome
7. The Reckoning
8. Heart Of Stone
9. The Guttersnipe Song
10. Never Enough
11. The Burning
12. The Island
http://www.liquidsocietyband.com/
http://www.facebook.com/liquidsocietyofficial/
Kirjoittanut: Pekka Nyrhinen