Lokakuussa jytisee: uutuuksia julkaisevat Enslaved, Necrophobic ja Anaal Nathrakh

Kirjoittanut Rudi Peltonen - 30.9.2020

Levyhyllyssä näyttää olevan tyhjää tilaa! Mobiililaitteen muistiin mahtuisi vielä lisää kuunneltavaa! Mietitkö nyt, mitä uusia julkaisuja kannattaisi hankkia? Miltä yhtyeeltä on tulossa uutta musiikkia? Lokakuu näyttää uutuuslevyjen osalta hyvinkin aktiiviselta, mutta tässäpä muutamia nostoja julkaisukasasta. Näiden lisäksi luvassa on paljon muitakin uutuuksia niin kotimaastamme kuin kauempaakin.

Amaranthe – Manifest

Kevyesti keskellä päivää mennään 2. lokakuuta, kun ruotsalainen Amaranthe julkaisee uuden manifestinsa. Levyllä vierailee myös Battle Beastin Noora Louhimo, josta on kovaa vauhtia tulossa ruotsalaisbändien vakio-fiittaaja. Ei tarvitse olla kovin suuri ennustaja sanoakseen, että tämä porukka tullaan näkemään varmasti ensi vuonna kaikilla mahdollisilla kinkereillä Suomessakin. 

Enslaved – Utgard

Nykyään Bergenissä vaikuttava Enslaved on kulkenut pitkän tien black- ja viikinkimetallin maailmassa. 2010-luvulta lähtien sen musiikkiin on tullut entistä enemmän progressiivisia elementtejä. Kolme vuotta sitten ilmestyneellä “E”-levyllä peruuteltiin kuitenkin pikkuisen takaisin menneeseen, mikä maistui ainakin itselleni.

Six Feet Under – Nightmares of the Decomposed

Nyt lähtee jytinät taas kuin kaivosta – vai lähteekö? Six Feet Underin sinkkubiisi “Zodiac” on saanut kovaa arvostelua osakseen erityisesti Chris Barnesin vokaaleitten osalta. Olisiko tämän death metal -vanhuksen jo aika jäädä eläkkeelle vai vieläkö jytisee? Se kuullaan heti lokakuun alussa.

DevilDriver – Dealing with Demons I

Myös uutta jenkki-groovea saadaan kuulokkeisiin lokakuun alussa, kun kalifornialainen DevilDriver ulostaa uutukaisensa. Kyseessä on jo bändin yhdeksäs kokonainen, joten porukka on pitänyt tasaisen tappavaa julkaisutahtia yllä koko elinikänsä ajan. DevilDriver on kesän aikana tuonut esille muutamia maistiaisia tulevalta levyltään, ja hyvinhän nuo ovat kulkeneet. Albumin toista osaa voi odotella sitten ensi vuonna.

Necrophobic – Dawn of the Damned

Viime vuonna ruotsalainen Necrophobic vietti 3-kymppisiään ja soitti keikkoja, joilla kuultiin materiaalia eri vuosikymmeniltä. Vuonna 2018 ilmestynyt “Mark of the Necrogram” oli puolestaan niin hienoa kuunneltavaa, että taisin sen itse tuona vuonna nostaa koko vuoden ykköslevyksi. Tällaisen teoksen jälkeen aina jännittää hiukan, pystyykö yhtye enää samaan. Sinkkubiisinä tulevalta levyltä on julkaistu yli 7-minuuttinen järkäle, mikä ei ole yhtyeelle mitenkään ominaista. Mutta kyllä tämä kuitenkin tutulta Necrophobicilta kuulostaa!

Isengard – Vårjevndøgn

Hetkinen! Jouduin hieraisemaan silmistäni rähmiä muutamankin kerran, kun satuin tämän tiedon äärelle. Norjalainen Isengard julkaisee levyn?! Kyseessähän on Darkthronesta(kin) tutun Fenrizin folk-sävytteinen sooloprojekti, joka julkaisi 1990-luvulla kaksi levyä. Ja nyt jo saadaan kuultavaksi kolmas! Isengardissa ovat ainakin aikaisemmin yhdistyneet monet eri metalligenret, joten mielenkiinnolla odottelen, mitä Fenrizillä on ollut takataskussa 2020-luvulle tultaessa.

Anaal Nathrakh – Endarkenment

Englantilainen Anaal Nathrakh jatkaa tasaisen tappavaa julkaisutahtiaan. Tältä kaksikoltahan on tullut uusi levy vähintäänkin joka toinen vuosi. Tiukka live-bändi osaa ottaa otteeseensa myös levyllä. Tätä kuunnellessa ei turhaan huokailla kynttilänvalossa.

MyGrain – V

Helsinkiläinen MyGrain lopetti melodisen death metalin maailman sulostuttamisen vuonna 2015 vain palatakseen takaisin pari vuotta sitten. Tästä asti yhtyeeltä on varmasti odotettu tuoretta materiaalia kokonaisen levyn verran. Hiukan se kiusoitteli EP:llä palattuaan, mutta nyt lokakuussa luvassa on vihdoin uusi levyllinen.

Gorephilia – In the Eye of Nothing

Rapsakkaa death metalia Vantaalta syksyn sateisiin tarjoilee Gorephilia kolmannella levyllään. Tämän tahdissa ei muuten muniin puhallella!

https://darkdescentrecords.bandcamp.com/album/in-the-eye-of-nothing 

The Unguided – Father Shadow

Miten nämä vuodet oikein vierivät hirvittävällä vauhdilla? Kymmenen vuotta on kulunut jo siitä, kun Richard Sjunnesson astui pois Sonic Syndicaten mikin takaa ja perusti muutaman muun kyseisen bändin jäsenen kanssa The Unguidedin. Nyt yhtye saattaa kuultavaksemme uuden levyllisen groovaavaa ruotsalaista metallia.

Benediction – Scriptures

Birminghamin death metal -äijät eivät hiljene! Yli 30-vuotias Benediction on jälleen julkaisun kulmassa kiinni. Edellisestä levystä onkin ehtinyt kulua jo 12 vuotta. Tämän albumin piti alun perin ilmestyä jo toukokuussa, mutta toivottavasti toinen yritys vihdoin onnistuu.

Mors Principium Est – Seven

Porilaisten levyn nimestä voi päätellä, monesko levyllinen melo-deathiä olisi lokakuussa tarjolla. KaaosTV:n haastattelussa elokuisessa Saarihelvetissä yhtyeen vokalisti Ville Viljanen lupaili, että uutukainen on yhdistelmä kahdesta edellisestä levystä. Ei tällainen lausunto ainakaan huonoa lupaile. Yhtye on suuntaamassa ensi keväänä Eurooppaan Wolfheartin kanssa, mutta toivottavasti se nähtäisiin myös kotimaassaan keikoilla. Kynnelle kykenevien on ainakin syytä suunnistaa lokakuun puolivälissä Helsingin On the Rocksiin Heavy Metal Heart 2020 -bileisiin, jossa bändin live-kunnon voi todistaa.

Mörk Gryning – Hinsides Vrede

Tukholman black metal -piireissä jo pitkään pyörinyt Mörk Gryning lomaili telakalla yli kymmenen vuotta, mutta palasi toimintakuntoon vuonna 2016. Vihdoin kuultavaksi saadaan myös uutta musiikkia, sillä uuden tulemisensa jälkeen bändi ei ole julkaissut kuin yhden live-levyn. Näin ruotsalaiset keikalla viime joulukuussa, ja hyvin jytisi! Live-kunnon voi Suomessakin tarkastaa ensi keväänä Hyvinkään Steelfesteillä. Siellä kuultavana on siis myös uutta black metalia.

Auđn – Vökudraumsins Fangi

Tunnelmallista black metalia maailmaan tuottava Auđn nousi aikoinaan esille Islannin Wacken Metal Battlesta. Nyt 10-vuotias yhtye on tullut vaikean kolmoslevynsä äärelle. Kolmen vuoden takainen “Farvegir Fyrndar” on pyörinyt soittimessa koko elinaikansa hyvin tiheään. Uuden levyn ensimmäiset julkaistukset eivät ihan vielä ole saaneet aikaiseksi samanlaista wow-efektiä kuin edeltäjänsä, mutta palataan asiaan sitten, kun koko levy on kuunneltavana. 

Mors Subita – Extinction Era

Vielä lokakuun puolella ehtii ulos myös viime vuosina kovassa nosteessa olleen Mors Subitan uutuuslevy. Melodista death metalia ja nerokasta riffittelyä lienee luvassa myös tällä levyllä. 

 

Luetuimmat

Uusimmat